Artikelen
De Duitse kantoormens
Columns - 25 maart 2003
(25 maart 2003) Het Duitse kantoor kent structureel twee type medewerkers (m/v): de ene is een 'man' van de tijd en de andere neemt het niet zo nauw met de klok.
Het punctuele type begint 's morgens om acht uur. Hij is als eerste op kantoor en ook de eerste die dit weer verlaat. Hij is altijd uitgeslapen en zijn overhemd is gestijfd. Hij heeft ontbeten en 's ochtends in bed al de krant gelezen. Hij tikt op het toetsenbord en telefoneert naar hartelust. Hij gaat stipt op tijd met lunchpauze en is voor het eind van de pauze weer terug. Hij verricht zijn werk correct en naar eer en geweten, weliswaar enigszins fantasieloos. Hij verdient goed. Op zijn bureau, naast het beeldscherm, vlak boven de muis hangt een A4tje met de tekst: "Leef oprecht, leef niet slecht, eet kip". De man van de tijd heeft een gezin of is verkrampt.
Lees meer
"Duitsland: spil in de internationale politiek"
Achtergrond - 24 maart 2003
(24 maart 2003) Vanaf komend studiejaar is het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) mogelijk binnen de éénjarige aansluitmaster en de tweejarige onderzoeksmaster Geschiedenis de variant Duitslandstudies te kiezen. Is het gezien de verdergaande Europese integratie nog wel van deze tijd om een land apart te bestuderen? Ton Nijhuis, wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en initiatiefnemer van Duitslandstudies, vindt van wel.
Lees meer
Oorlog in strijd met volkenrecht?
Achtergrond - 21 maart 2003
(21 maart 2003)De Duitse regering blijft bij haar afwijzende houding ten aanzien van een militair ingrijpen in Irak, maar zegt steun toe bij de wederopbouw van het land na de oorlog. De politieke discussie draait om de vraag of een oorlog zonder VN-mandaat legitiem is. Daarmee samen hangt de vraag of de Verenigde Staten indirecte steun moeten krijgen van de Bondsrepubliek.
Lees meer
Post-Irak conflict op Duitse bodem?
Achtergrond - 17 maart 2003
(17 maart 2003) Met een dreigende oorlog in Irak wordt in Nederland op dit moment niet alleen gevreesd voor de internationale gevolgen, maar ook voor de binnenlandse consequenties. Een oorlog in Irak zou de spanningen tussen islamitische en autochtone bevolkingsgroepen wel eens kunnen opvoeren, net nu de verhoudingen, na de roerige periode volgend op de aanslagen van 11 september 2001, weer in wat rustiger vaarwater zijn gekomen. Geldt deze zorg ook voor Duitsland? Welke potentiële spanningen tussen etnische groepen zijn voor de Duitse situatie relevant? Wat kan de Duitse regering doen om deze problemen te voorkomen?
Lees meer
Schröder kondigt langverwachte hervormingen aan
Achtergrond - 14 maart 2003
(14 maart 2003) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft vandaag de langverwachte voorstellen van zijn regering voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat gepresenteerd. De regering wil de overheidsuitgaven verminderen en de individuele burger meer verantwoordelijkheid geven. De voorstellen worden in Duitsland alom beschouwd als een laatste kans voor de rood-groene coalitie om te bewijzen dat zij tegen haar taak is opgewassen.
Lees meer
Van hard blauw naar hard roze
Achtergrond - 12 maart 2003
(12 maart 2003) De mobiele telecomaanbieder Ben is van naam veranderd. Het nieuwe T-Mobile, genoemd naar de Duitse moedermaatschappij, heeft ambitieuze plannen om de Nederlandse markt te veroveren.
Lees meer
"Juist de humor dwingt je om scherper te kijken"
Achtergrond - 11 maart 2003
(11 maart 2003) Zaterdag 15 maart gaat het toneelstuk 'Dochters van King Kong' van Theresia Walser in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het stuk werd al in veel Europese steden opgevoerd en met enthousiasme ontvangen. De regie van de Nederlandse productie ligt in handen van Antoine Uitdehaag van het Nationale Toneel. Een interview waarin hij zijn lof over het stuk toelicht.
Lees meer
Duits onderwijs? "Georganiseerde willekeur"
Achtergrond - 7 maart 2003
(7 maart 2003) In Duitsland klinkt een steeds luidere roep om de invoering van een landelijke onderwijsnorm waaraan middelbare scholen en hun leerlingen moeten voldoen. "Blijkbaar bestaat er in Duitsland geen flauwe notie van hetgeen er op school geleerd wordt en hoe het beoordeeld moet worden", aldus de voorzitter van de Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, Eva-Maria Stange. Zij reageerde daarmee op de resultaten van een onderzoek van het Max-Planck-Institut für Bildungsforschung dat afgelopen donderdag in Berlijn is gepresenteerd.
Lees meer
Ziek in Berlijn
Columns - 5 maart 2003 - Auteur: Marja Verburg(5 maart 2003) Ik zit hier in een bruisende wereldstad en heb niets te melden. Ik heb griep. Ik slaap, eet beschuit, drink thee en kijk tv. Gisterenavond dacht ik dat het weer beter ging, maar toen ik opeens al zappend bij oude sketches van Rudi Carell bleef hangen en moest lachen, wist ik dat ik toch nog niet geheel de oude was.
Lees meer