Duitslandweb logo Duitslandweb

Kuipers: Mogelijk extra booster voor bezoek aan Duitsland

Kort nieuws - 27 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is een derde prik voor nodig.

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. Dat testen kan op veel plekken en is gratis. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd en voor werk, familiebezoek of vakantie de grens over gaan. Zij worden door de Duitse regels benadeeld. Minister Kuipers van Gezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Duitse vaccinantie-eisen niet kan veranderen, landen mogen die zelf opstellen. Maar, zei hij, "ik zal de Gezondheidsraad vragen om een advies over een eventuele additionele booster voor de mensen uit deze groep die dat zouden willen." Met een derde prik hebben zij dan alsnog toegang tot de sectoren in Duitsland waarvoor 2G-plus geldt, zoals de horeca. 

De Duitse beperkingen gelden ook voor premier Rutte, realiseerde hij zich tijdens het debat. Hij heeft naast Janssen een tweede vaccinatie gehad, zei hij. Lees meer in het verslag van het Tweede Kamerdebat

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de de criteria voor wie als geboosterd geldt overigens verruimd. Dat betekent voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd dat ze geen negatieve test hoeven te laten zien als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW en lees ook het reisadvies voor Duitsland van Buitenlandse Zaken.

Wie slechts 1 Janssen-vaccinatie heeft gehad en verder niks, geldt in Duitsland niet meer als gevaccineerd en kan dus niet naar binnen bij 2G en 2G-plus. Voor 3G, dat bijvoorbeeld op de werkvloer en in het openbaar vervoer geldt, moeten deze mensen dagelijks testen. Volgens de Duitse inreisregels moeten Nederlanders die slechts 1 Janssen-vaccinatie hebben in Duitsland in quarantaine.

Zie voor actuele informatie over de Duitse inreis- en coronaregels ons overzicht: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Wendy - 31 januari 2022 23:12

Dat was dus half december. Lukt nu helaas niet meer hoor.

Reageer
Dennis Wendy - 31 januari 2022 23:42

Ik snap geen zak meer van al die regels. Willen binnekort.naar Oostenrijk, daar zijn regel mij duidelijk, los van het feit dat ik het er niet mee eens ben mensen (ongevaccineerden of deels gevaccineerden) in een hoekje te duwen.
Concreet: ik heb jansenbgehad en half januari booster gehad. In Duitsland mag niet naar restaurant. Maar mag ik er wel doorgeen rijden en tankstation in?? Vind het zeer induidelijk!!

Limburg - 31 januari 2022 13:03

Is er al wat bekend over het krijgen van een extra booster? Heb weinig zin in rare discussies in het Duits.

(Dus 1x Janssen en 2x booster.)

Reageer
Chris Limburg - 31 januari 2022 13:37

Ben zaterdag jl. in omgeving Meppen restaurant uitgestuurd omdat ik Jansen en booster heb, is onvoldoende, had t kunnen weten maar vergeten, ongelofelijk maar waar

Ron Henderickx - 31 januari 2022 10:46

Ben bereid om een booster te halen, maar mag nog niet ivm regels
Jansen vaccin, herstelbewijs, als ik het boostervaccin ga halen ik dan weer periode wachten om alvorens Duitsland in te mogen nog een prik te halen
Een Europa???? Impvieh ( Prikvee), daar pas ik voor…Gezondheidmaatregelen naleven maar binnen alle redelijkheid graag…

Reageer
Piet - 31 januari 2022 08:39

Ik begrijp totaal niet dat er binnen Europa geen zelfde eisen gelden. Dat hypocriete Duistland gooit nu na de kerstmarkten, oud en nieuw en opheffen van onze lockdown de boel dicht voor mensen die eenmalig Johnson gehad hebben. Moesten ze op 1 december doen, nu hebben ze eerst hun zakken gevuld aan de Nederlanders die in lockdown zaten en daar massaal vuurwerk kochten, restaurants, kerstmarkten en kroegen bezochten. Ging regelmatig naar Duitsland, nu een walgelijk ongastvrij land.

Reageer
Henk Piet - 31 januari 2022 10:01

Wat een belachelijke stelling. Als ze het op 1 december hadden gedaan had er niemand naar de Kerstmarkten kunnen gaan en was het ook niet goed geweest.
Wees blij met wat er wel kan, en kon en zeur niet!

Franssen - 30 januari 2022 17:39

Het bericht zoals hier omschreven klopt totaal niet! In NRW kom je met 1 janssen prik en 1 boosterprik nergens binnen waar je 2g+ moet hebben! Dat heeft ons kabinet dan weer eens mooi geregeld! Dus vertrouwen in kabinet is nu 0,0!

Reageer
jwflo Franssen - 1 februari 2022 15:40

Franssen, Je kunt een NL regering niet de schuld geven van het beleid dat onze buren maken. Duitsland heeft en een landelijk beleid en een deelstaat beleid, om het nog gemakkelijker te maken (maar niet heus). De regels door heel de wereld zijn een wirwar en veranderen continue. Ik word er stapel van, want boek veel reizen en krijg dus veel vragen. Pffff. Een beleid binnen EU zou handig zijn, maar ja, we zijn ook tegen oplegging van EU regels als zelfstandig land. dus zeg het maar.

Henry Franssen - 1 februari 2022 13:07

Ik ben afgelopen zondag 30 januari aan het ski-en geweest in Winterberg en daar kreeg ik met 1 x Janssen en geboosterd gewoon een groen vinkje.
Winterberg valt onder de regels van NRW en die deelstaat maakt een uitzondering t.o.v. de andere deelstaten.

Jan van Wegberg Franssen - 31 januari 2022 11:27

Het bericht klopt misschien wel maar niemand kent deze regels. Zelf Janssen en 11-01 geboosterd. 29-01 geweigerd omdat de coronacheck 2/2 aangeeft

Wiebke Pittlik Franssen - 31 januari 2022 11:13

Als de tweede prik na Janssen niet langer dan 90 dagen geleden is, zou u zonder test moeten worden toegelaten. Zie hier de regels in NRW: https://www.mags.nrw/sites/default/files/asset/document/220114_infoblatt_2gplus_testnachweis_ausnahmen_vom_testnachweis.pdf
Groet, de redactie

Ronald Franssen - 31 januari 2022 08:03

30 januari was er een janssen chaos in Duitsland. Regels veranderde continue. Bijna niemand wist waar hij aan toe was. Hoe heeft het NL kabinet dit dan geregeld? Hebben toch niet overal schuld aan?

Huib - 30 januari 2022 13:55

Mijn vrouw gevaccineerd met janssen & booster (maar geen testbewijs) werd in een restaurant in NRW geweigerd 29 januari, dus blijkbaar is die regel in NRW nog niet wijd bekend.

Reageer
Wiebke Pittlik Huib - 31 januari 2022 11:14

En was die booster minder dan 90 dagen geleden? Groet, de redactie

Ron de Vogel - 29 januari 2022 22:06

Welkom in de EU...ieder land kan zijn eigen regels maken maar de mensen met een Janssen prik die zich netjes aan de regeltjes hebben gehouden zijn nu de lul...ze hebben het toch altijd zo druk over discriminatie...nou dat is dit dus.

Reageer
Marco - 29 januari 2022 14:50

Hoe zit dat met overnachting in hotel op doorreis? Ik heb Janssen gehad en booster over week en wil daarna op doorreis met overnachting. Weet dat ze bij inchecken hotel om vaccinatiebewijs vragen. Dat gaat dus ook niet lukken?

Reageer
Marloes Marco - 30 januari 2022 21:18

Nee, ze laten je er niet in heb ik dit weekend ervaren. ‘Moest’ mij laten testen bij een testloket in de straat en met dat bewijs (na 15 minuten in mijn mail) mocht ik het hotel weer in. Evenals de horeca.

Melanie - 29 januari 2022 00:10

Geldt corona+1x Pfizer+booster wel als volledig gevaccineerd in Duitsland? Volgens mij ook niet! Er staat gewoon 2/2. Genezen langer dan half jaar gelden staat nergens. Duitsers willen 3/3. Toch?

Reageer
Mojo Melanie - 29 januari 2022 13:55

Klopt, ik heb ook corona gehad, 1x Pfizer en Moderna booster. Werd net geweigerd. 2/2 wordt niet geaccepteerd.

Adrien - 28 januari 2022 22:58

Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 | Nog steeds geldig op: 28-01-2022
U heeft bij het inreizen van Duitsland een coronabewijs nodig. De eisen aan het vaccinatiebewijs als u met het Janssen-vaccin bent gevaccineerd, en de eisen aan het herstelbewijs zijn veranderd. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Ook met Janssen.
Vervelend als je in 1967 geboren bent en veel in Duitsland werkt en nog geen oplossing van de NL overheid....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger