Artikelen

Extremist Kaplan uitgeleverd aan Turkije

Achtergrond - 13 oktober 2004
(13 oktober 2004) De islamitische extremist en zelfverklaarde 'Kalief van Keulen' Metin Kaplan is vanochtend voorgeleid voor een gerechtshof in Istanboel, waar hem een proces wacht wegens hoogverraad. Duitsland heeft de extremist dinsdag uitgeleverd aan Turkije, nadat een uitspraak van een gerechtshof in Keulen dat mogelijk had gemaakt.

Lees meer

Werklozen moeten Berlijnse kleuters Duits leren

Achtergrond - 12 oktober 2004
(12 oktober 2004) Alle Berlijnse kleuters moeten na de herfstvakantie een taaltest doen. Als blijkt dat zij het Duits niet voldoende beheersen, moeten ze vanaf februari 2005, voor ze naar de lagere school gaan, Duitse taallessen volgen. Deze lessen zouden moeten worden gegeven door werkloze leraren, aldus Klaus Böger, verantwoordelijk voor onderwijs in de Duitse hoofdstad.

Lees meer

De toekomst van de gezondheidszorg

Achtergrond - 11 oktober 2004
(11 oktober 2004) De plannen van de rood-groene bondsregering en oppositiepartij CDU voor een hervorming van de collectieve zorg lopen ver uiteen. Onderdelen van beide plannen keren terug in de visie van het kabinet-Balkenende op de toekomst van de zorg in Nederland. Als het de regering niet lukt de hervormingsplannen vóór de verkiezingen van 2006 te concretiseren, wordt de hervorming van de gezondheidszorg één van de grote verkiezingsthema's.

Lees meer

Merkel wil handtekeningenactie tegen Turkije

Achtergrond - 11 oktober 2004
(11 oktober 2004) Angela Merkel, voorzitter van de CDU, sluit een handtekeningenactie tegen de toetreding van Turkije tot de EU niet uit. Dat liet zij gisteren weten in een interview op de Duitse televisie. Met deze uitspraken wekt zij veel weerstand op, ook binnen haar eigen partij.

Lees meer

Deelstaten houden vast aan nieuwe spelling

Achtergrond - 8 oktober 2004
(8 oktober 2004) De minister-presidenten van de Duitse deelstaten houden vast aan de nieuwe spellingsregels. Dat hebben ze gisteren besloten op hun jaarlijkse conferentie in Berlijn. Wel willen ze dat een speciale commissie nog eens naar een aantal omstreden gevallen kijkt. Sinds de invoering van de spellingshervorming in 1998 heerst er onrust en onvrede over de nieuwe regels.

Lees meer

Verliefd

Columns - 8 oktober 2004
(8 oktober 2004) Toen ik twee jaar geleden voor een half jaar naar Berlijn vertrok, voorspelden mijn vrienden mij stuk voor stuk, dat ik daar de liefde van mijn leven tegen het lijf zou lopen en niet meer terug zou komen. Ze hadden niet helemaal ongelijk. Ik werd verliefd, niet op een man (okay, ook op een man, maar dat doet nu even niet ter zake), maar op de stad.

Lees meer

Duitsland verdeeld over toetreding Turkije

Achtergrond - 7 oktober 2004
(7 oktober 2004) De Duitse reacties op de aanbeveling van de Europese Commssie om met Turkije over toetreding tot de EU te onderhandelen, zijn verdeeld. Terwijl de rood-groene regering het besluit toejuicht, zijn de oppositiepartijen CDU en CSU tegen.

Lees meer

Buchmesse in teken van Arabische wereld

Achtergrond - 6 oktober 2004
(6 oktober 2004) Met een oproep tot meer dialoog met de Arabische wereld opende Bondskanselier Gerhard Schröder gisteren de 56e Frankfurter Buchmesse. De Arabische wereld is dit jaar het gastland van één van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld.

Lees meer

Duitsland tussen eigenbelang en gerechtigheid

Achtergrond - 6 oktober 2004
(5 oktober 2004) Joschka Fischer heeft zich vorige week in New York hard gemaakt voor een Duitse permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Duitsland komt, in de ogen van Berlijn, het recht op een permanente zetel meer dan toe. Het land is immers niet alleen de derde economie van de wereld, maar bovendien de derde financier van de VN en de tweede leverancier van troepen voor VN gesanctioneerde acties. Bovendien staat de VN voor het door Duitsland zo hoog gewaardeerde multilateralisme. Maar juist in dit licht is Duitslands claim opmerkelijk te noemen.

Lees meer

Loon naar prestatie voor Duitse ambtenaren

Achtergrond - 5 oktober 2004
(5 oktober 2004) Duitse ambtenaren zullen voortaan naar prestatie worden betaald in plaats van naar dienstjaren. Dat zijn minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily, de dienstenvakbond Ver.di en de Duitse ambtenarenbond DBB gisteren overeengekomen. De vakbond noemt het besluit "een mijlpaal".

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger