Marokko schort contacten met Duitse ambassade op
Kort nieuws - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebMarokko heeft de contacten met de Duitse ambassade opgeschort. Een ongebruikelijke stap in diplomatieke betrekkingen tussen landen en Duitsland is erdoor verrast. Marokko zelf doet geen mededelingen over de reden, Duitse media wijzen het conflict over de Westelijke Sahara als reden aan.
Marokko schort "elk contact" met de Duitse ambassade op vanwege "diepe misverstanden" over "fundamentele vragen van het Koninkrijk Marokko", heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita gemeld in brief, waarover Marokkaanse media maandag hebben bericht. Het is een ongebruikelijke stap, meldt de Süddeutsche Zeitung. Bij conflicten tussen landen wordt bijvoorbeeld een ambassadeur op het matje geroepen, de eigen ambassadeur teruggehaald, of -als het heel ernstig is- worden diplomatieke betrekkingen afgebroken.
Marokko doet geen mededelingen over de reden van het opschorten van het contact. Duitse media gaan er, mede op basis van informatie van Marokkaanse diplomaten, van uit dat het conflict over de Westelijke Sahara ten grondslag ligt aan de ontstemdheid van Marokko. De Amerikaanse president Trump heeft aan het einde van zijn regeringsperiode omstreden Marokkaanse aanspraken op het gebied erkend. In ruil daarvoor zou Marokko diplomatieke banden met Israël aanhalen.
De Duitse regering liet daarop weten het met de erkenning van de Marokkaanse aanspraak op de Westelijke Sahara niet eens te zijn. Marokko zet met de huidige maatregel de EU stevig onder druk om kleur te bekennen in dit conflict, schrijft de Volkskrant. Marokko deed dat eerder al in 2016, schrijft Der Spiegel, toen het diplomatieke betrekkingen met de EU afbrak vanwege een onenigheid over het gebied.
Daarnaast is Marokko volgens Duitse media ontstemd omdat het land niet was uitgenodigd voor een Libië-conferentie in januari in Berlijn. Duitsland wilde in het Libië-conflict bemiddelen en nodigde naast de VS, China, het VK en Frankrijk een aantal Noord-Afrikaanse landen uit, maar niet Marokko.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is door het besluit van Marokko volkomen verrast, melden Duitse media. Het ministerie heeft de Marokkaanse ambassadrice om uitleg gevraagd. De relatie tussen Duitsland en Marokko geldt als vriendschappelijk, er zijn veel handelscontacten en verschillende Duitse politieke stichtingen hebben er hun eigen vertegenwoordigingen. Zij merken nu al de eerste gevolgen, meldt Der Spiegel. Zo heeft een aantal Marokkaanse partnerorganisaties de aan de CDU gelieerde Konrad-Adenauer-Stiftung in Marokko gevraagd geplande bijeenkomsten uit te stellen. Lees meer bij Süddeutsche.de, Der Spiegel, n-tv.de en de Volkskrant
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig