Proces rond Wirecard-schandaal van start
Kort nieuws - 8 december 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet langverwachte proces rond het Wirecard-schandaal is donderdag in de rechtbank in München begonnen. Onder de aangeklaagden zijn Markus Braun, de voormalige CEO van het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard, en Oliver Bellenhaus, ex-topman van Wirecard in Dubai.
Naast Braun en Bellenhaus neemt een oud-boekhouder van het bedrijf plaats op de beklaagdenbank. Voormalig bestuurslid en manager Jan Marsalek, ook wel Wirecards nummer twee genoemd, speelt in het proces een cruciale rol, maar is sinds juni 2020 voortvluchtig.
Het Openbaar Ministerie in München beschuldigt de verdachten onder meer van marktmanipulatie, vertrouwensbreuk, grootschalige frauduleuze praktijken en het opstellen van onjuiste balansen sinds 2015. Het OM klaagde in maart ex-topman Braun aan voor fraude, koersmanipulatie en georganiseerde vermogenscriminaliteit. Marsalek staat sinds zijn verdwijning op de Most-Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie Europol. Men vermoedt dat hij banden heeft met de Russische geheime diensten en nu in Moskou is ondergedoken.
De Beierse beursgenoteerde fintech-onderneming Wirecard was jarenlang het paradepaardje van het Duitse bedrijfsleven. Het faciliteerde digitale betalingen. In juni 2020 moest het bedrijf toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Ook aandeelhouders werden in totaal voor miljarden gedupeerd.
De Bondsdag heeft in de zomer van 2021 een parlementair onderzoek afgerond naar Wirecard. Ook toenmalig kanselier Angela Merkel en toenmalig minister van Financiën Olaf Scholz, de huidige kanselier, zijn door de commissie aan de tand gevoeld over hun betrokkenheid bij het fraudeschandaal.
Het proces gaat door zijn omvang en complexiteit veel tijd in beslag nemen. De rechtbank in München heeft voor het komende jaar 100 procesdagen gepland en houdt er rekening mee dat ook in 2024 nog procesdagen nodig zullen zijn. Lees meer bij Tagesschau en Bayerischer Rundfunk
Lees meer over 'Economie':
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig