Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister vergelijkt klimaatacties met geweld Weimarrepubliek

Kort nieuws - 21 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) vergelijkt de acties van klimaatgroep Letzte Generation met de straatgevechten die honderd jaar geleden plaatsvonden in Duitsland, tijdens de Weimarrepubliek. Letzte Generation heeft aangekondigd Berlijn vanaf maandag (geweldloos) te willen platleggen.

"In de jaren twintig en dertig bevond Berlijn zich in een straatgevecht-achtige toestand," zei Buschmann gisteren in een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). "Mensen aan de linker- en rechterzijde van het politieke spectrum stelden zich boven de rechtsorde, en voelden zich gemachtigd om hun eigen voorkeuren met harde hand door te drukken. Dat mag niet opnieuw gebeuren."

Buschmann waarschuwde voor een glijdende schaal. "Nu zijn het de klimaatklevers, wie weet volgen hierna bijvoorbeeld de Reichsbürger of anti-abortusactivisten." Hij verdedigde de rechtszaken tegen klimaatactivisten. Bijvoorbeeld die van deze week, waarin drie leden van Letzte Generation werden veroordeeld tot celstraffen van drie tot vijf maanden wegens deelname aan een wegblokkade. "We leven in een rechtsstaat. Daar gelden voor iedereen dezelfde regels", zei Buschmann.

De vergelijking met de straatgevechten van honderd jaar geleden is opmerkelijk. Letzte Generation heeft expliciet aangekondigd geweldloos te willen protesteren. Wat in de jaren twintig en dertig gebeurde, was dat zeker niet: bij straatgevechten tussen, onder meer, nazi's en communisten vielen talloze doden en gewonden. Op 17 juli 1932 kwamen in Altona, Hamburg, alleen al achttien mensen om bij een confrontatie tussen nazi's, communisten en de politie. Die dag is bekend komen te staan als de 'Altonaer Blutsonntag'.

Ook ministers Karl Lauterbach (SPD, Gezondheid) en Robert Habeck (Groenen, Economische Zaken en Klimaatbescherming) hebben zich tegen de acties in Berlijn uitgesproken. Zij waarschuwen dat wegblokkades mensen afschrikken en de steun voor klimaatmaatregelen ondermijnen. Minister van Verkeer Wissing (FDP) heeft aangekondigd dat hij op 2 mei in gesprek gaat met Letzte Generation, op hun verzoek. De eerste demonstraties in Berlijn zijn overigens deze week al begonnen, maar beperken zich tot het centrum, rond belangrijke overheidsgebouwen. Lees meer bij Die Zeit en rnd (betaalmuur).  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger