Duitslandweb logo Duitslandweb

G7-top: Afspraken over vaccins, kritiek op Duitse patentbescherming

Kort nieuws - 14 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens de G7-top in het Britse Cornwall afgelopen weekend zijn de zeven grote industrielanden en de EU het eens geworden over een hardere koers tegen China en het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050. Ook hebben de landen miljarden vaccins toegezegd aan ontwikkelingslanden. Kritiek is er op Duitsland, dat wil vasthouden aan de patentbescherming voor de Duitse vaccins.

De G7-landen - de VS, Canada, Japan, Italië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - en de EU willen tot eind 2022 in totaal 2,3 miljard vaccins verdelen in ontwikkelingslanden. Duitsland gaat daar een "aanzienlijke bijdrage" aan leveren, aldus kanselier Merkel. Duitsland financiert 350 miljoen doses, vooral via het internationale vaccin-initiatief Covax. Uit eigen voorraad levert Duitsland in eerste instantie 30 miljoen doses, dat kunnen er later meer worden als meer vaccins worden geproduceerd. Momenteel kampt Duitsland in eigen land met een tekort een vaccins. 

Kritiek is er op Merkel omdat ze vasthoudt aan de patentbescherming voor de corona-vaccins. Oxfam International noemt haar houding "onbegrijpelijk en schandelijk". De vaccins zijn met belastinggeld ontwikkeld, maar de kanselier doet alsof het om particulier eigendom van een aantal bedrijven gaat, aldus de organisatie voor ontwikkelingshulp.

Meer dan 100 landen en organisaties, waaronder de VS en de WHO, zijn voor het vrijgeven van de patenten. De farmaceutische industrie en landen met invloedrijke farmaceutische bedrijven zoals Duitsland zijn tegen. Volgens hen gaat dan een belangrijke stimulans voor vaccin-ontwikkelaars verloren om een volgende keer de miljarden te investeren die nodig zijn om een vaccin te ontwikkelen. Ook zijn ze bang dat als de patenten worden vrijgegeven, moderne medische technologie in de handen komt van China en Rusland. Volgens de Duitse vaccin-ontwikkelaar Biontech is het vasthouden aan patenten ook nodig om de kwaliteit van de vaccins te garanderen.

Merkel was positief over de eerste G7-top met de Amerikaanse president Biden. Ze sprak van "nieuw elan" in de samenwerking. In hun slotverklaring geven de G7-landen aan harder te willen optreden tegen China en zijn oneerlijke handelspraktijken, mensenrechtenschendingen en ingrijpen in Hongkong. Ook trekken de landen miljarden uit om te investeren in armere landen, als reactie op de Chinese invloed in die staten.  

Wat betreft het klimaatbeleid hebben de landen afgesproken dat ze in 2050 klimaatneutraal willen zijn. Over een datum waarop ze hun kolencentrales sluiten, konden ze het niet eens worden. Lees meer bij TageschauDer Spiegel en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger