Peilingen 6 & 8 september 2002

Achtergrond - 14 september 2006

Sonntagsfrage

De meest recente, algemene rondvraag naar de voorkeur van de Duitse kiezers dateert van afgelopen vrijdag, 6 september. Gisteravond, 8 september, is bovendien een specifieke Blitzumfrage uitgevoerd naar aanleiding van het televisieduel tussen bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) en zijn uitdager, Edmund Stoiber (CDU/CSU). De resultaten van beide enquêtes worden hieronder bekeken.


De peilingen die afgelopen vrijdag zijn uitgevoerd in opdracht van zowel ZDF als ARD vertonen een ontwikkeling ten gunste van de SPD. Bij de ARD wint de partij in vergelijking met de peiling van 23 augustus twee procent van de stemmen, en komt daarmee op 38 procent; bij het ZDF blijft de SPD stabiel op 38 procent. Belangrijk is dat deze winst deels ten koste gaat van de CDU/CSU. Deze partij moet in beide peilingen iets inleveren: bij de ARD van 41 procent, op 23 augustus, naar 39,5 procent nu, en bij het ZDF van 39 naar 38 procent. Kortom, twee weken voor de Bondsdagverkiezingen zijn de twee grootste partijen in Duitsland verwikkeld in een nek-aan-nek-race. De voorspellingen worden bovendien bemoeilijkt door het feit dat onderzoeksbureaus bij peilingen altijd rekening houden met een mogelijke afwijking van een paar procent.
 



Kanzlerfrage
 

Het is aannemelijk dat de populariteit van Schröder nog verder is toegenomen na het televisieduel van gisteravond. Immers, uit een rondvraag die direct na het debat is gehouden, blijkt dat de meerderheid van de kijkers de kanselier als winnaar bestempelt. Zijn persoonlijke uitstraling zal hem daarbij ongetwijfeld ten goede zijn gekomen, maar ook in het debat van twee weken geleden scoorde Schröder op het persoonlijke vlak het best, terwijl dat onbeslist eindigde. Belangrijker lijkt dat Schröder gisteravond zijn standpunt inzake Irak nadrukkelijk herhaalde: zijn weigering om Duitse troepen te laten deelenmen aan een eventuele oorlog met Irak, sluit aan bij de wens van de meerderheid van de Duitse kiezers, zo blijkt uit de enquête van afgelopen vrijdag die hieronder is weergegeven.

Bron:
ARD
ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger