Thema: Immigratie/veiligheidsbeleid
Debat over immigratie en veiligheid met elkaar verweven

Achtergrond - 1 november 2005

Op 1 januari 2005 trad in Duitsland een nieuwe immigratiewet in werking, die voor het eerst de komst van immigranten van buiten de Europese Unie wettelijk regelde. De onderhandelingen die tot de wet leidden, hadden meerdere jaren in beslag genomen. SPD en CDU lagen met elkaar overhoop over de vraag hoe restrictief het immigratiebeleid moest worden. Met de aanslagen van 11 september 2001 en 11 maart 2004 werd het immigratiedebat steeds meer een discussie over binnenlandse veiligheid.

De SPD wil vasthouden aan de bestaande immigratiewet, wat inhoudt dat de immigratie niet méér moet worden aangemoedigd dan nu het geval is. De integratie van allochtonen moet worden gestimuleerd, onder andere door taallessen nog vroeger aan kinderen aan te bieden. Islamitische godsdienstles moet zoveel mogelijk in het Duits worden gegeven. Politie- en veiligheidsdiensten moeten op internationaal niveau meer samenwerken, onder andere via uitwisseling van gegevens en de standaardisering van de mobiele systemen. Op het gebied van anti-terreurmaatregelen laat de SPD de mogelijkheid voor extra repressieve wetten open.

CDU/CSU

Bündnis 90/Die Grünen wil een versoepeling van het immigratiebeleid: het verblijfsrecht moet makkelijker te verkrijgen zijn, evenals de dubbele nationaliteit. De inburgering moet eveneens worden gestimuleerd, onder andere via vrijwillige integratiecursussen. Bündnis 90/Die Grünen is tegen de opbouw van asielzoekerscentra buiten de Europese Unie. Op het gebied van binnenlandse veiligheid staat voor de partij het waarborgen van burgerrechten in het middelpunt. De mogelijkheid telefoonverkeer af te luisteren moet worden beperkt en een centrale databank met biometrische gegevens vindt Bündnis 90/Die Grünen onwenselijk. De partij stemt in met een periodieke verlenging van de bestaande anti-terreurmaatregelen.

FDP

De FDP wil het huidige immigratiebeleid voortzetten, hoewel dat zich niet al te zeer moet concentreren op nieuwe immigranten. De partij pleit voor een debat over de integratie van oudkomers. Daarnaast zet de FDP in op “integratie in plaats van confrontatie”, waarmee de partij bedoelt dat ze geen verbod wil op preken in het Arabisch, maar juist taalcursussen wil stimuleren. Burgerrechten en vrijheid van burgers hebben voor de FDP principieel prioriteit boven binnenlandse veiligheid. Daarom mogen er geen biometrische gegevens op paspoorten worden opgeslagen, moeten afluisterbevoegdheden worden beperkt en mogen DNA-sporen alleen op bevel van de rechter worden afgenomen. Het bankgeheim moet volledig worden hersteld en het SOFI-nummer zal er, als het aan de partij ligt, niet komen.

Die Linkspartei.PDS

Wetten waardoor bepaalde mensen makkelijker het land binnenkomen dan anderen, wijst Die Linkspartei af. Bovendien moeten de cultuur, taal en tradities van immigranten worden beschermd: “Wij hebben geen Duitse Leitkultur nodig”, aldus het partijprogramma. De partij is tegen uitbreiding van anti-terreurmaatregelen. Sterker nog: afluisterbevoegdheden moeten worden beperkt, politie en veiligheidsdiensten mogen geen gegevens uitwisselen en het leger mag geen extra bevoegdheden krijgen om in het binnenland te worden ingezet.

Pim Huijnen is redacteur van het Duitslandweb. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger