Duitslandweb logo Duitslandweb

Deel Carolabrug Dresden ingestort

Kort nieuws - 12 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een deel van de Carolabrug in Dresden is in de nacht van dinsdag op woensdag ingestort. Het honderd meter lange middendeel van de brug over de Elbe viel even na 3 uur 's nachts plotseling in het water. Er vielen geen slachtoffers.

De brug werd in de jaren 70 gebouwd en verbindt het noordelijke deel van de stad met het centrum. 18 minuten voordat het brugdeel instortte, reed er nog een tram overheen. Bij het instorten raakten leidingen van het verwarmingssysteem van de stad beschadigd. Hierdoor viel woensdagochtend de verwarming in Dresden uit.

Al jaren waarschuwen experts voor de slechte staat van de Duitse infrastructuur. Het instorten van de Carolabrug brengt opnieuw aandacht voor dit probleem. Veel bruggen in Duitsland zijn in de jaren 70 gebouwd en nu aan vervanging toe.

De minister voor Verkeer, Volker Wissing, maakte woensdag tijdens het debat over de begroting bekend dat de regering het komende jaar 9 miljard euro investeert in het vernieuwen van de Duitse infrastructuur. Dit geld gaat naar infrastructuur waar de landelijke regering verantwoordelijk voor is. De ingestorte Carolabrug stond onder gemeentelijk beheer. Gemeenten stellen dat zij te weinig middelen en geld hebben om de bruggen goed te onderhouden. 

In de gemeenteraad waren er al langer zorgen over de staat van de brug. Er werd gesproken over metaalmoeheid. De afgelopen jaren werden al delen van de brug gesaneerd. De sanering van het deel van de brug dat nu ingestort is, was voor volgend jaar gepland. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben voor een misdrijf. Lees meer bij TagesschauMDR en Der Spiegel

Een eerste versie van dit artikel is gepubliceerd op 11 september. Op 12 september is het geactualiseerd en aangevuld.

Reacties

Astrid Brongers - 12 september 2024 13:06

Ik weet zeker dat deze brug bewust heeft gewacht met instorten, totdat iedereen weg was. Het is het woord 'Ermüdungserscheinungen' dat dit sterke gevoel bij mij oproept. Ja, deze brug heeft mensenlevens willen redden, heel zeker!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger