Bonn vreest vertrek laatste ministeries naar Berlijn
Bezuinigingen Defensie vragen om verhuizing

Achtergrond - 26 oktober 2010

Hoewel de Duitse regering al in 1999 officieel naar Berlijn verhuisde, staan zes van de 14 Duitse ministeries nog steeds in Bonn. Nu minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) moet bezuinigen, dreigt de Bonn-lobby het alsnog te gaan verliezen van de Duitse hoofdstad.

Bonn vreest vertrek laatste ministeries naar Berlijn
© dpa/picture-alliance
De eerste container van de regering verhuisde op 14 april 1999 van Bonn naar Berlijn.

“Dit is het begin van het eind van het reiscircus tussen Bonn en Berlijn”, zeggen ambtenaren uit Bonn in dagblad Die Welt. Ze doelen op de bezuinigingsplannen van het ministerie van Defensie. Een speciale commissie voor de hervorming van de Bundeswehr adviseert minister Zu Guttenberg vandaag het leger te verkleinen van 250 duizend naar 180 of 190 duizend soldaten en het ministerie in te krimpen van 3300 naar 1600 medewerkers. Plus te verhuizen naar Berlijn.

Defensie is een van de zes departementen die in 1999 niet meeverhuisden naar Berlijn maar in de oude hoofdstad van de Bondsrepubliek achterbleven. De andere vijf ministeries zijn Gezondheid, Milieu, Ontwikkelingssamenwerking, Onderwijs en Landbouw. De overige ministeries hebben nog steeds allemaal een afdeling in Bonn.

Bonn-Berlin-Gesetz

De reden van de deling van de ministeries tussen beide steden ligt in het Bonn-Berlin-Gesetz van april 1994. Daarin werd de verhuizing van de regering van Bonn naar Berlijn geregeld. Die was nodig door het besluit van de Bondsdag van 20 juni 1991 om Berlijn de nieuwe hoofdstad van het verenigde Duitsland te maken.

Bonn kreeg in de wet een aantal toezeggingen, om het verlies niet te groot te maken. Zonder de regering zou de kleine stad in West-Duitsland haar status verliezen en zou er nauwelijks meer werkgelegenheid zijn. Daarom werd de verhuizing verspreid over meerdere jaren, bleef een aantal ministeries in Bonn en mocht de stad zich officieel, als enige in Duitsland, Bundesstadt noemen. Ook kreeg Bonn een aantal overheidsinstanties uit andere plaatsen, zoals het Bundesrechnungshof en het Bundeskartellamt en werd er tussen 1995 en 2004 ruim een miljard euro geïnvesteerd in de economie en de wetenschap.

Kosten

Nu Defensie alsnog dreigt te verhuizen, is de verwachting dat de andere ministeries snel volgen. Het heen en weer reizen tussen beide steden - zo’n 600 kilometer van elkaar verwijderd - kostte in 2010 naar schatting 11 miljoen euro, schrijft Die Welt.

Bonn, de deelstaat Noordrijn-Westfalen en een deel van de regering-Merkel zijn tegen de verhuizing van het ministerie. Volgens minister van Buitenlandse Zaken en FDP-leider Guido Westerwelle, die zelf uit die regio komt, werkt de verdeling tussen beide steden juist goed. “Voor een verhuizing alles nieuw bouwen, is voor de belastingbetaler veel duurder”, zegt hij in de Köllner Stadtanzeiger.

Zu Guttenberg heeft aangegeven dat hij het advies van de commissie als grondslag neemt voor de hervorming van het Duitse leger. Hij heeft tot januari de tijd om te beslissen of hij ook het verhuisadvies overneemt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger