Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne
Achtergrond - 16 juni 2022 - Auteur: Wiebke PittlikDe Duitse kanselier Olaf Scholz heeft tijdens een persconferentie donderdag in Kiev gezegd dat hij wil dat Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid van de Europese Unie worden. Hij bezocht de Oekraïense president Zelensky samen met drie andere Europese regeringsleiders om een signaal af te geven.
Scholz was samen met de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Mario Draghi en de Roemeense president Klaus Johannis op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev. Na afloop spraken de vier regeringsleiders hun steun uit aan het toekennen van het kandidaat-lidmaatschap aan Oekraïne en buurland Moldavië.
De steunbetuiging is een belangrijk signaal, nu de Europese Commissie vrijdag een advies over het EU-kandidaat-lidmaatschap presenteert en de lidstaten daar binnenkort over stemmen.
Scholz zei dat Oekraïne bij de Europese familie hoort. Ook Draghi, Macron en Johannis onderstreepten dat. Scholz zei dat Oekraïne wel aan de voorwaarden zal moeten voldoen die gelden voor een lidmaatschap van de EU. Hij zei bovendien dat het belangrijk voor de geloofwaardigheid van de EU is dat nu ook schot komt in de toetreding van de landen in de Westelijke Balkan. Die wachten vaak al jarenlang op verdere integratie.
Draghi zei tijdens de persconferentie dat ook is gesproken over het instellen van een corridor om de belangrijke graanvoorraden uit Oekraïne te krijgen. Draghi zei dat Europa nu net zoveel moed moet hebben als president Zelensky.
Zelensky bedankte de vier EU-regeringsleiders voor de steun voor de kandidaat-status. Hij noemde het bezoek historisch. Opnieuw vroeg Zelensky om meer wapens, "omdat iedere vertraging levens kost". Ook pleitte hij voor nog strengere sancties tegen Rusland.
Duitsland steunt Oekraïne financieel, humanitair en ook met wapens, benadrukte Scholz nog eens. "Duitsland heeft met een lange traditie gebroken: we ondersteunen Oekraïne ook met wapens", zei Scholz. Hij roemde de dapperheid van de soldaten en zei dat het bewonderenswaardig is hoe Oekraïne zich verdedigt. "Oekraïne moet leven", zei Scholz als afsluiting. Extra wapenleveranties of nieuwe sancties zegde Scholz niet toe.
Voor het gesprek met president Zelensky bezocht de delegatie eerst Irpin, een voorstad van Kiev die zwaar gehavend is door Russische beschietingen en waar vele burgers zijn vermoord. Scholz sprak zijn afschuw uit over het brute geweld van het Russische leger.
De drie regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Italië reisden in de nacht van woensdag op donderdag met een speciale nachttrein vanuit Polen naar Kiev. Hun bezoek was om veiligheidsredenen niet officieel aangekondigd. Ze waren alledrie nog niet in Oekraïne geweest sinds Rusland het land eind februari binnenviel. In Kiev voegde de Roemeense president Johannis zich bij het gezelschap en de vier regeringsleiders bezochten Irpin gezamenlijk.
.@Bundeskanzler Scholz ist gemeinsam mit Präsident @EmmanuelMacron, Premier Draghi @Palazzo_Chigi und Präsident @KlausIohannis in Kiew eingetroffen. Ziel ist es, Präsident @ZelenskyyUa ein klares Signal der Solidarität Europas zu übermitteln. Mehr Infos folgen hier später pic.twitter.com/ro599j2TYA
— Steffen Hebestreit (@RegSprecher) June 16, 2022
Scholz heeft eerder gezegd dat hij niet slechts voor een fotomoment op bezoek wil bij Zelensky. Vanuit Oekraïne klinkt veel kritiek op de Duitse kanselier. De toegezegde wapens worden langzamer geleverd dan gehoopt en exportvergunningen worden volgens Oekraïense diplomaten slechts moeizaam afgegeven. Zelensky zei in een interview met ZDF eerder deze week dat hij van Scholz wil weten of hij wel 100 procent achter Oekraïne staat.
Aan de vooravond van het bezoek maakte de Duitse defensieminister Christine Lambrecht bekend dat Duitsland 3 raketwerpers van het type Mars II gaat leveren, eind juli of begin augustus. Eerder was in Duitse media sprake van vier raketwerpers.
De Oekraïense regering en ook haar ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnyk, vraagt Duitsland om meer wapens te leveren. Volgens Melnyk kan Duitsland meer leveren dan het doet, want behalve uit voorraden van de Bundeswehr kan ook direct door de grote Duitse wapenproducenten worden geleverd.
Ook het uitblijven van een bezoek van Scholz zorgde voor spanningen in de betrekkingen. Hij is al weken geleden uitgenodigd door Kiev, maar omdat Oekraïne de Duitse bondspresident Steinmeier niet wilde ontvangen - omdat die altijd groot voorstander van innige betrekkingen met Rusland was - vond Scholz dat hij ook niet kon gaan. Er moest een telefoongesprek tussen Zelensky en Steinmeier aan te pas komen om de lucht te klaren.
Andere Duitse politici zijn wel al in Oekraïne geweest, zoals bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en minister van Gezondheidszorg Karl Lauterbach.
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties