Keulen krijgt monument deserteurs Wehrmacht
Nieuws
Achtergrond - 4 mei 2009
(4 mei 2009) Keulen krijgt een monument voor Duitse dienstweigeraars en deserteurs uit de nazi-tijd. Op 1 september, precies zeventig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, moet het gedenkteken worden onthuld.
Keulen is een van de eerste Duitse steden waar deze vergeten groep oorlogsslachtoffers wordt geëerd met een monument. “Met het monument moeten we mensen gedenken waar wij trots op kunnen zijn”, legt de Keulse wethouder van Cultuur Georg Quander uit in een plaatselijke krant. Keulen heeft 120 duizend euro uitgetrokken voor het monument.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 30 duizend Duitse soldaten ter dood veroordeeld wegens desertie. Daarvan zijn zo’n 20 duizend vonnissen ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het totale aantal veroordelingen is waarschijnlijk nooit te achterhalen. Deserteurs konden ook naar een concentratiekamp worden gebracht of worden ingedeeld in een strafbataljon.
Pas in 2002 zijn de vonnissen van de nazi-rechters ongeldig verklaard en zijn de slachtoffers gerehabiliteerd. Sindsdien zijn in Duitsland vijftien gedenktekens opgericht voor deserteurs en dienstweigeraars. Op een na zijn al deze monumenten ontstaan op particulier initiatief.
Tentoonstelling
Het Antikriegsmuseum in Berlijn stelde in 1989 een tentoonstelling samen over de vaak vergeten geschiedenis van de Duitse deserteurs en dienstweigeraars uit het Derde Rijk. In de tentoonstelling zijn hun brieven te lezen, aangevuld met foto’s en teksten van onder meer de schrijver Heinrich Böll, zelf een deserteur uit de Wehrmacht.
De samenstellers hadden destijds veel moeite om het materiaal uit vaak vergeelde familie-albums te verzamelen. Veel Duitsers wilden er liever niet aan worden herinnerd dat een familielid tijdens de oorlog als deserteur terecht is gesteld. In Nederland is deze expositie nog tot eind mei te zien in conferentiecentrum Mennorode in Elspeet.
Kölnische Rundschau
Afbeelding:
carlos seo, flickr.com
Reacties
Geen reacties aanwezig