Duitsland praat met Tunesië over legale migratie
Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft in Tunesië afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van migratie. Duitsland wil mensensmokkel tegengaan, afspraken over terugkeer maken en legale manieren van migratie organiseren, aldus de minister.
Faeser sprak maandag in de Tunesische hoofdstad Tunis met president Kais Saied en minister van Binnenlandse Zaken Kamel Feki. Er moet een einde komen aan het "verschrikkelijke sterven op de Middellandse Zee", aldus Faeser op een persconferentie na het gesprek. Daarom moeten mensensmokkelaars worden aangepakt en moeten er legale manieren van migratie komen, zei de minister. Ze was samen met haar Franse collega Gérald Darmanin in Tunesië. Hij zegde 25,8 miljoen euro toe voor de opleiding van personeel en materiaal voor de grensbewaking.
Faeser bezocht onder meer een een speciaal projectbureau van de Duitse politie in Tunis dat de Tunesische nationale garde en de grenspolitie traint bij de bestrijding van illegale migratie. Ook was ze bij een Duits-Tunesisch adviescentrum voor banen, migratie en reïntegratie, dat in 2017 is opgericht door de Duitse Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Duitsland wil dat het makkelijker wordt mensen terug te sturen naar Tunesië. Het centrum moet hen daar helpen bij het vinden van een baan en over legale manieren van migratie informeren.
Op dit moment vertrekken vooral uit Tunesië veel mensen via de Middellandse Zee naar Europa. Begin deze maand waren de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Nederlandse en Italiaanse regeringsleiders Mark Rutte en Giorgia Meloni in Tunesië om te praten over een migratieverdrag met het Noord-Afrikaanse land. Von der Leyen stelde toen financiële hulp van 900 miljoen euro in het vooruitzicht en een bedrag van 150 miljoen euro dat direct wordt betaald. Daar bovenop komt vanuit de EU dit jaar 100 miljoen voor 'grensmanagement' en zoek- en reddingsacties. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig