Minister vergelijkt klimaatacties met geweld Weimarrepubliek
Kort nieuws - 21 april 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) vergelijkt de acties van klimaatgroep Letzte Generation met de straatgevechten die honderd jaar geleden plaatsvonden in Duitsland, tijdens de Weimarrepubliek. Letzte Generation heeft aangekondigd Berlijn vanaf maandag (geweldloos) te willen platleggen.
"In de jaren twintig en dertig bevond Berlijn zich in een straatgevecht-achtige toestand," zei Buschmann gisteren in een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). "Mensen aan de linker- en rechterzijde van het politieke spectrum stelden zich boven de rechtsorde, en voelden zich gemachtigd om hun eigen voorkeuren met harde hand door te drukken. Dat mag niet opnieuw gebeuren."
Buschmann waarschuwde voor een glijdende schaal. "Nu zijn het de klimaatklevers, wie weet volgen hierna bijvoorbeeld de Reichsbürger of anti-abortusactivisten." Hij verdedigde de rechtszaken tegen klimaatactivisten. Bijvoorbeeld die van deze week, waarin drie leden van Letzte Generation werden veroordeeld tot celstraffen van drie tot vijf maanden wegens deelname aan een wegblokkade. "We leven in een rechtsstaat. Daar gelden voor iedereen dezelfde regels", zei Buschmann.
De vergelijking met de straatgevechten van honderd jaar geleden is opmerkelijk. Letzte Generation heeft expliciet aangekondigd geweldloos te willen protesteren. Wat in de jaren twintig en dertig gebeurde, was dat zeker niet: bij straatgevechten tussen, onder meer, nazi's en communisten vielen talloze doden en gewonden. Op 17 juli 1932 kwamen in Altona, Hamburg, alleen al achttien mensen om bij een confrontatie tussen nazi's, communisten en de politie. Die dag is bekend komen te staan als de 'Altonaer Blutsonntag'.
Ook ministers Karl Lauterbach (SPD, Gezondheid) en Robert Habeck (Groenen, Economische Zaken en Klimaatbescherming) hebben zich tegen de acties in Berlijn uitgesproken. Zij waarschuwen dat wegblokkades mensen afschrikken en de steun voor klimaatmaatregelen ondermijnen. Minister van Verkeer Wissing (FDP) heeft aangekondigd dat hij op 2 mei in gesprek gaat met Letzte Generation, op hun verzoek. De eerste demonstraties in Berlijn zijn overigens deze week al begonnen, maar beperken zich tot het centrum, rond belangrijke overheidsgebouwen. Lees meer bij Die Zeit en rnd (betaalmuur).
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig