Duitslandweb logo Duitslandweb

'Warntag': nationale sirenetest in Duitsland

Kort nieuws - 8 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is 8 december tot 'bundesweiter Warntag' (nationale waarschuwingsdag) uitgeroepen. De sirenes gaan in heel Duitsland om 11:00 uur af om ze te testen. Daarnaast ontvangen alle Duitsers rond die tijd een waarschuwings-sms via de alert-apps NINA en Katwarn en voor het eerst ook via het zogenoemde cell-broadcast-systeem. Ook op de radio en tv worden de mensen gewaarschuwd.

Terwijl in Nederland de sirenes iedere eerste maandag van de maand worden getest, is het in Duitsland pas de tweede keer dat een dergelijke waarschuwingsdag wordt gehouden. De dag is een initiatief van het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK).

Bij de eerste officiële 'Warntag' in september 2020 ging een hoop mis: veel sirenes deden het niet of gingen 30 minuten te laat af en de waarschuwingsapps werkten niet meer door een overbelaste server. Bovendien maakte de waternoodsramp in juli 2021 het belang van een goed werkend rampenwaarschuwingssysteem duidelijk. Zo verstuurde de NINA-app in het zwaar getroffen Ahrweiler (Rijnland-Palts) geen waarschuwing.

Ook test Duitsland op 8 december zijn nieuwe cell-broadcasting-systeem. Veel landen werken al met dit systeem, waarbij alle eigenaren van mobiele telefoons die zich tijdens een noodgeval binnen een bepaald gebied bevinden een waarschuwings-sms ontvangen. In Nederland gebeurt dat met de zogeheten NL-Alert. Lees meer bij Tagesschau en Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger