
SPD-jongeren staan niet achter regeerakkoord
Kort nieuws - 14 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe jongerenafdeling van de SPD dreigt tegen het regeerakkoord te stemmen dat de CDU/CSU en de SPD vorige week hebben gesloten. De Junge Sozialisten (Jusos) bestempelen het akkoord als ‘ambitieloos’ en hebben kritiek op het migratiebeleid.
De christendemocraten en de sociaaldemocraten bereikten vorige week een akkoord over de vorming van een nieuwe regering. Tijdens een persconferentie presenteerden de partijen hun toekomstplannen. Kernpunten zijn een strenger migratiebeleid en belastingverlaging voor het bedrijfsleven.
De jonge socialisten staan zeer kritisch tegenover het regeerakkoord. Ze hebben vooral problemen met de plannen voor een strenger asielbeleid en het sociaal beleid. Bovendien is de financiële politiek te ambitieloos, zegt Jusos-voorzitter Philipp Türmer. Hij adviseert zijn achterban daarom tegen het akkoord te stemmen.
Ook in verschillende Jusos-afdelingen in de deelstaten is er kritiek op de coalitieplannen. Voorzitter van Jusos Brandenburg Leonel Richy Andicene roept op tot heronderhandelingen. Volgens hem wordt in de plannen van de nieuwe coalitie te weinig gedaan om de ongelijkheid in Duitsland te verminderen. Ook vindt hij dat er geen concrete plannen in het akkoord staan om de democratische waarden te waarborgen en de opkomst van de rechts-radicale AfD tegen te gaan.
In tegenstelling tot de CDU en de CSU, waar de partijtop over het regeerakkoord beslist, laat de SPD haar leden er over stemmen. De komende twee weken mogen de bijna 360.000 SPD-leden zich over het akkoord uitspreken, onder hen ruim 70.000 Jusos. Bij een opkomst van 20 procent is de stemming geldig. Als de meerderheid voor stemt, is de weg vrij voor een nieuwe regering onder kanselier Friedrich Merz (CDU). Op 30 april maakt de partij de uitslag bekend. Lees meer bij Tagesspiegel en Der Spiegel
Lees meer over 'Verkiezingen 2025':

CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord
De nieuwe regering van CDU-leider Merz treedt begin mei aan. Het migratiebeleid wordt strenger en bedrijven worden ontlast.

De Beatles zingen in Berlijn
De SPD en de CDU denken fundamenteel verschillend over economisch beleid. Carsten Brzeski vreest dat dat niet goed komt.

Podcast Achtung: Duitse formatie en nieuwe Bondsdag
Hoe gaat het met de Duitse formatie? Max Smedes en Marja Verburg praten je bij.

Nieuwe Bondsdag: minder zetels, meer mannen
Het percentage mannen stijgt en de Bondsdag blijft behoorlijk wit. Wie zitten in het parlement dat op 25 maart wordt geïnstalleerd?
Reacties
Geen reacties aanwezig