Duitslandweb logo Duitslandweb

VS trekken meer soldaten terug uit Duitsland dan bekend

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het nieuws dat de Verenigde Staten een deel van hun troepen uit Duitsland terugtrekken, kwam in juni hard bij de Duitsers aan. Nu blijkt dat het om meer militairen gaat dan eerder bekend was gemaakt.

De VS halen 11.900 soldaten weg uit Duitsland, heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper bevestigd. Eerder was er sprake van 9.500 militairen. Het aantal in Duitsland gestationeerde soldaten daalt daarmee van 36.000 naar 24.000. Zo'n 5.600 gaan naar andere Navo-landen als Italië, België en eventueel ook Polen en de Baltische staten. De anderen gaan terug naar Amerika.

President Trump geeft als reden voor het besluit dat de Duitse defensie-uitgaven te laag zijn. Ze voldoen niet aan de norm voor Navo-lidstaten dat 2 procent van het bruto binnenlands product naar defensie gaat. 

Duitse politici noemen het besluit een zware belasting voor de Duits-Amerikaanse betrekkingen. Op de lange termijn verzwakt het de Navo en de VS zelf, aldus de Beierse minister-president Söder. In zijn deelstaat zijn meerdere Amerikaanse troepen gestationeerd. Eerder deze maand riep een aantal Duitse deelstaten de VS in een brandbrief op de soldaten in Duitsland te laten. De deelstaatpremiers noemden de militaire aanwezigheid van enorm belang voor zowel de transatlantische samenwerking als voor de vrede in Europa en de wereld. Voor de betreffende deelstaten - Hessen, Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland-Palts - is het ook economisch een zware klap, er hangen duizenden banen aan de aanwezigheid van de Amerikanen.

Ook in de VS is kritiek op het besluit. De Republikeinse senator Mitt Romney noemt het een grote fout en "een klap in het gezicht van onze vrienden en bondgenoten". Bovendien speelt Trump Rusland daarmee in de kaart, aldus Romney. Rusland juichte het besluit in juni inderdaad toe en liet weten blij te zijn met "alle stappen van Washington, zijn militaire aanwezigheid in Europa te verkleinen". Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger