Artikelen

'Fuck the free world'

Columns - 22 november 2004
(20 november 2004) Drie weken geleden is de wintertijd ingegaan. Dit blijkt in Berlijn een ingrijpender gebeurtenis te zijn dan in Nederland. Gelukkig heb ik een sjaal gekocht. Terwijl ik mijn aanwinst nog maar eens stevig vastknoop, loop ik langs een groot leegstaand gebouw, waar met veel gevoel voor kleurgebruik en effect op de toeschouwer de tekst “Fuck the free world” is aangebracht. Ik vraag me af welke wonderlijke politieke opvatting de graffiti-kunstenaar tot zijn daad zou hebben geïnspireerd. Die tekst zou vijftien jaar geleden op die andere Muur toch aardig misstaan hebben. Zou het toeval zijn dat die andere Muur in november is doorbroken, of was dit een poging aan de winterdroefheid te ontkomen? Vijftien jaar geleden was de slogan nog: “Wir sind ein Volk”. En nu dus “Fuck the free world”. Ach, misschien had juist de laatste tekst op de Muur moeten staan: als iets meer Oost-Berlijners dit letterlijk hadden opgevat, was de eenheid van beide volkeren aardig dichterbij gekomen.

Lees meer

Aanslag op moskee in Duitsland

Achtergrond - 19 november 2004
(19 november 2004) Donderdagnacht is in het plaatsje Sinsheim in de zuidwestelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg een aanslag gepleegd op een moskee. De brandbom die tegen de voordeur werd gegooid kon snel geblust worden, waardoor geen slachtoffers zijn gevallen en de schade beperkt bleef. Duitse kranten benadrukken dat dit de eerste keer is sinds in Nederland het anti-islamitisch geweld is opgelaaid, dat ook Duitsland hiermee geconfronteerd wordt.

Lees meer

Politieman staat terecht voor dreigen met folter

Achtergrond - 18 november 2004
(18 november 2004) Vandaag begint het proces tegen het vroegere plaatsvervangend hoofd van de Frankfurter politie Wolfgang Daschner. De 61-jarige politiefunctionaris wordt ervan verdacht met folter te hebben gedreigd tijdens het verhoor van Magnus Gäfgen, ontvoerder en moordenaar van de bankierszoon Jakob von Metzler.

Lees meer

Duitse politici positief over benoeming Rice

Achtergrond - 17 november 2004
(17 november 2004) In Duitsland is positief gereageerd op de benoeming van Condoleezza Rice tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Duitse politici zien haar benoeming als een nieuwe kans om de betrekkingen te verbeteren. Ook staat Rice bekend om haar uitstekende kennis over Europa en Duitsland.

Lees meer

Veel kritiek op gezondheidsconcept CDU/CSU

Achtergrond - 16 november 2004
(16 november 2004) Het compromis over de hervorming van de gezondheidszorg dat de CDU en de CSU na  hebben bereikt, stuit op veel kritiek in Duitsland. Het bedrijfsleven, ziektekostenverzekeraars, politici en zelfs eigen partijleden zijn fel tegen het concept. Horst Seehofer (CSU), voormalig minister van Gezondheidszorg, overweegt zelfs uit protest al zijn politieke functies neer te leggen.

Lees meer

Voor vrede en tegen terreur

Achtergrond - 16 november 2004
(16 november 2004) Toeval of niet? Uitgerekend in de week na de moord op filmmaker Theo van Gogh riep de grootste koepelorganisatie van moslims in Duitsland op tot een demonstratie tegen terrorisme en voor het behoud van de rechtsstaat.

Lees meer

Angst voor extremisitsch geweld in Duitsland

Achtergrond - 15 november 2004
(15 november 2004) Na de moord op Theo van Gogh en de daaropvolgende brandstichtingen in Nederland, vraagt men zich in Duitsland af, of extremistisch geweld ook daar mogelijk is. Geheime diensten en politici waarschuwen voor islamitische terreur in Duitsland en spanningen tussen allochtonen en autochtonen. Zij debatteren over eventuele maatregelen.

Lees meer

Duitse springruiters moeten goud inleveren

Achtergrond - 12 november 2004
(12 november 2004) De Duitse springruiters moeten de gouden medaille, die zij afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Athene wonnen, inleveren. Het paard van Ludger Beerbaum, één van de vier Duitse springruiters, werd voor een tweede keer positief getest. Daarom werd Beerbaum gisteren gediskwalificeerd.

Lees meer

Deelstaten willen collegegeld invoeren

Achtergrond - 10 november 2004
(10 november 2004) De door de CDU/CSU geregeerde deelstaten willen het verbod op collegegeld in Duitsland opheffen. Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie, behandelde gisteren een klacht van deze deelstaten. Minister Bulmahn van Onderwijs is tegen de afschaffing van het verbod. Tijdens de zitting demonstreerden duizenden studenten in Karslruhe tegen de invoering van collegegeld.

Lees meer

Nederlanders vinden Duitsers sympathiek

Achtergrond - 9 november 2004
(9 november 2004) Duitsers gelden in het buitenland nog steeds als vlijtig, serieus en welvarend. Minder hoog scoren ze bij “intermenselijke” eigenschappen als gastvrijheid, tolerantie en vrolijkheid. Verrassenderwijs zijn Duitsers vooral geliefd bij Nederlanders en Amerikanen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Bundespresseamt hield in elf landen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger