Artikelen
Deel Münsterland nog altijd zonder stroom
Achtergrond - 29 november 2005
(29 november 2005) In het nabij de Nederlandse grens gelegen Münsterland wachten nog altijd 25 duizend mensen op elektriciteit. Reeds vier nachten moeten zij het zonder verwarming, licht en stroom stellen, nadat een sneeuwstorm op vrijdag en zaterdag vijftig elektriciteitsmasten vernielde.
Lees meer
Onzekere toekomst
Achtergrond - 28 november 2005
(28 november 2005) Met het aantreden van de nieuwe regering is rood-groen definitief geschiedenis geworden. In de nieuwste uitgave van het standaardwerk ‘Moderne geschiedenis van Duitsland’ maakt Frits Boterman de balans op van zeven jaar Schröder. Waar staat Duitsland op het moment dat Angela Merkel het roer van Schröder overneemt?
Lees meer
Dom van Keulen blijft wereldcultuurerfgoed
Achtergrond - 28 november 2005
(28 november 2005) De Dom van Keulen wordt niet geschrapt van de Unesco-lijst van wereldcultuurerfgoed. Dat dreigde te gebeuren met de bouw van twee hoge flatgebouwen aan de andere kant van de Keulse Rijnoever. In Berlijn heropent vandaag, na een renovatie van vijf jaar, het Bodemuseum zijn deuren. Dit museum heeft eveneens de status van wereldcultuurerfgoed.
Lees meer
Euthanasie blijft een heet hangijzer
Achtergrond - 25 november 2005
(25 november 2005) De komst van het Zwitserse Dignitas, dat hulp bij zelfdoding biedt, heeft in Duitsland de discussie rond het thema euthanasie opnieuw doen oplaaien. Euthanasie blijkt nog altijd een buitengewoon beladen onderwerp. Opvallend is dat Nederland in deze discussie regelmatig wordt aangehaald als negatief voorbeeld voor de legalisering van euthanasie.
Lees meer
Duitsers zijn tegenwoordig prima of gewoon
Achtergrond - 24 november 2005
(24 november 2005) Het beeld dat Nederlanders over Duitsers hebben wordt steeds positiever. Geldt dat ook voor jongeren? Een groep geografiestudenten uit Utrecht deed er onderzoek naar.
Lees meer
Merkel daadkrachtig van start
Achtergrond - 24 november 2005
(24 november 2005) Bondskanselier Merkel reist vandaag naar Londen om in haar nieuwe functie kennis te maken met premier Blair. Op haar eerste dag als kanselier deed ze gisteren al Parijs en Brussel aan. Met de Engelse premier wil Merkel praten over de begrotingsproblemen van Europa.
Lees meer
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
Columns - 23 november 2005
(23 november 2005) Harald en Regina Gasper uit Hamburg zijn lelijk. Althans, dat zeggen ze zelf - hardop: “Wij zijn lelijk en we zijn met velen”. Zo begint eveneens het manifest van de onlangs door hen opgerichte Club der Hässlichen, oftewel de Club der Lelijkerds. Een moedige club naar voorbeeld van de Italiaanse Club dei Brutti, die al twintigduizend lelijke leden telt en terug te voeren is op een traditie uit de zestiende eeuw. Of het de Hamburgse club ook lukt zoveel zelfverklaarde lelijkerds te verwelkomen?
Lees meer
Merkel gekozen tot bondskanselier
Achtergrond - 22 november 2005
(22 november 2005) De Bondsdag heeft Angela Merkel met 397 stemmen tot nieuwe bondskanselier van Duitsland gekozen. Vanmiddag is Merkel beëdigd, waarna ook haar ministers de eed hebben afgelegd. Vanavond nog treedt de grote coalitie van CDU/CSU en SPD officieel aan.
Lees meer
Historisch polemicus
Achtergrond - 22 november 2005
(22 november 2005) De werken van de Duitse historicus Götz Aly zijn altijd goed voor discussie. Als gedreven archieftijger en welbespraakt auteur heeft hij een reeks geruchtmakende boeken op zijn naam staan. Aly schrijft polemisch en zet radicale hypothesen in de wereld. Zijn lievelingsthema: De misdadigheid van het Derde Rijk én de verborgen continuiteiten naar de Bondsrepubliek. Zijn nieuwe boek 'Hitlers Volksstaat' haalde op de dag van publicatie het journaal en beleefde vijf herdrukken binnen twee maanden. Aanstaande donderdag spreekt Götz Aly in Amsterdam.
Lees meer
Merkel aan de macht
Achtergrond - 22 november 2005
(22 november 2005) Angela Merkel (CDU) is tot eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland gekozen. Ze is daarmee tevens de eerste christen-democratische regeringsleider, sinds haar leermeester Helmut Kohl die post zeven jaar geleden aan Schröder moest overlaten. De verwachting is evenwel niet dat ze het kanselierschap net zo soeverein zal bekleden als Kohl zestien jaar lang deed. Daarvoor is de grote coalitie te zeer een noodoplossing en de druk vanuit haar eigen partij te groot.
Lees meer