Duitsland zet Noord- en Zuid-Holland op lijst risicogebieden
Kort nieuws - 16 september 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duitse Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft de provincies Noord- en Zuid-Holland toegevoegd aan de lijst met corona-risicogebieden.
Reizigers uit Noord- en Zuid-Holland moeten zich bij aankomst in Duitsland melden bij het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, en tot twee weken in quarantaine, of totdat ze een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. De quarantaine-maatregel geldt niet voor mensen die alleen op doorreis door Noord- of Zuid-Holland zijn gekomen en daar niet hebben verbleven.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke en toeristische reizen naar deze provincies af. Op de website is te zien dat Nederland genoemd wordt in het lijstje EU-landen waarvoor opnieuw een 'reiswaarschuwing' is afgegeven.
Uitzonderingen gelden onder meer voor transitverkeer. Verder staat op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat voor de meld- en quarantaineplicht "doorslaggevend is of het gebied op het moment van binnenkomst in Duitsland (dus niet per se op het moment van verblijf) als risicogebied is aangemerkt." Zie voor meer informatie de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits
De deelstaten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de quarantaine-maatregel en die kan dus per deelstaat verschillen. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen geldt de quarantaine niet voor goederenverkeer. Overige uitzonderingen worden opgesomd in de reisverordening NRW. Voor de bepalingen in de andere aan Nederland grenzende deelstaat, Nedersaksen, zie de coronaverordeningen van Nedersaksen. Zie voor de corona- en reisregels van andere deelstaten 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'
Duitsland merkt gebieden of landen als risicogebied aan als de besmettingen er boven de 50 per 7 dagen per 100.000 mensen komen.
Het Robert Koch Institut meldde woensdagmorgen 1901 nieuwe besmettingen in Duitsland. In Nederland waren dat er vandaag 1542. Duitsland heeft ongeveer 83 miljoen inwoners, Nederland ongeveer 17 miljoen. Lees meer bij Robert Koch Institut
Vragen
De redactie van Duitslandweb kan helaas het grote aantal vragen over de Duitse reisregels niet meer allemaal beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord in dit artikel te vinden is.
Voor meer informatie over de meld- en quarantaineplicht, zie de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits
Voor meer informatie over coronatests in Duitsland zie de website van het Duitse ministerie van Gezondheid
Voor meer informatie over de coronaregels per deelstaat zie op Duitslandweb: 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'
Voor informatie over werken in Duitsland, zie: Grenzinfo en Nedubex
Kijk eventueel of uw vraag in de reacties onder dit artikel wordt beantwoord. Zo niet, stuurt u dan een e-mail naar het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Lees meer:
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.
Duitsland als vluchtheuvel
Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.
Duits-Nederlandse top in Rotterdam
De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.
Reacties
Wij (wonend in Rotterdam) zijn van plan om volgende week een driedaagse fietstocht te maken door Duitsland vanaf Enschede met als eindbestemming Berlijn.
Kunnen we Duitsland veilig inreizen door bij onze eerste stop (Bad Nenndorf) een <48uur negatief testresultaat te overleggen, en vanaf daar ‘vrij’ onze reis vervolgen? Of dienen we bij elke volgende stop (Magdendorf en Berlijn) opnieuw een negatief testresultaat te overleggen dat niet ouder dan 48 uur oud is? Dat laatste wordt erg lastig .
Voor zover wij kunnen nagaan, mogen mensen met een geldige negatieve test in principe Duitsland inreizen. Maar sommige deelstaten verlangen een tweede test na een aantal dagen. Zie voor meer info: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html of stel uw vraag aan het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Mvg, de redactie
The politician need fight and disagreement.
Het bestaansrecht van de politiek bestaat hoofdzakelijk uit partijpolitiek, waarbij de onderlinge strijd tussen partijen essentieel is en dus ook de boventoon voert.
Als het huidige "democratische " partijenstelsel zou worden ingeruild voor een hedendaags democratische systeem, waarbij partijbelangen geen rol meer spelen en er per onderwerp kan worden gestemd, dan zou de wereld er heel wat beter uitzien.
Als Noord- en Zuid-Hollanders niet welkom zijn in Duitsland, wat moeten al die Duitsers dan in Nederland? Op de snelweg in Noord-Holland zie je elke dag honderden Duitsers. Zouden ze dan ook moeten verbieden!
Ik heb 29sept een medische ingreep in Borken/Duitsland, maar ik kom uit Noord-Holland. Mag ik daar dan wel heen? Ik weet dat je een negatieve test kan overleggen maar ik mag me niet laten testen zonder klachten. En ik zou me dan op een zondag moeten laten testen. Kan dit?? En heb ik dan de uitslag wel op tijd?
Help! Ik heb zoveel vragen
De deelstaten maken elk hun eigen uitzonderingen op de meld- en quarantaineplicht, bv bij medische ingrepen. U kunt het best nagaan wat in uw geval geldt bij de deelstaat Noordrijn-Westfalen (zie link in artikel hierboven of via https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus) of bij de instantie waar u uw medische ingreep heeft. Of stel uw vraag aan het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Mvg, de redactie
Aangepast op 2020-09-18 14:10:10
Beste Marja, dank voor je toelichting. Echter wij zijn niet van plan om naar Polen te gaan, maar verblijven twee weken in Oostenrijk waarbij wij niet naar het risico gebied Wenen gaan. Wij zitten in Karinthië. Mogelijk kan je mij nogmaals informeren. Dank!
We kunnen niet meer zeggen dan we hebben gedaan op uw vraag hieronder. Voor zover wij kunnen nagaan, geldt voor transitverkeer een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht. Als u twee weken voor het moment dat u Dld binnenkomt niet in een risicogebied bent geweest, geldt de meld- en quarantaineplicht ook niet. Zie voor meer informatie: https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268 (Engels) of: https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468 (Duits). Mvg, de redactie
Wij willen als gezin op bezoek bij familie in Polen. Nu rijden we de heenweg in één keer. Dus geen overnachting in Duitsland.
Echter op de terugweg waren we wel van plan 1 nacht te overnachten in een hotel/appartement/airbnb.
Mag dit dan we of niet?
Ok. Bedankt voor uw reactie.
Polen is inderdaad geen risicogebied voor Duitsland. Niet bij stil gestaan.
Maar in principe kan niemand controleren hoe lang ik in Polen ben geweest natuurlijk.
De Duitse meld- en quarantaineplicht geldt voor iedereen die de afgelopen twee weken in een risicogebied is geweest. Een uitzondering geldt voor transitverkeer. Polen staat op dit moment niet op de Duitse lijst van risicogebieden. Als u daar twee weken of langer bent geweest, zou u, voor zover wij kunnen nagaan, op de terugweg in Duitsland kunnen overnachten.
Mvg, de redactie
Toch ook nog maar mijn vraag. Aanvankelijk met twee tussen stops in Duitsland, die we gisteren gelijk maar geannuleerd hebben, willen we in één rit naar Oostenrijk rijden en daar de overnachting maken. Daar blijven we twee weken (GEEN RISICO gebied) en rijden daarna terug naar Nederland. V.w.b. de heen reis als terug reis: mag dit?
Wij wonen in Capelle aan den IJssel, dus Zuid Holland,
Voor zover wij kunnen nagaan, geldt een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht voor transitverkeer. U moet Duitsland dan wel direct verlaten: "you are obliged to leave Germany immediately". Zie voor meer informatie: https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268 (Engels) of: https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468 (Duits). Mvg, de redactie
Ik woon in Utrecht, maar vlieg volgende week vanaf Schiphol naar Berlijn. Voor zover ik heb begrepen moet ik dan ook in quarantaine. Of valt dit onder de transit-exception?
Voor zover wij kunnen overzien, zou dat onder transitverkeer vallen. Zie voor meer informatie: https://niederlande.diplo.de/nl-de/service/-/2319688?openAccordionId=item-2338638-3-panel en https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies#anker-reischecklist-duitsland
Mvg, de redactie
Even ter nuance. Grenscontroles zullen er niet zijn, dus de kans dat het tot een controle komt is gering. Weekendje weg kein Problem
Als je ergens hebt geboekt voor een overnachting dan hebben ze je adres. Dat lijkt me toch een risico.
De bedoeling van deze meld- en quarantaineplicht is dat u vanuit een risicogebied niet naar Duitsland gaat als dat niet nodig is en dat het virus zich niet verder verspreidt. Daar verandert het feit dat er waarschijnlijk geen grenscontroles zijn niets aan. Duitsland heeft bij eerdere quarantainemaatregelen (in april en mei) overigens steekproefsgewijs grenscontroles gehouden. En als u wel wordt gecontroleerd, kan dat juridische consequenties hebben.
Mvg, de redactie
Aangepast op 2020-09-17 21:12:34
Kunnen ze niet via het kenteken traceren dat je uit het risico gebied komt?
Goedenavond, met een recente(niet ouder dan 48 uur) Covid_19 test, mag je dan Duitsland in?
Als u uit een risicogebied naar Duitsland reist, bent u verplicht zich te melden bij het Gesundheitsamt in de plaats waar u verblijft. Als u een negatieve test kan overleggen die niet ouder is dan 48, hoeft u ws niet in quarantaine. Sommige deelstaten eisen nog een tweede test na een aantal dagen.
Mvg, de redactie
Indien ik voor minder dan een dag in het grensgebied een wandeling maak en ik ben afkomstig uit een risico-gebied van Nederland, hoe wordt dit door de Duitse autoriteiten gecontroleerd?
Voor zover wij kunnen nagaan, wordt dat waarschijnlijk niet door de autoriteiten gecontroleerd. Het is desondanks niet de bedoeling dat mensen uit risicogebieden in Duitsland gaan wandelen. En als u wel wordt gecontroleerd, kan het in Duitsland juridische consequenties hebben.
Mvg, de redactie