Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie
Nieuwe debatreeks: Sturm und Drang
Achtergrond - 30 juni 2022
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
De Duitse historicus Hedwig Richter (1973), professor voor Neuere und Neueste Geschichte aan de Universität der Bundeswehr München, schreef in 2020 een bestseller over de wortels van de Duitse democratie en is een van de opvallendste historici van het moment. Ze gaat vrijdagmiddag in Amsterdam in gesprek met Willem Schinkel (1976), hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en veelvuldig omschreven als scherpzinnige en radicale denker.
Richters boek ‘Demokratie. Eine deutsche Affäre’ deed veel stof opwaaien in de Duitse pers. Het werd neergesabeld door belangrijke vakgenoten, op een manier die weer anderen deed vermoeden dat de critici wellicht moeite hadden met de aandacht die Richter ten deel viel. Het boek stond bovenaan de bestsellerslijsten en leverde Richter veel uitnodigingen op voor interviews, lezingen en talkshows.
Richter roert zich actief in het publieke debat in Duitsland, via de opiniepagina’s van kranten, op televisie en via Twitter. Ook ondertekende ze onlangs de open brief in Die Zeit, die de regering opriep Oekraïne te steunen met meer wapens. (Meer hierover op Duitslandweb) De brief was een reactie op een eerdere open brief van prominenten, in tijdschrift Emma, waarin juist wordt gepleit voor een pacifistische koers en de regering wordt opgeroepen niet te escaleren, maar te werken aan een compromis tussen Rusland en Oekraïne.
Richter beschrijft in ‘Demokratie. Eine deutsche Affäre’ onder meer hoe de democratie aanvankelijk door de elite werd gestimuleerd en niet door revoluties. Ze schetst een gedifferentieerd beeld van het autoritaire Duitse keizerrijk dat tegelijk hervormingen doormaakte die Richter als begin van een democratische ontwikkeling duidt. Crisis hoort bij de democratie, betoogt ze, en mede daarom nodigde het Duitsland Instituut Amsterdam haar uit voor de debatmiddag ‘Rethinking democracy in times of crisis’.
Willem Schinkel is socioloog en de vernieuwing en verandering van ons politieke en economische systeem is een van zijn belangrijkste thema’s. Hij probeert daarbij buiten de kaders te denken van het huidige systeem en doet voorstellen hoe het ook anders kan. Schinkel publiceert boeken en essays en schrijft ook voor online-medium De Correspondent. In zijn recente boek 'Pandemocratie' laat hij zijn licht schijnen op het overheidsbeleid in de pandemie en spreekt hij zich uit voor een pandemocratisch ecosocialisme dat ons moet behoeden voor ‘planetaire plundering’.
Schinkel wijst er op dat rellen en geweld - zoals nu van boeren - een politiek moment zijn, een uiting van politieke spanningen. Bestuurders en politici zetten de relschoppers graag weg als tuig, zodat aan hun politiek niets hoeft te veranderen. “De klimaatbeweging kan veel leren van boeren als het gaat om militant actievoeren”, stelde hij vorige week in een opiniebijdrage in NRC.
De bijeenkomst is de eerste onder de noemer Sturm und Drang, een reeks waarmee het Duitsland Instituut opvallende denkers of opiniemakers uit Duitsland en Nederland in gesprek brengt met elkaar en een breed publiek laat kennismaken met hun ideeën. Een van de makers van het Iron Curtain Project speelt aansluitend The Populist Game met het publiek, een zoektocht naar de sterke leider in het publiek die de democratie omver kan werpen.
Vrijdag 1 juli, 14 uur, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Daarnaast ook online via livestream.
Lees meer:
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
'De Duitse taal is mijn gereedschap'
Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Reacties
Geen reacties aanwezig