Duitsland eindelijk af van schulden WO I
Jaarlijkse aflossingen stoppen 20 jaar na eenwording
Achtergrond - 6 oktober 2010
Het gebeurde in alle stilte, maar Duitsland betaalde ieder jaar rente en aflossing op schulden uit de Eerste Wereldoorlog. Aan die herstelbetalingen is nu, bijna een eeuw na het Verdrag van Versailles, een eind gekomen.
Pamflet uit mei 1919 over wat Duitsland verliest door het Verdrag van Versailles.
Duitsland werd als grote verliezer van de Eerste Wereldoorlog gedwongen de schade te vergoeden. Toen Hitler aan de macht kwam stopten de betalingen. In 1952 hervatte de Bondsrepubliek de aflossing, maar de rente uit de periode 1945-1952 zou pas worden voldaan als Duitsland weer één zou zijn.
Toen dat in 1990 tegen alle verwachtingen in gebeurde, kwam dit nog openstaande bedrag van destijds rond de 125 miljoen euro weer op de rekening. Duitsland betaalde sindsdien braaf, in totaal zo'n 200 miljoen euro. Omdat deze obligaties een looptijd hadden van 20 jaar, kwam 3 oktober een eind aan de betalingen, 20 jaar na de hereniging.
In het radioprogramma OVT van de VPRO legt historicus Hein Klemann afgelopen zondag uit waarom Duitsland nog steeds moest betalen voor de schulden uit de Eerste Wereldoorlog. (Beluister het audiofragment van OVT)
Lees meer over 'Eerste Wereldoorlog':
Keizerrijk in een trein
In het Spoorwegmuseum in Utrecht toont de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’ een tragi-komisch portret van de afgedankte keizer Wilhelm II.
Nieuwe graven voor Duitse Wehrmachtsoldaten
Beide Wereldoorlogen liggen al meerdere decennia achter ons, maar nog steeds worden jaarlijks duizenden lichamen van Duitse soldaten gevonden.
Overzicht herdenkingen Eerste Wereldoorlog
Europa staat uitgebreid stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar honderd jaar geleden.
Reacties