'Een goede man moet een goede vrouw hebben'
De vrouwen achter 'die Mannschaft'
Achtergrond - 9 juni 2006
- Auteur:
Marja Verburg
Voetbalvrouwen zijn in Duitsland niet de echtgenotes van de spelers van die Mannschaft. Als je het over Fussballfrauen hebt, denken Duitsers direct aan vrouwen die zélf kunnen voetballen. Het Duitse vrouwenelftal werd in 2003 wereldkampioen, vorig jaar Europees kampioen, en de aanvoerster van het team, Birgit Prinz, was wereldvoetbalster van het jaar 2005. Hieronder volgt een aantal Duitse voetbalvrouwen in de Nederlandse betekenis van het woord.
Debbie Chin (Jürgen Klinsmann)
Debbie Chin (36) trouwde in 1995 met Jürgen Klinsmann. Toen die in 2004 bondscoach werd van 'die Mannschaft', werd zij voor de Duitse pers automatisch de 'First Lady' van het Duitse voetbal, ofwel: Frau Bundestrainerin. Maar veel is er over haar niet bekend, want Klinsmann houdt zijn privéleven goed afgeschermd. Debbie is Amerikaanse, de dochter van Chinese immigranten. Toen ze achttien was, won ze de schoonheidswedstrijd 'Look of the year' en kreeg 200.000 dollar prijzengeld. Ze werkte vervolgens als model in New York, Milaan en Parijs en stond onder contract bij het top-modellenbureau Elite. Ook volgde ze een studie grafisch ontwerpen. In 1996 beëindigde ze op verzoek van haar man haar modellencarrière. Dat jaar was ze nog te zien in de winter-catalogus van de Karlsruher modefirma Heine, maar Klinsmann wilde niet dat zijn naam "wordt uitgebuit, dus houden we daar liever mee op", aldus de trainer. Debbie woont met haar man en twee kinderen Jonathan (9) en Laila (4) in Californië. Eén van de redenen waarom Klinsmann niet naar Duitsland verhuisde toen hij trainer werd (waar veel kritiek op kwam), is dat Debbie in Los Angeles wilde blijven, in de buurt van haar familie. Klinsmann en Debbie gelden als uitgesproken familiemensen.
Verena Kerth (Oliver Kahn)
Verena Kerth (24) is de opvallendste vrouw in de selectie. Ze leerde haar twaalf jaar oudere vriend Oliver Kahn in 2002 kennen in de Münchener Promi-disco P1, waar ze als serveerster werkte. 'Olli' was toen nog getrouwd met Simone, die hoogzwanger was van hun tweede kind. Een hoogst verwarrende tijd volgde voor de boulevardpers. Toen Simone beviel van hun zoon David, had Kahn haar verlaten voor Verena, maar kort daarna ging hij wel met Simone en de kinderen op vakantie. Elke week verschenen er nieuwe verhalen en foto's van Kahn, afwisselend met Simone en Verena. In 2004 vroeg Simone de scheiding aan. Verena was inmiddels toch wel zijn vaste vriendin geworden. Kahn ziet zijn kinderen en zijn ex echter nog regelmatig en Verena juicht dat toe. Maar Kerth wil meer zijn dan 'de vriendin van'. In 2005 kreeg ze een eigen tv-programma bij RTL II, Reise nach Jerusalem (Duits voor stoelendans), die echter na zes afleveringen alweer van de buis werd gehaald. De kijkcijfers vielen erg tegen. Ook tv-klusjes die daarna kwamen, zorgden niet voor een doorbraak. Toch blijft ze aan de weg timmeren: "Ik wil werken, op eigen benen staan, mijn eigen geld verdienen en zelf carrière maken", aldus Verena.
Conny Lehmann (Jens Lehmann)
Conny Lehmann (34) woont met haar man Jens en de kinderen Lasse (10, uit een eerdere relatie van Conny), Mats (5) en de pasgeboren Liselotta sinds drie jaar in Londen. Haar man keept daar bij Arsenal. Ze is erg blij met de geboorte van haar dochter, nu is ze niet meer de enige vrouw in huis. "Ik hoop dat Lotta echt zo'n meisje wordt, met jurkjes en mooie lange haren", aldus Conny. Hoewel ze het voetbalvrouwenleven in Duitsland leuker vond, omdat de spelersvrouwen elkaar daar veel vaker opzoeken, geniet ze toch ook erg in Londen. Zo komt ze Elle Macpherson tegen bij de kapper en speelt haar zoon Lasse in een voetbalteam met de zoon van acteur Jude Law. Jens en Conny zijn echte familiemensen. Ze zal haar man dan ook missen tijdens het WK. Terwijl hij bij het elftal in Berlijn moet blijven, zit zij bij familie en vrienden in Dortmund. Maar ze is blij dat haar man de keeper van het Duitse team is geworden: "Hij heeft het verdiend, vind ik. Hij heeft lang genoeg moeten wachten om een keer nummer 1 te zijn."
Daniela Aumeier (Bastian Schweinsteiger)
Daniela is sinds juni 2003 de vriendin van Bastian Schweinsteiger. Ze leerden elkaar kennen op een feest waar hij eigenlijk niet mocht zijn, omdat hij twee dagen daarna een wedstrijd moest spelen voor Bayern München. Zijn club legde hem voor straf een boete van 15.000 euro op. "Dat was dus een dure grap", aldus 'Schweini', maar dat maakt hem niets uit. Wat er van Daniela bekend is, is wat Schweinsteiger over haar vertelt. Ze is "een positief mens", aldus de Duitse middenvelder. Ze weet precies hoe ze hem kan steunen. Dat vindt hij prettig, want "een goede man moet een goede vrouw hebben". Dat Bastian soms naar andere vrouwen kijkt en gek is van de Amerikaanse actrice Jessica Alba vindt ze niet erg. Zegt hij. Want ze weet dat hij haar trouw is. Al die vrouwen die met hem willen praten, ja, daar zit wel eens iemand tussen die iets van hem wil. "Maar dat interesseert me niet", aldus Schweinsteiger. Wat hij wel belangrijk vindt, is dat een man gevoelens kan tonen en naar zijn geliefde luistert.
Simone Lambe (Michael Ballack)
Simone (28) is al acht jaar de vriendin van Michael Ballack. Ze leerden elkaar kennen toen Ballack in Kaiserslautern speelde. Simone werkte daar in het Café am Markt, een gelegenheid waar de voetballers van 1. FC Kaiserslautern vaak kwamen. Ballacks trainer Otto Rehhagel wilde de twee koppelen: "Michael, ik ken iemand die wel bij jou zou passen", maar toen hadden ze al wat met elkaar. Ze hebben inmiddels drie zonen, Louis (4), Emilio (3) en Jordi (1). Ballack heeft haar onlangs ten huwelijk gevraagd, maar ze hebben nog geen tijd gehad om te trouwen. Hoewel Simone het liefst op de achtergrond blijft, gaat ze soms wel met Ballack mee naar feesten, zoals naar Promi-Disco P1 in München, of naar de uitreiking van de tv-prijs Bambi. Simone en Michael waren goed bevriend met Simone en Oliver Kahn, toen die nog samen waren. Toen Kahn zijn vrouw verliet, was de vriendin van Ballack één van de eersten die haar opving.
Sylwia Klose (Miroslav Klose)
Sylwia (28) komt net als haar man uit Polen. Ze is de moeder van zijn twee kinderen Luan en Noah, een tweeling die in januari 2005 ter wereld kwam. Ze zat op de tribune van het stadion van Werder Bremen, waar haar man speelde tegen Hansa Rostock, toen de weeën begonnen. Sylwia werd direct vervoerd naar het ziekenhuis. Haar man speelde eerst de wedstrijd uit voordat hij zich naar zijn vrouw spoedde. Sylwia woont in Kusel-Blaubach in de Pfalz, waar Miroslav in 2002 een huis liet bouwen. Toen hij bij Werder Bremen ging spelen, trokken zijn ouders bij Sylwia in. Dat was wellicht niet zo'n heel goed idee. Eind mei vroeg Klose trainer Klinsmann of hij het trainingskamp in Genève mocht verlaten om persoonlijke redenen. Er zou ruzie thuis zijn tussen zijn vrouw en zijn ouders. Een dag later was hij echter alweer terug en zou de vrede zijn weergekeerd. Klose noemt zichzelf een geboren familiemens. "Mijn vrouw en mijn kinderen stimuleren mij, door hen ben ik nog sterker geworden."
Monika (Lukas Podolski)
Monika (20) en Lukas zijn anderhalf jaar samen. Ze hebben elkaar leren kennen op straat. "Ze sprak me aan. Ik geloof niet dat ze wist wie ik was." Of hij niet bang is dat het haar alleen maar te doen is om zijn status als bekende voetballer? "Nu ik haar heb leren kennen, heb ik dat gevoel niet meer", aldus Podolski. Monika is zijn eerste echte vriendin. Zijn hele jeugd heeft hij niets anders gedaan dan voetballen. Uitgaan, daar houdt hij niet van. Hij gaat liever naar huis, waar Monika voor hem kookt. "Meestal Poolse gerechten, net als bij mijn moeder thuis." Monika en Lukas komen allebei oorspronkelijk uit Polen. "We hebben dezelfde mentaliteit", aldus Podolski. Tot voor kort woonden ze ook gewoon in een huurwoning van 650 euro per maand in de buurt van Keulen. Komend seizoen verhuizen Lukas en Monika echter naar München, want Podolski heeft getekend bij Bayern München. Op een dag wil hij weer terug naar zijn geboorteland, waar hij de eerste twee jaar van zijn leven woonde. "Ik vind het belangrijk een vrouw aan mijn zij te hebben met wie ik Pools kan praten", zegt Podolski. Monika zal samen met zijn ouders gedurende het WK in Berlijn zijn, om haar vriend terzijde te staan als hij "afleiding nodig heeft van de voetbalstress".
Marja Verburg is medewerker Voorlichting bij het Duitsland Instituut Amsterdam.
Reacties