Artikelen
Post-Irak conflict op Duitse bodem?
Achtergrond - 17 maart 2003
(17 maart 2003) Met een dreigende oorlog in Irak wordt in Nederland op dit moment niet alleen gevreesd voor de internationale gevolgen, maar ook voor de binnenlandse consequenties. Een oorlog in Irak zou de spanningen tussen islamitische en autochtone bevolkingsgroepen wel eens kunnen opvoeren, net nu de verhoudingen, na de roerige periode volgend op de aanslagen van 11 september 2001, weer in wat rustiger vaarwater zijn gekomen. Geldt deze zorg ook voor Duitsland? Welke potentiële spanningen tussen etnische groepen zijn voor de Duitse situatie relevant? Wat kan de Duitse regering doen om deze problemen te voorkomen?
Lees meer
Schröder kondigt langverwachte hervormingen aan
Achtergrond - 14 maart 2003
(14 maart 2003) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft vandaag de langverwachte voorstellen van zijn regering voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat gepresenteerd. De regering wil de overheidsuitgaven verminderen en de individuele burger meer verantwoordelijkheid geven. De voorstellen worden in Duitsland alom beschouwd als een laatste kans voor de rood-groene coalitie om te bewijzen dat zij tegen haar taak is opgewassen.
Lees meer
Van hard blauw naar hard roze
Achtergrond - 12 maart 2003
(12 maart 2003) De mobiele telecomaanbieder Ben is van naam veranderd. Het nieuwe T-Mobile, genoemd naar de Duitse moedermaatschappij, heeft ambitieuze plannen om de Nederlandse markt te veroveren.
Lees meer
"Juist de humor dwingt je om scherper te kijken"
Achtergrond - 11 maart 2003
(11 maart 2003) Zaterdag 15 maart gaat het toneelstuk 'Dochters van King Kong' van Theresia Walser in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het stuk werd al in veel Europese steden opgevoerd en met enthousiasme ontvangen. De regie van de Nederlandse productie ligt in handen van Antoine Uitdehaag van het Nationale Toneel. Een interview waarin hij zijn lof over het stuk toelicht.
Lees meer
Duits onderwijs? "Georganiseerde willekeur"
Achtergrond - 7 maart 2003
(7 maart 2003) In Duitsland klinkt een steeds luidere roep om de invoering van een landelijke onderwijsnorm waaraan middelbare scholen en hun leerlingen moeten voldoen. "Blijkbaar bestaat er in Duitsland geen flauwe notie van hetgeen er op school geleerd wordt en hoe het beoordeeld moet worden", aldus de voorzitter van de Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, Eva-Maria Stange. Zij reageerde daarmee op de resultaten van een onderzoek van het Max-Planck-Institut für Bildungsforschung dat afgelopen donderdag in Berlijn is gepresenteerd.
Lees meer
Ziek in Berlijn
Columns - 5 maart 2003 - Auteur: Marja Verburg(5 maart 2003) Ik zit hier in een bruisende wereldstad en heb niets te melden. Ik heb griep. Ik slaap, eet beschuit, drink thee en kijk tv. Gisterenavond dacht ik dat het weer beter ging, maar toen ik opeens al zappend bij oude sketches van Rudi Carell bleef hangen en moest lachen, wist ik dat ik toch nog niet geheel de oude was.
Lees meer
Oorlog om goedkope vakantievluchten
Achtergrond - 3 maart 2003
(3 maart 2003) Drie Nederlandse investeerders maken van een oude Britse luchtmachtbasis in Duitsland een nieuw vliegveld voor burgervluchten. Pal op de Nederlands-Duitse grens. De regio Kleve hoopt op nieuwe arbeidsplaatsen, maar Noord-Limburg wil van zijn pas verworven rust blijven genieten.
Lees meer
Uitspraken over Irak
Achtergrond - 1 maart 2003 7 februari 2003 Later in een interview met Sabine Christiansen zegt Rumsfeld over zijn uitspraak over het oude en nieuwe Europa…
Lees meer
"Schröder spreekt niet voor alle Duitsers"
Achtergrond - 28 februari 2003
(28 februari 2003) Op het eerste gezicht is de eensgezindheid van het 'oude Europa' tegen een gewapend ingrijpen in Irak alleen maar toegenomen sinds de Verenigde Staten zich hardmaken voor een nieuwe VN-resolutie. Bij nader inzien blijkt echter dat de politiek in Duitsland tot op het bot verdeeld is: in tegenstelling tot de bondsregering stelt oppositiepartij CDU/CSU zich inmiddels nadrukkelijk op het standpunt van transatlantische samenwerking met Amerika.
Lees meer
"De val van Brandt zie ik als een grote nederlaag"
Achtergrond - 26 februari 2003
(26 februari 2003) Markus Wolf was van 1952 tot 1986 de spionagechef van de DDR. Daarna ging hij boeken schrijven, waarin hij zich van zijn liberale kant liet zien. Op 6 maart treedt hij in Amsterdam op met Egon Bahr, zijn West-Duitse 'tegenspeler' in Willy Brandts Ostpolitik. Lachend: "Het is ons gelukt om in Bahrs woning een microfoon in te bouwen."
Lees meer