Achtergrond

'Made in Germany' in gevaar

Achtergrond - 14 januari 2004
(14 januari 2004) In Duitsland is onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de EU-commissie denkt over de invoering van een label 'Made in EU' voor Europese producten. Hiermee zou het keurmerk 'Made in Germany' in gevaar komen. Regering, oppositie en economische vertegenwoordigers zijn het voor een keer allemaal met elkaar eens: 'Made in Germany' mag niet worden afgeschaft.

Lees meer

Struck wil 26 miljard euro op het leger bezuinigen

Achtergrond - 13 januari 2004
(13 januari 2004) Vandaag maakt minister van Defensie Peter Struck in Berlijn zijn bezuinigingsplannen voor het Duitse leger bekend. Struck wil zoals het er nu naar uitziet de komende jaren 26 miljard euro besparen. Het leger zal kleiner worden (tot in totaal 250 duizend soldaten en 75 duizend civiele medewerkers) en de plannen zullen ten koste gaan van de aanschaf van dure moderne wapens, zoals de Eurofighter.

Lees meer

Anni Friesinger zegeviert in Heerenveen

Achtergrond - 12 januari 2004
(12 januari 2004) Mooier kon het niet worden voor Anni Friesinger: op haar 27ste verjaardag werd ze in Heerenveen voor de vierde keer Europees kampioen allround schaatsen. "Deze titel betekent zoveel voor mij. Vooral hier, met dit fantastische publiek, en dan op mijn verjaardag: een mooier cadeau kon ik mezelf niet geven." Het publiek in het Thialfstadion zong uitbundig voor de Duitse schaatsster.

Lees meer

Strijd over verhoging kijk- en luistergeld

Achtergrond - 9 januari 2004
(9 januari 2004) In Duitsland is een strijd losgebarsten over de hoogte van het kijk- en luistergeld. De commissie die daarover gaat, wil dat de bijdragen voor ARD, ZDF, Deutschlandradio en een aantal kleinere publieke zenders per 1 januari 2005 met 1,09 euro naar 17,24 euro worden verhoogd. De minister-presidenten van een aantal deelstaten zijn het daar niet meer eens.

Lees meer

Aanklacht tegen ministers vanwege Stabiliteitspact

Achtergrond - 8 januari 2004
(8 januari 2004) Europees commissaris voor Monetaire Zaken Pedro Solbes wil een klacht indienen bij het Europese Gerechtshof tegen de Raad van Europese ministers van Financiën. Deze ministerraad besloot in november Duitsland en Frankrijk geen sancties op te leggen voor het niet naleven van het stabiliteitspact. Eventuele sancties zouden de conjuncturele opleving in beide landen in gevaar kunnen brengen. Solbes, hierin gesteund door de juridische dienst van de EU-Commissie, stelt dat de ministers niet bevoegd waren om deze beslissing te nemen.

Lees meer

CSU wil met regering belasting hervormen

Achtergrond - 7 januari 2004
(7 januari 2004) De minister-president van Beieren Edmund Stoiber (van oppositiepartij CSU) wil samen met de Bondsregering een ingrijpende belastinghervorming in Duitsland ontwikkelen. Voorwaarde daarbij is dat de nieuwe belastingwet op 1 januari 2005 moet ingaan. Als dat niet lukt wil Stoiber pas weer in 2006 over een vereenvoudiging van het belastingstelsel praten, als er na de verkiezingen een CDU/CSU-regering zou komen.

Lees meer

Angst voor terugkeer 'staat in staat'

Achtergrond - 5 januari 2004
(5 januari 2004) In Duitsland gaan steeds meer stemmen op voor afschaffing van de dienstplicht en voor invoering van het beroepsleger. Tegenstanders van een dergelijk besluit waarschuwen voor de mogelijke, negatieve gevolgen.

Lees meer

En de winnaar is...'het oude Europa'!

Achtergrond - 24 december 2003
(23 december2003) Elk jaar kent winnaars en verliezers. Tot de eerste categorie telt in 2003 'het oude Europa': de provocatieve uitspraak van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is in Duitsland uitgeroepen tot 'woord van het jaar'.

Lees meer

Kerst met een Duits tintje

Achtergrond - 23 december 2003
door de redactie

Lees meer

De Bachelor uit Oberlichtenau

Achtergrond - 19 december 2003
(19 december 2003) We treffen hem in de nok van de Off_Corso, tussen de computers, bureaus en in tl-licht. Een schril contrast met het audiovisuele geweld van KlubBerlin dat zich enkele verdiepingen lager afspeelt, maar de burelen van de dancing zijn de enige plek waar je nog enigszins op normale wijze met elkaar kunt communiceren. Hier nemen we een interview af met Carsten Guhr (24), de jongste burgemeester van Duitsland en eregast op KlubBerlin. Terwijl de pianoklanken van de soundtrack van 'Good bye, Lenin!' die deze avond voor het eerst wordt vertoond, doorsijpelen naar boven, vragen we hem naar Ostalgie, Oberlichtenau en openbaar bestuur. Maar vooral zijn we geïnteresseerd in de lifestyle van deze burgemeester: gaat hij bijvoorbeeld nog uit en heeft hij vriendinnetjes? Kortom, valt het burgemeesterschap te combineren met zijn jonge leeftijd?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger