Ruud Kaiser gelooft in Dynamo Dresden
Nederlander wijst gevallen DDR-grootmacht weg omhoog
Achtergrond - 30 januari 2009
(30 januari 2009) Ooit bevocht Dynamo Dresden in de Europacup I Juventus, Ajax en Bayern München. Tegenwoordig acteert de Traditionsverein in de periferie van het Duitse profvoetbal, de Derde Bundesliga. De Nederlandse trainer Ruud Kaiser (48) strijdt tegen overspannen verwachtingen en degradatie. “Sommige mensen hier leven nog steeds in het verleden.”
Van de tribunes van het Rudolf-Harbig-Stadion rolde een klaterend applaus toen Dynamo Dresden na afloop van de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop het veld verliet. Met een 1-1 gelijkspel tegen nog zo’n oude bekende uit het Oost-Duitse voetbal, Rot Weiss Erfurt, kregen de Saksen vlak voor Kerst gezien het spelbeeld te weinig. “Maar de jongens hebben gestreden”, zegt Kaiser. “Dat wil het publiek hier zien. Niet lullen maar poetsen.”
Toch overheerst een maand na dato nog steeds teleurstelling bij de gewezen linksbuiten van Ajax. De Oost-Duitse burentwist duurde net te lang. Ondanks de vele kansen die Dynamo creëerde, kwamen de Erfurters negen minuten voor tijd langszij. “Dat is ons voornaamste probleem”, aldus Kaiser. “Wij missen scorend vermogen om zo’n duel in het slot te gooien.”
De achtvoudig kampioen van de DDR bezet nu de zeventiende plek op de ranglijst. Degradatie naar de hoogste amateurklasse dreigt. De druk op de Nederlandse trainer neemt toe. “Logisch”, vindt Kaiser. “In de tweede seizoenshelft móeten we punten pakken.”
Test
Ruim een half jaar prijkt het wijnrode clublogo nu op zijn borst. Vorig jaar kwam de voormalig trainer van TOP Oss en RBC Roosendaal naar Dresden om een lezing te geven over jeugdvoetbal. Het bleek een test en Kaiser slaagde. Korte tijd later stelde Dynamo hem voor twee jaar aan als hoofdtrainer om de jeugdige selectie te kneden en op termijn naar de tweede Bundesliga te loodsen.
Dynamo Dresden leek in eerste aanleg niet de logische vervolgstap in zijn carriere. “Ik kende de club en de stad nauwelijks”, geeft Kaiser toe. “Ja, ik wist dat Dynamo in 1971 nog speelde tegen het grote Ajax met Johan Cruijff en Sjaak Swart, maar dat was het wel zo’n beetje.”
Grijs en grauw
Een verhuizing naar Dresden wekte bij Kaiser in eerse instantie geen warme gevoelens op. “Dresden, dat is de voormalige DDR”, zucht hij. Als jonge speler heeft hij met Nederlandse jeugdselecties weleens achter het IJzeren Gordijn gespeeld, ook in Oost-Duitsland. “Alles was grijs en grauw, bepaald niet aanlokkelijk.”
Daarnaast kende Kaiser de Duitse derde profliga nauwelijks. “Bij de Sportschau kwamen ook de uitslagen van de Regionalligen (sinds dit seizoen de Derde Bundesliga, red.) langs”, vertelt hij. “Ik kende verreweg de meeste clubs niet en het interesseerde mij daarom nauwelijks.”
Maar een ruim half jaar verder is Kaiser teruggekomen op zijn vooroordelen. “Dresden is een prachtige stad, waar het voetbal leeft. Dynamo is een grote club en het niveau in de Derde Bundesliga ligt hoger dan menigeen in Nederland denkt.”
Eind jaren negentig speelde RBC Roosendaal met Kaiser aan het hoofd in de Nederlandse Eerste Divisie, voor gemiddeld zo’n tweeduizend betalende bezoekers. “Dat is in Dresden wel anders. Binnenkort is het nieuwe stadion af, dan zitten hier 20 duizend mensen. Bij uitwedstrijden gaan soms wel twee- a drieduizend supporters mee. Rijden ze gerust zeshonderd kilometer naar een uitwedstrijd in Düsseldorf of Bremen. Dat is toch schitterend?”
Oud zeer
Maar diezelfde trouwe supportersschare heeft in de loop der jaren in Duitsland een zeer bedenkelijke naam opgebouwd. Vooral tijdens de zogenoemde Ost-Derby’s tegen regiogenoten Union Berlin, Erzgebirge Aue en Carl Zeiss Jena kwam het in het recente verleden meermaals tot supportersrellen en racistische spreekkoren uit het Dynamo-vak. Allevier zijn het verenigingen die tot 1990 in de DDR-Oberliga speelden, waarbij het oud zeer tussen de onderlinge aanhang de Wende heeft overleefd.
Na de kansloos met 0-3 verloren thuiswedstrijd tegen koploper SC Paderborn begin november vorig jaar, wachtte de Dynamo-selectie een onaangename verrassing van enkele ‘fans’. Op het het trainingsveld waren elf witte kruizen geposteerd die het sportieve faillissement van de club symboliseerden.
Kaiser wil zich er niet al te druk over maken. “Volgens mij waren de daders dronken”, zo luidt het nuchtere commentaar. “We hebben de training meteen daarop weer hervat.” Want mafkezen heb je helaas overal, denkt de trainer. “Het overgrote deel van onze supporters is een zegen voor de club. Áls we een negatief imago hebben, is dat overtrokken en onterecht.”
De meeste Dynamo-fans hebben volgens hem realistische verwachtingen. Zij weten dat de stad Dresden de club onlang weer van een faillissement heeft gered en Dynamo dus over weinig middelen beschikt. De zo vurig gewenste Aufstieg zal in ieder geval dit seizoen niet worden gerealiseerd en de fans accepteren dat, zolang de spelers op het veld maar door het vuur gaan voor de club.
Negatieve pers
Meer problemen ondervindt de Nederlander met de pers, die praktisch dagelijks over hem en Dynamo schrijft. “De manier waarop is echt ongelooflijk”, verzucht Kaiser. “We willen allemaal met Dynamo sportief en financieel hogerop, maar dat kost tijd. En die geeft de pers ons niet.”
Hij merkt de negatieve invloed van boulevardbladen als Bild Zeitung en Dresdner Morgenpost op zijn spelers. “Ja, we scoren moeizaam, maar als zo’n jonge spits van mij weer de grond in wordt geschreven, helpt dat echt niet.”
Kaiser stelde daarom onlangs nog een mental coach aan om zijn jonge selectie hiertegen te wapenen, maar zelf onkomt hij ook niet aan de vaak in gif gedoopte pennen. “De ene dag zijn ze poeslief, de andere dag maken ze je af”, aldus de trainer. “Ik ben een open persoon, praat graag met de pers, maar soms heb ik weleens moeite om aardig te blijven tegen zo’n journalist.”
‘Vroeger was alles beter’
Ook Dynamo’s Traditionsmannschaft, de oud-spelers die de gloriedagen van de club meemaakten, maken het de spelers en trainer niet gemakkelijker. Volgens de coach laten zij zich in de bladen te vaak negatief uit over het huidige eerste elftal. Kaiser: “Vroeger was alles beter, aan die strekking moet je denken. Maar zij leven in het verleden. Het Dynamo van toen is niet te vergelijken met nu.”
En de reden daarvoor is vrij eenvoudig. In de DDR-tijd stond de Muur er nog en konden de beste spelers niet weg. “Maar nu leiden wij spelers op voor de grote clubs uit de Bundesliga die vrijwel allemaal in het Westen actief zijn."
Project
Maar het heeft geen enkele zin de geschiedenis de schuld te geven van Dynamo’s sportieve worsteling. Kaiser kijkt daarom liever vooruit en spreekt van een driejarig project. “Dit seizoen hebben we het moeilijk, maar we leren hiervan.”
Volgend seizoen wil hij oogsten en het jaar daarop is promotie naar de tweede Bundesliga denkbaar. Kaiser: “Als ik geen mogelijkheden bij Dynamo had gezien, was ik er nooit aan begonnen. Kijk naar de wedstrijd tegen Erfurt, de verschillen in de Derde Bundesliga zijn miniem. Als het balletje goed valt, is alles mogelijk.”
Zaterdag heeft Kaisers elftal een nieuwe kans. Thuis in de derby tegen Erzgebirge Aue, in een ongetwijfeld uitverkocht en hoopvol stadion.
Sander van der Ploeg is redacteur van het Duitslandweb
Afbeeldingen:
Reacties
Geen reacties aanwezig