Peilingen 13 september

Achtergrond - 14 september 2006

Sonntagsfrage

Afgelopen vrijdag (13 september) zijn wederom peilingen gehouden onder de Duitse kiezers. De statistieken van zowel ARD als ZDF laten zien dat de SPD de CDU/CSU inmiddels heeft ingehaald in de Sonntagsfrage ("Als er komende zondag verkiezingen zouden worden gehouden, op welke partij zou U dan stemmen?")

In de peiling van de ARD klimt de SPD weliswaar slechts 0,5 procent ten opzichte van 6 september, tot 38,5 procent, maar de CDU/CSU verliest liefst 3,5 procent en daalt daarmee naar 36 procent. Het verschil tussen SPD en CDU/CSU bedraagt bij de ARD dus 2,5 procent.

Bij het ZDF stonden beide volkspartijen een week geleden op 38 procent van de stemmen; inmiddels heeft de SPD 2 procent gewonnen en de CDU/CSU 1 procent verloren. Daarmee komen de partijen uit op respectievelijk 40 en 37 procent; een verschil van 3 procent in het voordeel van de SPD.

Volgens beide peilingen moet de PDS komende zondag minimaal drie Direktmandaten in de wacht slepen om haar verblijf in de Bondsdag met vier jaar te verlengen. De partij dreigt de kiesdrempel van 5 procent namelijk niet te halen. Bij de ARD behaalt de partij 4,7 procent en bij het ZDF slechts 3 procent.

De recente verschuivingen zijn van groot belang met het oog op de coalitievorming na 22 september. De huidige, rood-groene regering beschikt volgens de twee peilingen inmiddels weer over een voorsprong op het verbond CDU-FDP, maar zij laten eveneens zien dat een samenwerking van de SPD met de FDP ('rood-geel') momenteel nog meer stemmen trekt: 47 procent bij de ARD en 47,5 procent bij het ZDF. Daarbij is uiteraard geen rekening gehouden met een Große Koalition van SPD en CDU/CSU.

Veel zal afhangen van de PDS. Volgens de peilingen beschikt rood-geel weliswaar over een relatieve meerderheid, maar niet over een absolute, vanwege de aanwezigheid van de PDS in het parlement. Verdwijnt de PDS echter uit de Bondsdag, dan worden alle beschikbare zetels verdeeld over vier partijen en betekent een meerderheid van rood-geel ten opzichte van zwart-geel automatisch een absolute meerderheid.

De komende coalitiebesprekingen zouden weleens voor meer spanning kunnen zorgen dan de verkiezingsuitslag zelf.

ZDF
ARD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger