Kuipers: Mogelijk extra booster voor bezoek aan Duitsland
Kort nieuws - 27 januari 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is een derde prik voor nodig.
Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. Dat testen kan op veel plekken en is gratis. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.
De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd en voor werk, familiebezoek of vakantie de grens over gaan. Zij worden door de Duitse regels benadeeld. Minister Kuipers van Gezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Duitse vaccinantie-eisen niet kan veranderen, landen mogen die zelf opstellen. Maar, zei hij, "ik zal de Gezondheidsraad vragen om een advies over een eventuele additionele booster voor de mensen uit deze groep die dat zouden willen." Met een derde prik hebben zij dan alsnog toegang tot de sectoren in Duitsland waarvoor 2G-plus geldt, zoals de horeca.
De Duitse beperkingen gelden ook voor premier Rutte, realiseerde hij zich tijdens het debat. Hij heeft naast Janssen een tweede vaccinatie gehad, zei hij. Lees meer in het verslag van het Tweede Kamerdebat
De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.
De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de de criteria voor wie als geboosterd geldt overigens verruimd. Dat betekent voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd dat ze geen negatieve test hoeven te laten zien als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW en lees ook het reisadvies voor Duitsland van Buitenlandse Zaken.
Wie slechts 1 Janssen-vaccinatie heeft gehad en verder niks, geldt in Duitsland niet meer als gevaccineerd en kan dus niet naar binnen bij 2G en 2G-plus. Voor 3G, dat bijvoorbeeld op de werkvloer en in het openbaar vervoer geldt, moeten deze mensen dagelijks testen. Volgens de Duitse inreisregels moeten Nederlanders die slechts 1 Janssen-vaccinatie hebben in Duitsland in quarantaine.
Zie voor actuele informatie over de Duitse inreis- en coronaregels ons overzicht: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Ik ben 1x gevaccineerd met Janssen en heb mijn booster op 2 januari gehad. Begin mei vlieg ik van mijn vakantiebestemming terug naar Koln. Hoe zit het met mijn vaccinatiebewijs? Geld dit als doorreis of moet ik dan een 3e prik?
Ik ben oktober 2020 besmet geraakt, ik heb daarna 1x pfeizer gehad (omdat ik dus corona heb gehad) en later nog 1 booster.
Kan ik nu alles doen in duitsland.
Vorig jaar eind mei Janssen vaccin gehad en begin januari 2022 de booster.
Mag ik nu wel op doorreis door Duitsland eind februari?
Zo ja, mag ik ook overnachten als het te druk is en ik Oostenrijk niet haal binnen 1 dag?
@Gert. Klopt 100% wat Roemer schrijft. De drie deelstaten die geografisch het meest in aanmerking komen voor een logische overnachting, zijn Hes, Bay en B-W. In deze drie geldt voor hotels 2G, dan volstaat 1 Jans + 1 booster zonder bijkomende test. R-P eist 2G+ voor hotels, daar heb je extra test nodig.
Merk op dat je met overnachting in Dui een Einreise doc vooraf online moet registreren. Zonder overnachting in Dui hoeft dit niet.
Doorreis: ja.
Hotel: hangt van de deelstaat af. Hier zie je het: https://www.adac.de/news/coronavirus/ Als je daar 2G-plus achter "Hotels" in de betreffende deelstaat ziet staan, and mag het niet, Vaak dus wel. Voor werk mag het vaak zelfs met een negatieve test.
Ik heb een Janssen gehad op 30 mei booster 2/1. Na veel opzoek werk en telefoneren met Beierse Corona lijn grote opluchting joepie ik voldoe aan 2G. Dan de grote domper mijn Jansen vaccin vervalt op 27/2. Diep teleurgesteld dat je na 2 jaar keurig aan de regels te houden geen oplossing wordt geboden.
Hoezo komt je Janssen te vervallen? De booster heeft ‘m juist weer opgepept om in ieder geval aan de 2G te voldoen. En vooralsnog is er geen eindtijd gegeven aan de booster.
In de Nederlandse QR code zou de “geldig tot “moeten zijn veranderd in “geldig vanaf”. Dat ging bij mij na het opnieuw opvragen van de vaccinatie gegevens…
Ik vrees dat er geen derde prik gaat komen voor de gelukkigen met Janssen onder ons. https://m.limburger.nl/cnt/dmf20220203_95645896
Als ik het goed leest, zegt het ministerie van volksgezondheid dat ze het EMA aanhouden en dat een extra booster niet past in het beleid van drie maanden tussen de prikken.
Ik denk dat ze zich hiermee heel erg in de vingers snijden. Maar goed. Fijn dit weer…
Ja dat is dit artikel inderdaad. Maar het nieuwsbericht uit de Limburger is iets recenter. Het EMA heeft dus aangegeven dat die extra booster bovenop Janssen niet nodig is. En er zijn ook al wat uitspraken gedaan over het boosteren van jongeren, die nu ook mogelijk niet overal naartoe kunnen, die het niet positiever maken. Ik geloof dat de Gezondheidsraad benoemd heeft dat ze het jammer vinden van vakanties, maar dat zij uitspraken doen op medische grond… en dus die booster niet nodig is…
Het wordt toch overwogen.
https://duitslandinstituut.nl/artikel/48014/kuipers-mogelijk-extra-booster-voor-bezoek-aan-duitsland
Eind april heb ik een concert in Frankfurt. Ik heb 1x Janssen gehad en 1x Moderna booster. Als ik een negatieve test kan laten zien kan ik dan naar dit concert?
Benjamin, ik hoop met je mee. Dit wirwarbos van regels, per land en zelfs per deelstaat anders, is niet vol te houden.
Je voldoet in Dui officieel aan 2G als je booster minstens 14 dagen en max 270 dagen oud is. Je voldoet niet aan 2G+. Indien concerten eind april in Hessen nog steeds 2G+ eisen, volstaat een negat. test. Ik ga wel uit van enige versoepeling tegen die tijd. Mogelijk gaat in veel Europese landen heel die vaxpas op de schop (nu al DK. Fin UK). In het slechtste geval hanteren de strenge Duitsers dan nog 3G voor concerten. Hoop ik.
In juli 21 corona gehad en september 21 gevaccineerd (Pfizer). Eind februari 22 bezoek aan Duitsland. Is dit voldoende om Duitsland te bezoeken of wordt er nog een vaccinatie gewenst? Herstelbewijs is ouder dan 90 dagen maar de vaccinatie in september zou misschien voldoende zijn? Ik kan dit antwoord op geen een website vinden.
Alvast dank.
Ik ga in maart voor 4 maanden naar Duitsland, maar heb in Nederland 1 janssen prik en 1 booster prik gehad. Telt dit als volledig gevaccineerd (2g)? En moet ik dan een tweede booster voor 2g+? Of telt de booster niet als tweede prik en is mijn status in Duitsland nu als niet volledig gevaccineerd?
In Duitsland nrw zijn je prikken nu 2g. Als je 2de prik nog geen 90 dagen oud is ben je 2g+. Wil je naar een restaurant of het zwembad dan moet je na 90 dagen gaan testen, kan kan overal hier kostenvrij en uitslag binnen 15 minuten.
Niet z'n probleem, zelf ben ik aan het denken mijn 3de prik in Duitsland te halen, ook 1st met Jansen gehad.
Nee telt niet. Je moet dus nog een boosterprik krijgen, dus je janssen vaccin is 1, je boosterprik is 1 en dan nog een boosterprik(phizer/moderna) dan ben je dus volgens de duitsers volledig gevaccineerd als je dus janssen hebt.
Zo'n spuit extra. Dat doe je
toch voor je gezondheid? En als het niet nodig is voor gezondheid dan past DL de regels toch aan? Zullen we wel ff normaal blijven doen?
Sorry hoor wij wonen 500 meter van de Duitse grens en gaan daar altijd boodschappen doen uit eten enz . Dus snel een oplossing voor de mensen die een extra vaccinatie willen
Wij gaan 18 februari naar Oostenrijk via Duitsland. 1 persoon heeft vorig jaar maart Corona gehad en daarna dus 1 pfizer en 1 boosterprik. Moet hij nu nog een pcr test doen?
Hangt er vanaf wat je in Dui gaat doen. Overnachten is deelstaat afhankelijk: soms 2G eis, soms strengere 2G+ eis. Resto wel meestal overal 2G+ nodig.
Een herstelbewijs van > 6 maanden oud telt nergens. Wat jij dan 1 Pfiz + 1 boost noemt, geldt overal als 'volledig gevaxt maar niet geboost'. Dus 2G maar geen 2+. 2G volstaat om Dui in te komen zonder quarantaine. Maar Oostenrijk eist 2G+ om het land in te komen. Dan moet je dus ofwel een extra prik of een neg. PCR-test van max 48 uur.