Artikelen

'Rembrandt Rembrandt'

Achtergrond - 14 januari 2003
(14 januari 2003) Als enige museum in Europa presenteert Das Städel in Frankfurt am Main van 1 februari tot en met 11 mei 2003 een indrukwekkende collectie uit het werk van Hollands grootste kunstenaar van de zeventiende eeuw: Rembrandt Harmensz. van Rijn.

Lees meer

'Ein Liberaler wie er im Buche steht'

Boeken - 13 januari 2003
Wat is liberalisme? Volgens Westerwelle, leider van de in een diepe crisis verkerende liberale FDP, is er behoefte aan een duidelijke definitie. Wellicht zouden de Duitse liberale politici hun licht kunnen opsteken bij Ralf Dahrendorf, wiens autobiografie zojuist is verschenen. De ervaren, gedreven liberaal beschrijft hierin op vermakelijke wijze het begin van zijn indrukwekkende carrière en verklaart zijn politieke omslag van de sociaal-democratie naar het liberalisme.

Lees meer

Duitse staat kan zichzelf nauwelijks bekostigen

Achtergrond - 10 januari 2003
(10 januari 2003) Duitsland is op het allerlaatste moment ontsnapt aan de eerste staking in de dienstverlenende sector sinds 1992: in een uiterste poging overeenstemming te bereiken, kwamen vakbond Ver.di en het overheidsverband van werkgevers donderdagnacht een loonsverhoging voor de bijna drie miljoen werknemers in de dienstverlenende sector overeen. De moeizame wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, is echter illustratief voor de zorgwekkende toestand waarin de Duitse economie zich bevindt.

Lees meer

Ook Berlijn is Weimar niet

Columns - 9 januari 2003 - Auteur: Krijn Thijs
(9 januari 2002) "Bonn ist nicht Weimar" zo zei men gewoonlijk in West-Duitsland, om het onderscheid tussen de 'ongelukkige' Weimarer Republik en de nieuwe Bonner Republik te onderstrepen. En dat klopte, want de Bondsrepubliek werd een stabiele en succesvolle democratie. Tegenstanders van de nieuwe hoofdstad Berlijn brachten dat na 1990 graag naar voren: waarom terug naar de Berlijnse Rijksdag, waar zoveel is misgelopen? Vandaag, in tijden van misère en onzekerheid, raken historische vergelijkingen van allerlei pluimage in Duitsland opnieuw in zwang, waarbij doemscenario's en opgewonden parallellen met de nazi-tijd hoogtij vieren. Krijgen de pessimisten na tien jaar gelijk?

Lees meer

December

Columns - 3 januari 2003 - Auteur: Marja Verburg
(3 januari 2003) Elk jaar word ik een beetje meer meegesleept in de Duitse kerststress. Vorig jaar liet ik me door mijn vriendinnen Sanne en Sarah verleiden tot het bakken van Plätzchen en nam me voor dat nooit meer te doen. Maar begin december herinnerde ik me alleen nog maar de lekkere koekjes. Enthousiast stelde ik voor een nieuw bakfestijn te organiseren.

Lees meer

De musical als exportproduct

Achtergrond - 2 januari 2003
(2 januari 2002) Joop van den Ende geniet in Nederland bekendheid als producent van succesvolle, commerciële televisieprogramma's als 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en 'Big Brother' en hitmusicals als 'Titanic' en 'Aïda'. Sinds een paar jaar domineert Van den Ende echter ook de Duitse musicalmarkt.

Lees meer

Links voor een leuke kerst

Columns - 24 december 2002
van Jaap van Baar (24 december 2002) Ook voor de redactie van het Duitslandweb is de kerstvakantie aangebroken. Tot 2 januari…

Lees meer

Hensel en Leinemann: twee staten, twee herinneringen

Boeken - 23 december 2002
(23 december 2002) Jana Hensel en Susanne Leinemann, twee jonge Duitse vrouwen met een verschillende achtergrond - Hensel werd in 1976 in Leipzig geboren, Leinemann groeide op in Bonn - maar met duidelijk iets gemeenschappelijks. Ze hebben beiden een boek geschreven, waarin ze herinneringen ophalen aan de jaren tachtig en negentig. Hensel en Leinemann gaan op zoek gaan naar hun eigen identiteit, en ook naar die van hun generatie in Oost- en in West-Duitsland.

Lees meer

'Die Niederlande und die DDR' van Jacco Pekelder

Boeken - 20 december 2002
(20 december 2002) Dezer dagen verscheen de Duitse bewerking van Jacco Pekelders proefschrift uit 1998 over de betrekkingen tussen Nederland en de DDR. Allereerst: het is een goed boek, want dat was 'Nederland en de DDR. Beeldvorming en betrekkingen 1949-1989' ook al. De Duitse versie heeft bovendien meer foto's, waaronder een fraaie op de voorkant: het Oost-Duitse staatshoofd Erich Honecker in Delft, onder een bord PATAT.

Lees meer

"Freiheit statt Sozialismus"

Achtergrond - 19 december 2002
(19 december 2002) De moeizame doorstart van de rood-groene regering en de affaire-Möllemann binnen de liberale FDP hebben de afgelopen maanden weliswaar de meeste aandacht getrokken in politiek Duitsland; dat betekent niet dat de CDU heeft stilgezeten. Bij de christen-democraten is Angela Merkel inmiddels uitgegroeid tot de machtigste politica.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger