Die Linke bewaart de vrede op partijcongres
Nieuws
Achtergrond - 22 juni 2009
(22 juni 2009) De vooraf verwachte richtingenstrijd bleef uit tijdens het partijcongres van Die Linke. De socialisten toonden zich zondag in Berlijn opvallend eensgezind door het verkiezingsprogramma vrijwel unaniem goed te keuren. Maar de werkelijke problemen bleven buiten beschouwing.
Vooral duo-lijstrekker Gregor Gysi kreeg de handen op elkaar. Zijn pleidooi voor eenheid binnen de partij kon op veel instemming rekenen. “Want het gaat niet om ons, het gaat om de maatschappelijke veranderingen die wij van de grond willen krijgen.”
Gysi deed zijn oproep niet voor niets. Die Linke stijgt volgens de peilingen niet in de gunst van de kiezer en blijft al maanden rond de 10 procent steken. De partij had meer verwacht als gevolg van de economische crisis. Ook het resultaat bij de Europese verkiezingen twee weken geleden bleef met 7,5 procent van de stemmen achter bij die verwachtingen.
Kritiek
Het verkiezingsprogramma moet de verschillende stromingen binnen de partij weer verenigen. Het eerste ontwerp daarvan stuitte in april op veel kritiek vanuit de extreem-linkse vleugel van de partij zoals het Kommunistische Plattform onder leiding van de marxiste Sahra Wagenknecht.
Volgens de ideologen binnen Die Linke verraadde de partij zichzelf met een gematigd verkiezingsprogramma. “Het programma staat bol van tegenstellingen, afwijkingen en relativeringen”, aldus Wagenknecht twee maanden geleden. Zo werd een speerpunt van de partij als de opheffing van de NAVO in afgezwakte vorm in het programma opgenomen. Het militair bondgenootschap mag blijven bestaan, zolang het zich niet als een interventiemacht gedraagt. Ook de kritiek op de sociale wetgeving was volgens de critici te zwak geformuleerd.
Hoewel het verkiezingsprogramma alleen op kleine punten werd herzien wist de partij toch voor de buitenwereld de rijen gesloten te houden. Duo-lijsttrekker Oskar Lafontaine sprak in zijn voordracht met geen woord over de dreigende richtingenstrijd. De Saarlander legde de nadruk op thema's als de invoering van een minimumloon van 10 euro en de verhoging van de ww-uitkering met 500 euro per maand.
Vooral Gysi wist de ‘wij-gevoel’ binnen de partij te verwoorden. Voor de ontevreden extreem-linkse facties binnen Die Linke had de duo-lijsttrekker een duidelijke boodschap: “Zonder de partij bent u maatschappelijk volkomen irrelevant en voert u een achterhoedegevecht.”
Regeringsdeelname
Door voorrang te verlenen aan de pragmatische stroming binnen Die Linke solliciteert de partij nadrukkelijk naar regeringsdeelname, ook op deelstaatniveau. “Wij sluiten geen enkele partij uit voor coalitievorming”, aldus Lafontaine. “Het is de SPD die bij voorbaat samenwerking weigert.” Gysi wil dat de partij graag nog voor het einde van 2009 voor twee of drie deelstaten de minister-president levert. Naast de Bondsdagverkiezingen kiezen de deelstaten Saksen, Thüringen, Saarland en Brandenburg een nieuw parlement.
Ondanks de eensgezinde ambities van Die Linke is de kans groot dat de richtingenstrijd tussen de idealisten en de pragmatici weer oplaait. Na de verkiezingen buigt de partij zich weer over de te volgen ideologische lijnen die worden vastgelegd in een basisprogramma.
Partijvoorzitter Lothar Bisky riep desondanks de gedelegeerden op een streep te trekken onder de ideologische discussies. “Wij hebben de verdomde plicht ons land socialer te maken”, sprak Bisky. “Op naar de verkiezingen.”
Spiegel Online / welt.de / faz.net
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig