Peilingen op 9 augustus 2002

Achtergrond - 14 september 2006

Sonntagsfrage

De nieuwste peilingen van ZDF en ARD lopen op het punt van de Sonntagsfrage enigszins uiteen. De Politbarometer (ZDF) registreert geen verandering in het percentage stemmen voor de SPD in vergelijking met de peiling van 26 juli, maar volgens Deutschland Trend (ARD) verliest de SPD één procent aan de CDU. De zwart-gele coalitie stevent volgens beide opiniepeilers nog steeds op een meerderheid af.

In de peilingen van het ARD verliest de SPD één procent en komt daarmee op 34 procent van de stemmen bij de Sonntagsfrage. De CDU wint één procent, waardoor ze op 41 procent uitkomt.

Het ZDF registreert ook 41 procent voor de CDU, maar de SPD behoudt toch 36 procent van de stemmen.

Bondskanselier

Als de Duitse kiezer de bondskanselier direkt mocht kiezen, is Schröder nog altijd favoriet. De discrepantie tussen de populariteit van de partij en die van de kanselierskandidaat is opmerkelijk te noemen, vooral omdat het verschil zo groot is. In beide peilingen wint Schröder weer wat meer terrein ten opzichte van Stoiber. Op de vraag, wie een betere kanselier zou zijn, Schröder of Stoiber, antwoordde 51 procent met Schröder, terwijl 35 procent in Stoiber een betere bondskanselier ziet.

De afstand tussen Schröder en Stoiber is volgens de Politbarometer van het ZDF weer iets groter geworden, in het nadeel van de CDU-kandidaat.

Oorzaken populariteit Schröder
Mogelijk heeft de vervroegde start van Schröders verkiezingscampagne (afgelopen week gaf hij het startschot, 18 dagen eerder dan gepland) de peilingen van het ZDF gunstig beinvloed. In ieder geval zit Schöders populariteit weer in de lift.

Een grote meerderheid van de ondervraagden (81 procent)  is tegen deelname van Duitse militairen aan een eventuele Amerikaanse aanval op Irak, net als Schröder, die zich de laatste weken herhaaldelijk hiertegen heeft uitgesproken. Dit kan tot meer sympathie voor de bondskanselier geleid hebben.

Werkloosheid wordt door vele ondervraagden niet in eerste plaats geweten aan Schröders politiek. Uit een enquête van Deutschland Trend blijkt dat 69 procent van de ondervraagden de oorzaak van de grote werkloosheid aan het winstbejag van de ondernemers en 66 procent aan de verslechterde situatie op de wereldmarkt wijt, terwijl slechts 39 procent de schuld bij het beleid van de regering Schröder neerlegt. Opvallend is, dat de meerderheid van de ondervraagden (74 procent) het hoge werkgeversaandeel in de loonkosten noemt als oorzaak voor de werkloosheid, en schijnbaar niet het verband legt tussen de hoge kosten en Schröders beleid.

ZDF Politbarometer
ARD Deutschland Trend 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger