Duitslandweb logo Duitslandweb

Kuipers: Mogelijk extra booster voor bezoek aan Duitsland

Kort nieuws - 27 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is een derde prik voor nodig.

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. Dat testen kan op veel plekken en is gratis. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd en voor werk, familiebezoek of vakantie de grens over gaan. Zij worden door de Duitse regels benadeeld. Minister Kuipers van Gezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Duitse vaccinantie-eisen niet kan veranderen, landen mogen die zelf opstellen. Maar, zei hij, "ik zal de Gezondheidsraad vragen om een advies over een eventuele additionele booster voor de mensen uit deze groep die dat zouden willen." Met een derde prik hebben zij dan alsnog toegang tot de sectoren in Duitsland waarvoor 2G-plus geldt, zoals de horeca. 

De Duitse beperkingen gelden ook voor premier Rutte, realiseerde hij zich tijdens het debat. Hij heeft naast Janssen een tweede vaccinatie gehad, zei hij. Lees meer in het verslag van het Tweede Kamerdebat

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de de criteria voor wie als geboosterd geldt overigens verruimd. Dat betekent voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd dat ze geen negatieve test hoeven te laten zien als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW en lees ook het reisadvies voor Duitsland van Buitenlandse Zaken.

Wie slechts 1 Janssen-vaccinatie heeft gehad en verder niks, geldt in Duitsland niet meer als gevaccineerd en kan dus niet naar binnen bij 2G en 2G-plus. Voor 3G, dat bijvoorbeeld op de werkvloer en in het openbaar vervoer geldt, moeten deze mensen dagelijks testen. Volgens de Duitse inreisregels moeten Nederlanders die slechts 1 Janssen-vaccinatie hebben in Duitsland in quarantaine.

Zie voor actuele informatie over de Duitse inreis- en coronaregels ons overzicht: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Jordi - 2 februari 2022 18:19

Ik heb 1 Janssen vaccinatie 1 Pfizer als booster. Voldoe ik dan aan de eisen van Duitsland als ik een negatieve test kan laten zien?

Reageer
Benjamin B Jordi - 2 februari 2022 21:26

Met 1 Jans en 1 booster ben je in Dui na 14 dagen 2G, elders in EU ben je 2G+. Om 2G+ te zijn in Dui heb je inderdaad een neg. test nodig of een derde prik. Waar en waarvoor 2G vereist is en waar 2G+ is een zooitje in Dui en deels deelstaat-afhankelijk. Maar om het land in te reizen zonder quarantaine volstaat 2G. In Berlijn b.v. volstaat 2G voor overnachting, o.v. en musea maar niet voor indoor resto en zwembaden.

Piet - 2 februari 2022 16:22

Ik werk in Duitsland en ondervindt Veel problemen: Jansen in mei 21 en geboosterd begin januari22. In hotels en restaurants vragen ze overal naar 3 entingen en moet ik steeds receptionistes overtuigen: echt een omissie van de beleidsmakers dat hier niet in voorzien is.

Reageer
Tania - 2 februari 2022 14:02

Ik heb 1 prik Janssen vaccin + 1 prik booster.
Kan ik hier wel mee vliegen vanaf Düsseldorf?

Reageer
Trikke Tania - 3 februari 2022 09:03

Ik ben ook gevaccineerd met 1 Janssen en 1 booster van Pfizer . Wij hebben ook een vliegreis geboekt met vertrek in Duitsland voor dat ze de regels daar aangepast hebben. Kunnen wij nog vliegen zonder extra test of prik ??? Hier in Belgie kunnen we niet zomaar een extra prik krijgen. Een test laten doen zal ook al moeilijk zijn . Wij vliegen op een maandagmorgen . Of hier in Belgie veel testcentrums open zijn in weekend weet ik niet . Dan maar extra prik halen in Duitsland ??

Jose Tania - 2 februari 2022 21:57

Voor mij geldt hetzelfde maar staat dit ergens op een website van Duitsland?
Eind mei gevaccineerd met Janssen en deze week een booster
We willen voorkomen dat we straks niet via Düsseldorf kunnen vliegen

Benjamin B Tania - 2 februari 2022 15:21

@Tania Volgens mij wel. Vliegverkeer-passagiers zijn in Duitsland momenteel onderhevig aan 2G, niet aan 2G+. Jouw booster-prik, die Duitsland sinds kort ziet als tweede helft van een basis-vaccinatie, moet wel minstens 14 dagen oud zijn. En volgens EU-normen niet ouder dan 270 dagen (9 maanden). Maar om iets te drinken op een Duitse luchthaven heb je mss wel een neg. test nodig. Rare jongens (m/v/x), die Duitsers ...

Karin Biermans - 1 februari 2022 20:20

Ik kreeg vandaag van mijn baas te horen dat ik vanaf vandaag als ongevaccineerd wordt beschouwd?!!!!
Ben met Janssen gevaccineerd in oktober 2021 en ik werk in Duitsland

Reageer
- 1 februari 2022 19:47

Slechte voorlichting zou eerst gevaccineerd worden met pfizer, maar werd door ggd gebeld als u wilt kan je morgen ook komen dan krijg je Janssen en hoef je maar 1 prik. Nou bedankt zeker als je vlak over de grens met Duitsland woont. Trek je boetekleed aan dan kom ik morgen voor mijn 3e prik (belediging, verwijderd door redactie).

Aangepast door een administrator op 2022-02-02 12:20:22

Reageer
Berno - 1 februari 2022 16:35

Ik snap niet dat niemand het heeft over het feit dat dit maanden geleden al gevraagd is aan de Jonge en Rutte. En beide stellig beweerden dat dit geen probleem zou zijn.
Wederom zijn we lachend voorgelogen!

Reageer
Benjamin B Berno - 1 februari 2022 21:08

Het is Dui dat onlangs besliste om 1 Jans-vax niet meer te erkennen als volledig gevaxt en bijkomend 1 Jans + 1 booster niet langer als geboosterd. Dit terwijl het land nog volop 2G en 2G+ hanteert. Dui houdt geen rekening met al wie ondanks vax-bereidheid uit de boot valt. Dat is al sinds juni 2021 het geval. Toen voor mensen die nog op hun vax moesten wachten en kinderen vanaf 6 jaar. Andere landen voerden 3G pas in nadat ieder de kans op vaccinatie had en geven vrijstelling tot 12 jaar.

Ravtje - 1 februari 2022 16:03

IK ben in Suriname tijdens vakantie, Geboosterd met Pfizer vaccin, hiervoor in Nederland de 2 Pfizers gehad.
Mijn vraag; Ik krijg bij terugkomst de oproep van GGD voor de Booster prik.

Is het GOED of SLECHT om de 2e BOOSTER te halen, na 3 maanden ???

Reageer
Hendriks - 1 februari 2022 15:22

Janssen vaccin in juli 2021 en booster in januari 2022 gehad. Toch een probleem met de QR code in DLD. GGD gebeld. Geen oplossing op korte termijn om aan 2G beleid van Duitsland te kunnen voldoen. De kamer is ermee bezig.... Dat is zo, maar dat biedt geen oplossing voor mensen die in Berlijn aan de slag zijn. In DLD prik halen heeft geen zin want die komt niet in de Nederlandse QR codes. Een eenduidig Europees beleid zou de basis voor een structurele oplossing moeten zijn.

Reageer
Benjamin B Hendriks - 4 februari 2022 10:49

Even verduidelijken: je voldoet met 1xJ en 1×booster in heel Dui aan 2G, niet aan 2G+. Grens over, vliegen, hotels is doorgaans 2G. Openb. vervoer is 3G ( minder streng). Cafés, binnenresto, zwembaden, disco e.a. zijn voorlopig nog 2G+. Een 3e prik in Dui halen kan maar is idd complex. En geldt pas bij inenting na minst. 3 mnd. In jouw geval pas vanaf april 2022 dus. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/03/boostertoerisme-duitsland/

Amd Hendriks - 3 februari 2022 01:35

Inderdaad volgens NLD ben ik keurig gevaccineerd/geboosterd In Duitsland binnenkort niet meer voor 2G. ik ben diep teleurgesteld. Er wordt gegoocheld met de keuze vrijheid voor wie zich niet wil laten vaccineren maar voor wie keurig de regels volgt kan men geen oplossing bieden.

Marti - 1 februari 2022 14:00

Ik lees hier van alles over 1x Jansen vaccin en 1x booster en de problemen die daarbij komen kijken. Maar ik lees niets over 1x Pfizer (dat was voldoende omdat ik corona heb gehad) en 1x booster. Levert deze situatie ook problemen op in Duitsland ?

Reageer
Benjamin B Marti - 1 februari 2022 15:42

@Marti Geboost naar Duitse normen = drie keer een vaccin gekregen, ongeacht of er een Janssen bij zit en ongeacht of je hersteld bent. Om in Dui aan 2G+ te voldoen (horeca, zwembaden e.a., wel deelstaat-afhankelijk) moet je ofwel op z'n Duits geboost zijn (dus 3 vaccins) ofwel volledig gevaxt (2 vaccins) plus een recente neg. test ofwel hersteld plus een recente test. 1 x Pfizer en hersteld geldt niet eens als volledig gevaxt in Dui. Met enkel je herstelbewijs voldoe je wel 6 maand aan 2G.

sharon - 1 februari 2022 11:05

Wij willen half februari naar Feldberg om te skiën.
Mijn man heeft het Janssen vaccin en een booster gehad
Mijn zoon is 17 jaar en heeft 2 vaccinaties gehad en geen booster.
Ik begrijp van degene waarvan wij het appartement huren dat er 2G geldt voor de ski piste en horeca in Feldberg.
Voldoen mij mijn man en zoon met hun inentingen aan de 2G regel?

Reageer
Marielle sharon - 2 februari 2022 13:50

@sharon, sorry Sharon, ik dacht dat je naar Oostenrijk ging. Stom van mij. Mijn informatie moet je dus als niet verzonden beschouwen.

Marielle sharon - 2 februari 2022 13:47

@sharon, voor de jongeren (onder 18 jaar) heeft Oostenrijk de geldigheid van vaccinatiebewijs (2x gevaccineerd) verlengt van 180 dagen naar 210 dagen. Dus even kijken wanneer jouw zoon zijn laatste vaccinatie heeft gehad. Mijn zoon (16 jaar) zou eerst geen skipas kunnen krijgen en de horeca niet in kunnen, omdat zijn vaccinatiebewijs in Oostenrijk 16-2 zou aflopen. Nu loopt zijn bewijs 14-3 af, dus kunnen we toch op wintersport.

Benjamin B sharon - 1 februari 2022 15:49

@Sharon. Zowel iem. met Janssen plus booster als iem. met 2 andere vaccins voldoet in Dui aan 2G, zolang het laatste vaccin niet ouder is dan (denk ik) 270 dagen. 2G volstaat om Dui in te reizen zonder quar.-plicht (wel online form. invullen vooraf). Of 2G nu en midden feb. voldoende is voor horeca en skiën in deelstaat B-W. betwijfel ik. Best dit op websites van de deelstaat nagaan en opvolgen. Indien er 2G+ wordt geëist, is een neg. test of 3e vaccinatie nodig bovenop de 2G.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger