Artikelen
Aanval op Duitse verzorgingsstaat
Boeken - 12 juni 2003
(12 juni 2003) In Duitsland staat een reusachtige pomp. Aan de ene kant zuigt het apparaat dagelijks 1,5 miljard euro uit de Duitse economie. Aan de andere kant financiert het daarmee sociale voorzieningen. De grote Duitse pomp is lens. De wetenschapper/polemist Meinhard Miegel dringt al jaren aan op een ingrijpende revisie van het mechanisme voor herverdeling. Bovendien vraagt hij zich af of een kleiner model pomp niet veel efficiënter zou zijn. In zijn boek 'Die deformierte Gesellschaft' spuit hij zijn gal op de Duitse verzorgingsstaat.
Lees meer
De opvolger van Rau: vrouw of Ossie?
Achtergrond - 10 juni 2003
(10 juni 2003) Eigenlijk gaat het goed met Johannes Rau. Hij heeft een even intelligente als knappe vrouw, gezonde kinderen en hij woont in een mooi paleis. Bovendien heeft hij een leuke baan. Johannes Rau is de baas van alle Duitsers, hij is bondspresident en daarmee de hoogste gekozen representant van het Duitse volk. Dat is echter precies de reden, dat het toch niet helemaal goed gaat met de rustige senior, die de pensioengerechtigde leeftijd allang is gepasseerd.
Lees meer
Möllemann geeft op
Achtergrond - 6 juni 2003
(6 juni 2003) Gisteren om 12.50 uur maakte Jürgen W. Möllemann volgens ooggetuigen een einde aan zijn leven door zich tijdens een parachutesprong van zijn valscherm te ontdoen. Het Openbaar Ministerie wil echter nog geen definitieve uitspraken doen over de doodsoorzaak van de voormalige FDP-toppoliticus. Feit is dat zijn dood kort volgde na de opheffing van zijn parlementaire immuniteit en de daaropvolgende doorzoekingen van zijn kantoren en woningen. Möllemann dreigde gerechtelijk vervolgd te worden vanwege beschuldigingen van belastingontduiking en overtreding van de partijwet.
Lees meer
Coole kerkgangers in Berlijn
Columns - 4 juni 2003 - Auteur: Marja Verburg(4 juni 2003) Sinds afgelopen weekend weten wij waar Jezus is. Of in ieder geval was. Jezus bevond zich aan de andere kant van de Potsdamer Platz Arkaden. Wij waren daar met ons jaarlijks terugkerende Hemelvaartbezoek aan het shoppen, toen een zwerver ons dat meedeelde. Het was ons al opgevallen dat het erg druk was in het centrum van de stad. Het was Kirchentag in Berlijn. En niet zomaar Kirchentag, maar de eerste oecumenische: katholieken en protestanten die samen hun geloof vierden, gedachten uitwisselden, zongen, baden, samen waren. Kirche von unten wordt dat genoemd.
Lees meer
SPD-congres neemt Agenda 2010 aan
Achtergrond - 2 juni 2003
(2 juni 2003) Een ruime meerderheid van de afgevaardigden heeft tijdens de Sonderparteitag van de SPD ingestemd met deReformagenda 2010van bondskanselier Schröder. Het resultaat markeert een belangrijke stap voor de regering van SPD en Die Grünen op weg naar een hervorming van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat. De vraag is echter over hoeveel krediet Schröder nog beschikt bij zijn parlementaire achterban.
Lees meer
Opnieuw tegenslag voor Schröder
Achtergrond - 30 mei 2003
(30 mei 2003) Vlak voor de belangrijke Sonderparteitag van de SPD op 1 juni ziet bondskanselier Schröder zich geconfronteerd met een regeringscrisis in Noordrijn-Westfalen. Het gevaar op de korte termijn is weliswaar geweken, maar de crisis kan de regering-Schröder ook na 1 juni nog bedreigen.
Lees meer
Deutsche Bahn het spoor bijster?
Columns - 26 mei 2003
(26 mei 2003) Rode cijfers, twee topmanagers ontslagen, een hoogste baas die roept dat er absoluut geen sprake is van een crisis. Het gaat niet goed met de Deutsche Bahn. En dat is een slecht teken voor Duitsland. Denk maar aan wat er in Nederland is gebeurd na de totale ineenstorting van de NS. Nadat de media wekenlang overliepen van het 'rondje om de kerk', kwam opeens de halve Messias Pim Fortuyn om de hoek kijken. Om vervolgens op wonderbaarlijke wijze het CDA terug in het zadel te helpen. Als dat geen rondje om de kerk was.
Lees meer
Afscheid van oud ideaal
Achtergrond - 23 mei 2003
(23 mei 2003) Twee van de zes bestuursleden van Bündnis 90/Die Grünen mogen hun ambt voortaan combineren met een rol als parlementariër. Dat hebben de partijleden besloten tijdens een referendum. Het besluit vormt een realpolitische concessie aan een fundamenteel principe van de partij.
Lees meer
Angst voor de epidemie
Achtergrond - 21 mei 2003
(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.
Lees meer
Gevangen tussen Oost en West
Achtergrond - 16 mei 2003
(16 mei 2003) De Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) bevindt zich in een crisis. Voorzitter Gabi Zimmer heeft verleden week aangekondigd te zullen opstappen, en heeft daarmee indirect een aloud discussiepunt op de agenda gezet: is de PDS een ostdeutsche Regionalpartei, of een landelijk opererende, socialistische partij?
Lees meer