Duitslandweb logo Duitslandweb

Griekenland wil dat Duitsland levering onderzeeërs aan Turkije stopt

Kort nieuws - 10 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Griekse regering roept Duitsland op geen onderzeeërs meer te leveren aan Turkije. Dit naar aanleiding van de Grieks-Turkse strijd over aardgas in de Middellandse Zee. 

"Griekenland wordt door Duitse wapens in handen van Turkije bedreigd", aldus de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Geef Turkije niet iets waarmee het de gehele oostelijke Middellandse Zee kan destabiliseren."

Turkije en Griekenland ruziën al langer over aardgas op de zeebodem in de oostelijke Middellandse Zee, waar ze beide aanspraak op maken. Daar kwamen al oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen aan te pas en in de EU groeit de vrees dat het tot een militair conflict kan leiden. Onder meer kanselier Merkel heeft geprobeerd de strijd te sussen. 

De Duitse regering heeft sinds 2002 wapenleveranties aan Turkije ter waarde van 522 miljoen euro goedgekeurd. Het materieel kan worden gebruikt voor de bouw, bewapening of de technische uitrusting van oorlogsschepen. Dat blijkt uit informatie van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Van dat bedrag is in ieder geval 128,8 miljoen aan twee onderzeeërs besteed. Duitsland verbiedt leveranties van wapens aan Turkije die in de oorlog met Syrië kunnen worden ingezet. Export van maritieme goederen is wel toegestaan. 

Griekenland wil dat in ieder geval de bouw van zes onderzeeërs wordt stopgezet, die op dit moment in Turkije in elkaar worden gezet met hulp van het Duitse concern ThyssenKrupp Marine Systems. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger