Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland praat met Tunesië over legale migratie

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft in Tunesië afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van migratie. Duitsland wil mensensmokkel tegengaan, afspraken over terugkeer maken en legale manieren van migratie organiseren, aldus de minister.

Faeser sprak maandag in de Tunesische hoofdstad Tunis met president Kais Saied en minister van Binnenlandse Zaken Kamel Feki. Er moet een einde komen aan het "verschrikkelijke sterven op de Middellandse Zee", aldus Faeser op een persconferentie na het gesprek. Daarom moeten mensensmokkelaars worden aangepakt en moeten er legale manieren van migratie komen, zei de minister. Ze was samen met haar Franse collega Gérald Darmanin in Tunesië. Hij zegde 25,8 miljoen euro toe voor de opleiding van personeel en materiaal voor de grensbewaking. 

Faeser bezocht onder meer een een speciaal projectbureau van de Duitse politie in Tunis dat de Tunesische nationale garde en de grenspolitie traint bij de bestrijding van illegale migratie. Ook was ze bij een Duits-Tunesisch adviescentrum voor banen, migratie en reïntegratie, dat in 2017 is opgericht door de Duitse Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Duitsland wil dat het makkelijker wordt mensen terug te sturen naar Tunesië. Het centrum moet hen daar helpen bij het vinden van een baan en over legale manieren van migratie informeren.  

Op dit moment vertrekken vooral uit Tunesië veel mensen via de Middellandse Zee naar Europa. Begin deze maand waren de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Nederlandse en Italiaanse regeringsleiders Mark Rutte en Giorgia Meloni in Tunesië om te praten over een migratieverdrag met het Noord-Afrikaanse land. Von der Leyen stelde toen financiële hulp van 900 miljoen euro in het vooruitzicht en een bedrag van 150 miljoen euro dat direct wordt betaald. Daar bovenop komt vanuit de EU dit jaar 100 miljoen voor 'grensmanagement' en zoek- en reddingsacties. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger