Duitslandweb logo Duitslandweb

Kernenergie nieuw twistpunt in Merkel-II
Milieuminister Röttgen wil van kerncentrales af

Achtergrond - 22 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Stoppen of doorgaan met kernenergie. De discussie daarover is opnieuw losgebarsten nu minister van Milieu Norbert Röttgen (CDU) heeft gezegd dat hij uiterlijk in 2030 van de Duitse kerncentrales af wil. Dat is tegen de afspraken in het regeerakkoord, aldus kanselier Merkel. Haar kabinet wil de kerncentrales juist langer openhouden.

Kernenergie nieuw twistpunt in Merkel-II
© Afb.: dpa/picture-alliance
Milieuminister Röttgen wil van de kerncentrales af - tegen de zin van Merkel en FDP-collega Brüderle

Röttgen zegt dat er in 2030 genoeg milieuvriendelijke alternatieven voor kernenergie zijn, zoals groene stroom. Daardoor kunnen wat hem betreft op z’n laatst in dat jaar de zeventien Duitse kerncentrales dicht. Merkel distantieert zich van de uitspraken van haar partijgenoot.

Röttgen spreekt voor zijn beurt, liet de kanselier zondag via haar woordvoerder weten in Welt am Sonntag. In het regeerakkoord hebben CDU/CSU en FDP vorig jaar oktober afgesproken dat de ministeries van Milieu en Economie scenario’s opstellen voor het Duitse energiebeleid. Op basis daarvan wil de regering komend najaar een besluit nemen over eventuele sluiting van de kerncentrales.

CDU/CSU en FDP willen de centrales openhouden zolang er niet voldoende klimaatneutrale energiebronnen zijn. Dat is vastgelegd in het coalitieverdrag. Anders dan Röttgen verbinden de partijen daar geen datum aan.

Overbrugging

Röttgen sprak zijn bedenkingen over de kerncentrales al eerder deze maand uit. Hij haalde toen de woede van zowel de CDU als de FDP op de hals. Zijn collega van Economische Zaken Rainer Brüderle (FDP) vroeg vorige week nog geïrriteerd om een duidelijke strategie van de CDU. Nu Röttgen zijn uitspraken dit weekend in de Frankfurter Rundschau heeft herhaald, maakt hij de relaties binnen het kabinet er niet beter op.

In 2002 bepaalde de rood-groene regering van kanselier Schröder (SPD) dat alle Duitse kerncentrales uiterlijk in 2022 moeten zijn gesloten. Kernenergie bleef onder de grote coalitie van CDU/CSU en SPD tot vorig jaar een heikel onderwerp. SPD was voor sluiting, CDU leek steeds meer tegen. De christendemocraten noemden kernenergie in hun verkiezingsprogramma vorig jaar een “overbruggingstechnologie” en vinden die vooralsnog een onmisbaar bestanddeel van het energiebeleid. Met de deelname van de FDP aan de regering is de balans omgeslagen. De liberalen zijn onomwonden voor kernenergie.

Duurzame energie

Het Umweltbundesamt (UBA) gaat tegen het nieuwe kabinetsbeleid in. De centrale Duitse milieu-instantie, die ook de regering adviseert, zegt dat de kerncentrales zelfs al voor 2022 dicht kunnen. Duisland kan in 2020 al een aandeel van 40 procent duurzame energie bereiken, aldus de UBA in deSüddeutsche Zeitung. Die 40 procent is het aandeel dat Röttgen nodig acht om van kernenergie af te kunnen stappen. Op dit moment bedraagt het aandeel duurzame energie in Duitsland 16 procent.

De eerste twee kernreactoren moeten volgens de nog steeds geldende rood-groene wetgeving dit voorjaar worden stilgelegd. De minister-presidenten van Hessen en Baden-Württemberg, Roland Koch en Stefan Mappus (beiden CDU), willen dit tegenhouden. De twee kernreactoren staat in hun deelstaten. Ook een aantal grote energiebedrijven probeert deze reactoren te redden, aldus Der Spiegel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Nederland en Duitsland willen nauw samenwerken op het gebied klimaat, zeiden Rutte en Merkel in Den Haag.

Lees meer

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

De regering gaat aan de slag met het advies over de 'Kohleausstieg'. Alle mijnen en centrales sluiten op termijn.

Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

De laatste steenkolenmijn in Duitsland sluit deze maand. Maar dit eind is ook een nieuw begin.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger