Artikelen

CDU en CSU presenteren nieuwe hervormingen

Achtergrond - 8 maart 2004
(8 maart 2004) De top van de CDU en de CSU zijn het eens geworden over nieuwe arbeidsmarkt- en belastinghervormingen. Ze willen de ontslagregeling versoepelen en de belastingtarieven in het huidige systeem verlagen. Eerder geformuleerde radicalere voorstellen hebben het niet gehaald.

Lees meer

Schröder viert vandaag zestigste verjaardag

Achtergrond - 7 maart 2004
(7 maart 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder wordt vandaag zestig jaar. Dat gaat in Duitsland niet onopgemerkt voorbij. Schröder zelf viert zijn verjaardag in Italië, zijn favoriete vakantieland. De Duitse media besteden ondertussen aandacht aan zijn politieke carrière, maar vooral ook aan zijn uiterlijk.

Lees meer

Kandidaten presidentschap staan vast

Achtergrond - 5 maart 2004
(5 maart 2004) De kandidaten voor het Duitse presidentschap staan na een maandenlange discussie eindelijk vast. Het nieuwe staatshoofd, dat op 23 mei door de Bundesversammlung wordt gekozen, wordt ofwel Horst Köhler ofwel Gesine Schwan. Köhler is de gezamenlijke kandidaat van CDU/CSU en FDP, Schwan van de regeringspartijen SPD en Die Grünen.

Lees meer

Gebed zonder end

Achtergrond - 5 maart 2004
(5 maart 2004) Waarom is de minister van Verkeer nog altijd niet gedwongen tot aftreden? Dat is een vraag waarop menigeen in Duitsland momenteel het antwoord zoekt, gezien het fiasco bij de geplande invoering van een systeem van tolheffing op de Duitse snelwegen. Een jaar geleden garandeerde minister van Verkeer Manfred Stolpe (SPD), dat het project in de zomer van 2003 van start zou gaan. Inmiddels is sprake van het jaar 2005. Op zijn vroegst. Door deze vertraging loopt de regering-Schröder een slordige 2 miljard euro aan inkomsten mis. Toch heeft de kanselier zijn minister nog steeds niet tot de verantwoording geroepen. Dat is niet in de laatste plaats het gevolg van Stolpes populariteit onder de inwoners van het voormalige Oost-Duitsland.

Lees meer

Balkenende niet bekend in Duitsland

Achtergrond - 4 maart 2004
(4 maart 2004) Volgens een enquête van de NIPO in samenwerking met het Duitse collega-bureau Emnid weet slechts één op de vijf Duitsers wie Jan Peter Balkenende is. Koningin Beatrix is daarentegen bij 91 procent van de Duitsers bekend. Het onderzoek vond plaats in het kader van het staatsbezoek van de koningin aan Duitsland deze week.

Lees meer

Hans Jochen Vogel heeft nergens spijt van

Achtergrond - 3 maart 2004 - Auteur: Marja Verburg
(3 maart 2004) Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München kreeg Hans Jochen Vogel (SPD) als vice-voorzitter van het organiserend comité en oud-burgemeester van de stad voor het eerst te maken met terroristisch geweld. De moeilijkste periode van zijn leven moest toen echter nog komen. Als minister van Justitie tussen 1974 en 1981 werd hij door de terroristische activiteiten van de Rote Armee Fraktion (RAF) gedwongen zware beslissingen te nemen. "Ik was direct verantwoordelijk voor het leven van mensen, die ik soms ook persoonlijk kende."

Lees meer

Vakbonden willen eigen partij

Achtergrond - 3 maart 2004
(3 maart 2004) De Duitse vakbonden en de SPD, de partij waar de vakbonden traditioneel mee verbonden zijn, groeien steeds meer uit elkaar. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben delen van de vakbonden daarom het plan opgevat om een eigen partij op te richten.

Lees meer

Op de hei

Columns - 2 maart 2004
(2 maart 2004) Balancerend op mijn tenen met een arm in de lucht probeer ik een signaal op te vangen voor mijn mobiele telefoon. Ik heb een provider die zijn doelgroep ziet in de grootstedelijke beller. Uitstekende ontvangst in de Berlijnse U-Bahn, maar buiten de stadsgrenzen lijk je te zijn onderworpen aan willekeur. Dit maakt het niet gemakkelijk mijn Berlijnse vrienden de routebeschrijving door de geven naar het vakantiehuisje van mijn familie. Maar het voelt goed, ja bijna gezond: ik ben even weg uit de stad.

Lees meer

Koningin Beatrix opent ambassade in Berlijn

Achtergrond - 2 maart 2004
(2 maart 2004) Vandaag opent koningin Beatrix in Berlijn het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade in Duitsland. Het ontwerp van architect Rem Koolhaas werd in november 2003 bekroond met de Architekturpreis Berlin. Morgen zal ze haar tweedaagse officiële bezoek aan Duitsland afsluiten met een bezoek aan het slot Oranienbaum in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Lees meer

Logboek: maart 2004

Achtergrond - 1 maart 2004
Woensdag 3 maart Parool-journalist Bert Steinmetz vertelt de schoolkrantredactie alles over het leven van een journalist. Wat…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger