Duitslandweb logo Duitslandweb

'Warntag': nationale sirenetest in Duitsland

Kort nieuws - 8 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is 8 december tot 'bundesweiter Warntag' (nationale waarschuwingsdag) uitgeroepen. De sirenes gaan in heel Duitsland om 11:00 uur af om ze te testen. Daarnaast ontvangen alle Duitsers rond die tijd een waarschuwings-sms via de alert-apps NINA en Katwarn en voor het eerst ook via het zogenoemde cell-broadcast-systeem. Ook op de radio en tv worden de mensen gewaarschuwd.

Terwijl in Nederland de sirenes iedere eerste maandag van de maand worden getest, is het in Duitsland pas de tweede keer dat een dergelijke waarschuwingsdag wordt gehouden. De dag is een initiatief van het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK).

Bij de eerste officiële 'Warntag' in september 2020 ging een hoop mis: veel sirenes deden het niet of gingen 30 minuten te laat af en de waarschuwingsapps werkten niet meer door een overbelaste server. Bovendien maakte de waternoodsramp in juli 2021 het belang van een goed werkend rampenwaarschuwingssysteem duidelijk. Zo verstuurde de NINA-app in het zwaar getroffen Ahrweiler (Rijnland-Palts) geen waarschuwing.

Ook test Duitsland op 8 december zijn nieuwe cell-broadcasting-systeem. Veel landen werken al met dit systeem, waarbij alle eigenaren van mobiele telefoons die zich tijdens een noodgeval binnen een bepaald gebied bevinden een waarschuwings-sms ontvangen. In Nederland gebeurt dat met de zogeheten NL-Alert. Lees meer bij Tagesschau en Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger