Duitslandweb logo Duitslandweb

DDR-activiste Bärbel Bohley overleden
'Bohley was een van de belangrijkste stemmen van de vrijheid'

Achtergrond - 13 september 2010

DDR-dissidente en burgerrechtenactiviste Bärbel Bohley is overleden. Duitse politici reageren geschokt op het verlies van de ‘moeder van de vreedzame revolutie’.

DDR-activiste Bärbel Bohley overleden
© Bundesarchiv/Thomas Uhlemann
Bohley bezet het hoofdkwartier van de geheime dienst in 1990.

Bärbel Bohley was één van de bekendste burgerrechtenactivisten tijdens de laatste jaren van het communistische Oost-Duitsland. De Berlijnse kunstenares was mede-oprichtster en spreker van het Nieuwe Forum (Neues Forum), een beweging die streed voor de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten. Het Nieuwe Forum was een van de drijvende krachten die leidden tot een volksbeweging met massale demonstraties en vrije verkiezingen.

Bohley was vanaf het midden van de jaren tachtig actief in de DDR-oppositie en is een aantal keer gearresteerd. In 1988 werd zij door de communistische regering het land uitgezet wegens staatsgevaarlijke activiteiten. Een half jaar later kon ze terugkeren.

Na de hereniging van Duitsland bezette Bohley samen met andere activisten het hoofdkwartier van de geheime dienst onder het motto ‘De Stasi-akten zijn van ons’. Deze actie heeft er uiteindelijk toe geleid dat de Stasi-documenten openbaar werden gemaakt. Bohley was betrokken bij de oprichting van het Robert-Havemann-archief, dat de burgerrechtenbeweging in de DDR documenteert.

Vanaf 1996 leefde en werkte Bohley in Bosnië, waar zij zich inzette voor wederopbouwprojecten. In 2008 keerde ze terug naar haar geboorteplaats Berlijn. Bondskanselier Angela Merkel, die zelf in de DDR is opgegroeid, liet weten zeer te zijn getroffen door de dood van Bärbel Bohley. Zij noemde Bohley “een van de belangrijkste stemmen van de vrijheid”.

Bohley overleed zaterdag op 65-jarige leeftijd aan longkanker. Op 7 april van dit jaar was zij nog aanwezig bij een debat in Den Haag, georganiseerd door het Goethe-Institut en het Tsjechisch Centrum. Zij nam toen deel aan een discussie over de omgang met archieven van geheime diensten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.


Lees meer

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger