Europese samenwerking in de toekomst

Achtergrond - 1 december 2005

Een veelgehoorde vrees ten aanzien van Europese samenwerking is dat straks alles vanuit Brussel zal worden geregeld en dat men in Den Haag en Berlijn steeds minder te vertellen zal hebben. Kortom, de vrees dat Europese samenwerking ten koste gaat van de autonomie van het eigen land. Hoe denken jongeren over Europese samenwerking in de toekomst? Menen zij dat deze geïntensiveerd moet worden? Vinden zij dat een intensivering van de Europese samenwerking ook ten koste mag gaan van de macht van Den Haag en Berlijn? Denken autochtone, Turkse en andere allochtone jongeren hier hetzelfde over?

Meer Europese samenwerking

In figuur 5.4 is te zien is dat de overgrote meerderheid van de jongeren in Nederland en Duitsland vóór een intensivering van de Europese samenwerking is. Meer dan 75 procent is voor meer samenwerking.

Ruim 40 procent van de jongeren in Nederland en Duitsland steunt een intensievere Europese samenwerking ook als dat ten koste gaat van de invloed van Den Haag en Berlijn. Alleen autochtone Nederlandse jongeren zijn hier terughoudender in, van hen steunt niet meer dan 30 procent van de jongeren zo'n onvoorwaardelijke Europese samenwerking.

Figuur 5.4 "Ben je voor méér Europese samenwerking? Zo ja, vind je dat de overheden van lidstaten voor een sterkere Europese Unie eventueel een deel van hun macht moeten afstaan (onvoorwaardelijk)?"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger