Tiefensee bepleit financiële hulp voor het westen
Nieuws

Achtergrond - 13 augustus 2008

(13 augustus 2008) Miljarden euro’s worden jaarlijks in het oosten van Duitsland gepompt terwijl westelijke steden als Gelsenkirchen en Bremerhaven wegkwijnen. Daar wil minister Tiefensee nu een eind aan maken. Hij bepleit steun voor arme West-Duitse regio’s.

Afbeelding: SkyOpera, www.flickr.comWolfgang Tiefensee (SPD) is als minister van Verkeer, Bouw en Stadsontwikkeling verantwoordelijk voor de zogenoemde ‘Aufbau Ost’, het programma van financiële steun aan de deelstaten uit de voormalige DDR. Nu wil Tiefensee ook een ‘Aufbau West’ lanceren.

“Ook steden als Duisburg, Gelsenkirchen, Bremerhaven of het vroegere Beierse grensgebied met Oost-Duitsland hebben financiële hulp nodig”, zegt Tiefensee. “We moeten zien te voorkomen dat zich daar precies die economische ongelijkheid ontwikkelt die we in het oosten hebben.”

Muziek in de oren

Het initiatief kan rekenen op brede steun. “Als minister Tiefensee nu klaarblijkelijk ook zijn hart voor de problemen in de armere gebieden in West-Duitsland ontdekt heeft, dan klinkt dat ons als muziek in de oren”, reageert de Beierse minister-president Günther Beckstein (CSU).

Ook Steffen Kampeter, de economische woordvoerder van de CDU, begroet het voorstel, dat naar zijn mening echter wel wat eerder had mogen komen. “Eindelijk is de heer Tiefensee in Duitsland aangekomen. We hebben een beleid nodig voor héél Duitsland, een politiek die bijna twintig jaar na de val van de Muur eindelijk zijn Oost- of West-Duitse bril afzet.”

Debat

De discussie over het afbouwen van de steun aan Oost-Duitsland wordt al langer gevoerd. Politici klagen erover dat stagnerende West-Duitse regio’s zich in de schulden moeten steken om geld in het oosten te kunnen blijven pompen.

Tot nu toe vloeide er 1500 miljard naar het oosten, een bedrag dat ongeveer even hoog is als de huidige Duitse staatsschuld. Met het geld werden milieuvervuilende fabrieken gesaneerd, binnensteden opgeknapt, wegen verbeterd en glasvezelkabels aangelegd.

Omdat een groot deel van het geld inefficiënt is besteed of opging aan het betalen van bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen, spreken sommige commentatoren van het Milliardengrab Ost. Pas de laatste jaren beginnen sommige steden als Dresden, Potsdam en Jena op te krabbelen.

Süddeutsche Zeitung/Spiegel Online/Tagesspiegel

Afbeelding:

Hans van Reenen, www.flickr.com

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger