Freie Demokratische Partei (FDP)

Achtergrond - 1 november 2005

De FDP staat onder leiding van de vroegere advocaat Guido Westerwelle. Hij kreeg na de vorige verkiezingen, waarbij hij ook als lijsttrekker optrad, stevige kritiek te verduren van zijn achterban. Westerwelle werd medeverantwoordelijk gehouden voor het teleurstellende resultaat: de FDP had op 18 procent ingezet. Westerwelle zou te licht zijn voor het grote werk. Bovendien zou hij te lang hebben vastgehouden aan zijn secondant Jürgen Möllemann, de ex-voorzitter die partijgelden voor eigen doeleinden had gebruikt. Möllemann pleegde in juni 2003 zelfmoord.

Om alle kritiek te bezweren tracht Westerwelle nu meer nadruk te leggen op het links-liberale onderwerp burgerrechten. Zo greep hij zijn eigen coming-out vorig jaar aan om te pleiten voor meer rechten voor homoseksuelen. Ook schijnt hij afstand te hebben gedaan van zijn ambitie om na een verkiezingszege minister van Buitenlandse Zaken te worden. Voor die post komt naar verluidt nu de populaire fractie-voorzitter Wolfgang Gerhardt in aanmerking. Westerwelle zou in het parlement willen blijven zitten, om zijn positie binnen de partij te versterken.

Peilingen

In de peilingen schommelt de FDP rond 7 procent, ongeveer hetzelfde percentage stemmen als zij in 2002 behaalde. De partij hoopt dat het nieuwe, linkse samenwerkingsverband Die Linke.PDS zóveel stemmen haalt dat de CDU/CSU voor een meerderheid is aangewezen op de FDP. Bovendien zou een coalitie met de FDP de CDU/CSU een grotere meerderheid opleveren in de Bondsraad, de deelstatenkamer.

Lees meer over de FDP in het naslagwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger