Artikelen
In de ban van de vogelgriep
Achtergrond - 24 oktober 2005
(24 oktober 2005) Nu de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus Groot-Brittannië heeft bereikt, is heel Europa in opperste staat van paraatheid. Vandaag wordt in Canada een internationaal symposium gehouden om een gezamenlijke strategie uit te stippelen tegen de verdere verspreiding van het virus. Ook in Duitsland is inmiddels een ophokplicht ingevoerd en de verkoop van het medicijn Tamiflu opgeschort om grootschalige hamsterinkoop te voorkomen.
Lees meer
Discussie om invulling posten
Achtergrond - 21 oktober 2005
(21 oktober 2005) Linke-partijvoorzitter Lothar Bisky lijkt bereid zijn voorzitterschap op te geven, als dat nodig is om tot vice-voorzitter van de Bondsdag te worden gekozen. Dat verklaarde de partijchef vandaag tegenover het televisieprogramma ARD Morgenmagazin. Bij de coalitieonderhandelingen willen zowel CDU als SPD vandaag de bevoegdheden van gewezen minister van Economische Zaken Edmund Stoiber (CSU) aan de kaak stellen.
Lees meer
Bisky geweigerd als vice-voorzitter
Achtergrond - 19 oktober 2005
(19 oktober 2005) Lothar Bisky, voorzitter van Die Linkspartei, heeft gisteren na drie stemrondes in de Bondsdag onvoldoende stemmen gekregen voor het vice-voorzitterschap van de Bondsdag. Vooral parlementsleden van de CDU/CSU en FDP hebben tegen Bisky gestemd vanwege zijn vermeende Stasi-verleden. Die Linkspartei verklaarde vast te houden aan de kandidatuur van Bisky “totdat hij gekozen wordt”.
Lees meer
Corruptie, omkoping en bordeelbezoek
Achtergrond - 19 oktober 2005
(19 oktober 2005) De vervroegde Bondsdagverkiezingen hebben kortstondig de aandacht afgeleid van een corruptieschandaal dat de economische wereld in Duitsland al sinds juli 2005 in zijn greep houdt. Het ontslag van directielid Peter Hartz, corrupte managers, bordeelbezoeken, schaduwbedrijven en een omgekochte ondernemingsraad: de ‘Volkswagen-affaire’ krijgt, nu de verkiezingen voorbij zijn en de grote coalitie gestalte krijgt, langzamerhand weer aandacht van de Duitse media. Het schandaal teistert de onderneming, de bedrijfsresultaten vallen tegen en nu lijkt het uitgerekend aan Porsche om het bedrijf te redden van een vijandige overname.
Lees meer
Nieuwe Bondsdag komt samen
Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Vier weken na de verkiezingen is vandaag de Bondsdag, het Duitse parlement, voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Met ruime meerderheid heeft zij Norbert Lammert (CDU) als voorzitter gekozen. Inmiddels zijn gisteren de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU en SPD begonnen.
Lees meer
De geloofwaardigheid van de politiek
Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Hoe kunnen politici het vertrouwen van de burger herwinnen? Over deze vraag spraken Duitse en Nederlandse jongeren, deskundigen en politici tijdens de achtste Duits-Nederlandse Conferentie. In een openhartige atmosfeer wisselden deze groepen hun ideeën uit, waarbij nationaliteit vaak nauwelijks een rol bleek te spelen.
Lees meer
Loeren op elkaar
Achtergrond - 17 oktober 2005
(17 oktober 2005) In het Amsterdamse Persmuseum is afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘Altijd op de loer’ van start gegaan. De expositie toont een overzicht van Nederlandse politieke prenten over Duitsland sinds het ontstaan van de staat in 1871. De titel suggereert dat de 135 jaar Duits-Nederlandse verhoudingen, zoals die althans in de karikaturen tot uitdrukking komen, kunnen worden gekenmerkt als de Nederlandse angst voor het altijd op de loer liggende Duitse gevaar. Niet voor niets toont het tentoonstellingsaffiche een Nederlandse boer naast een Duitse Wehrmachtssoldaat. Maar is het niet veel eerder Nederland dat altijd op Duitsland aan het loeren is?
Lees meer
CDU/CSU stelt ministersploeg voor
Achtergrond - 17 oktober 2005
(17 oktober 2005) Angela Merkel stelt vandaag, voor het begin van de eerste coalitiebesprekingen tussen CDU/CSU en SPD, haar ministersploeg voor. Zij is "omgeven door mannen met eigen machtspretenties", aldus Spiegel Online. De benoemingen hebben opnieuw tot onenigehid tussen Merkel en Stoiber geleid.
Lees meer
Ministersbenoemingen CDU/CSU moeizaam
Achtergrond - 14 oktober 2005
(14 oktober 2005) CDU en CSU zijn het nog niet eens over de namen van ministers die zij willen benoemen. Terwijl SPD-voorzitter Müntefering gisteren al zijn ministersteam bekend kon maken, hebben de christen-democraten het een stuk moeilijker. Vast staat dat de CSU maar twee posten krijgt. Dat betekent dat er in Beieren een strijd ontstaat over de opvolging van Edmund Stoiber.
Lees meer
SPD maakt namen ministers bekend
Achtergrond - 13 oktober 2005 De post van minister van Milieu gaat naar Sigmar Gabriel (1959). Hij was minister-president…
Lees meer