Centralisatie Duitse milieuwetgeving mislukt
Nieuws

Achtergrond - 2 februari 2009

(2 februari 2009) De geplande centralisatie van de Duitse milieuwetgeving is van de baan. De Beierse CSU weigerde steun aan het wetsontwerp, gevolgd door de partijtop van de CDU. Opvallend, aangezien bondskanselier Merkel in 1997 als toenmalig minister van Milieu aan de wieg stond van de plannen.

Minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) is woedend op de CDU. Afb: wikipediaDe centralisatie van de milieuwetgeving was een belangrijk voornemen binnen het regeerakkoord van de zittende Grote Coalitie tussen CDU en SPD. Met de hervorming zou een groot deel van de milieuwetgeving op federaal niveau worden geregeld. Nu hebben de zestien deelstaten die nog grotendeels zelf in de hand.

Het zogenoemde Umweltgesetzbuch zou bijvoorbeeld de verstrekking van bouwvergunningen voor bedrijven moeten vergemakkelijken. De federale stroomlijning van de milieuwetgeving zou vooral het midden- en kleinbedrijf jaarlijks voor zo’n 27 miljoen euro ontlasten.

Toenmalig minister van Milieu en huidig bondskanselier Angela Merkel begon in 1997 met de voorbereidingen voor de wetswijziging. Ook milieu-organisaties en de industrie zijn een groot voorstander van deze maatregelen.

Bureaucratie

Afgelopen weekend keerde de Beierse regeringspartij CSU zich tegen de plannen van de federale overheid. Volgens de Beierse minister van Milieu Markus Söder leidt de wetswijziging juist tot meer bureaucratie en rechtsonzekerheid. De overige vijftien Duitse deelstaten hebben de hervormingsplannen wel goedgekeurd.

De federale minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) reageert woedend op de houding van de CDU/CSU. “De hervormingen zijn door de kortzichtige houding van beide partijen van de baan”, zo stelt de minister. “De CDU houdt zich niet aan de afspraken die in het regeerakkoord zijn gemaakt.”

Ook SPD-fractievoorzitter Peter Struck wijst de beschuldigende vinger naar de christen-democraten. Volgens Struck had Merkel haar Beierse geestverwanten tot de orde moeten roepen. “Maar dat zij dat heeft nagelaten, typeert haar”, aldus Struck.

De Duitse milieubeweging reageert teleurgesteld nu de centralisatie van de baan is. Milieu-organisatie BUND vreest dat de versnippering van de milieuwetgeving over de verschillende deelstaten leidt tot afkalving van de handhaving ervan. Vanaf 2010 mogen de deelstaten door een hervorming van het federale systeem afwijken van de landelijk geregelde milieuwetten.

                                    Faz.net / Spiegel Online / Frankfurter Rundschau Online

Afbeelding:

wikipedia

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger