Köhler gaat voor tweede termijn
Nieuws

Achtergrond - 22 mei 2008

(22 mei 2008) Horst Köhler stelt zich kandidaat voor een tweede ambtsperiode als Bondspresident van Duitsland. Of de populaire president een meerderheid in het kiescollege haalt is onzeker. De SPD twijfelt nog over een eigen kandidaat.

Horst Köhler. Afbeelding: Carlsonimkeller www.flickr.com Vanmiddag maakte Bondspresident Köhler (CDU) zijn kandidaatstelling voor een tweede termijn officieel bekend. Voor een democratische verkiezingsstrijd is hij niet bang, verkondigde hij op een persconferentie in Berlijn.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 23 mei 2009. De FDP, CDU en CSU hebben reeds gezegd de 65-jarige Köhler te steunen, maar of zij samen een meerderheid in het kiescollege halen hangt af van de Beierse deelstaatverkiezingen op 28 september 2008.

Gesine Schwan

Het antwoord op de P-Frage – zoals de presidentsverkiezingen in de pers wel worden genoemd – hangt daarom in grote mate af van de SPD. De sociaaldemocraten twijfelen over een eigen kandidaat. De naam Gesine Schwan – de politicologe die in de presidentsverkiezingen vier jaar geleden van Köhler verloor – is de afgelopen weken vaak gevallen. Zij zelf laat zich er niet over uit. “Ik houd wel van vleierij, daarom rek ik het hele gebeuren nog een beetje,” aldus Schwan deze week.

In de Duitse pers wordt veel gespeculeerd over Schwans kandidaatstelling. De 64-jarige politicologe heeft met haar beleid als presidente van de Europa-Universität Viadrina in Frankfurt veel betekend voor de Duits-Poolse verhoudingen.

‘Briljant denker’

“Een briljant denker als Schwan heeft het hoogste staatsambt niet nodig, maar het ambt haar,” schrijft Der Spiegel. De SPD zou zich in de huidige “door Merkel en Lafontaine bezette politiek” met Schwan hernieuwd op de kaart zetten, aldus de journalist.

De SPD heeft aangekondigd aanstaande maandag te beslissen over het kandidaatschap van Gesine Schwan.

Bekend en geliefd

Uit enquêtes blijkt dat de Duitse bevolking geen tegenkandidaat voor Köhler wil. De Bondspresident is bekend en geliefd bij de Duitsers. In het begin van zijn presidentschap verwierf hij argwaan met zijn politieke uitingen – het Bondspresidentschap is immers enkel een ceremoniële functie - maar ondertussen wordt zijn politieke mening beschouwd als een nuttige toevoeging in het politieke debat.

Der Spiegel/ Heute ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger