Columns

De Nederlandse verkiezingen in Berlijn

Columns - 16 mei 2002 - Auteur: Marja Verburg
"Marja, als je niet lacht, ben je net een Duitser." Ik fietste met Marius, een Nederlandse vriend in Berlijn, om 01.00 uur vannacht naar huis en ik had juist het gevoel de stress een beetje kwijt te zijn. "Zo verbeten", deed hij er nog een schepje boven op. We kwamen van de verkiezingsbijeenkomst voor de Nederlanders in Berlijn, die ik mede georganiseerd had.

Lees meer

Russendisko

Columns - 10 mei 2002 - Auteur: Marja Verburg
(10 mei 2002) Ik heb me nog nooit echt gewaagd aan een stukje over uitgaan in Berlijn: dat leek me meer iets voor coole Szene-Typen, die trends uitvinden in plaats van ze achterna te hollen. Zo iemand was mijn ex-vriendje Christian geloof ik. Hij en zijn vrienden wisten elke avond wel weer een ander feest of bar waar nog niemand van gehoord had.

Lees meer

Politiek moddergooien op internet

Columns - 19 april 2002
(19 april 2002) Dat in de Duitse politiek in het algemeen en in Duitse verkiezingscampagnes in het bijzonder op de man gespeeld wordt, is bekend.Vier jaar geleden zei SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder tegen de Duitse kiezers: "Ich geben Ihnen neun gute Gründe, SPD zu wählen.Der zehnte heißt Kohl." In 2002 zetten de sociaal-democraten opnieuw zwaar in op de twijfels van veel Duitsers over de kanselierskandidaat van de Union.Jacco Pekelder heeft de nieuwe 'moddergooi-site' van de SPD bekeken.

Lees meer

Stemmen

Columns - 28 maart 2002 - Auteur: Marja Verburg
"Je bent in een ander land teruggekeerd dan waar je in december uit bent weggegaan", sprak mijn vader, toen hij me van de trein haalde. Ik kwam voor een bezoek van twee weken in Nederland en begreep al waar hij op doelde. Tijdens een overstap had ik een aantal tijdschriften gekocht en die gingen zonder uitzondering alleen maar over Pim Fortuyn.

Lees meer

Verft der Kanzler zijn haar?

Columns - 12 maart 2002
Het is wellicht een thema dat niet direct tot de core business van het Duitsland Instituut gerekend mag worden, maar gelet op de aanhoudende opwinding in de Duitse media, is het goed er toch enige aandacht aan te schenken: verft Gerhard Schröder nu wel of niet zijn haar? Wat je in het Duits noemt: die Gretchenfrage.

Lees meer

Somber Berlijn

Columns - 5 maart 2002 - Auteur: Marja Verburg
Tijdens de Berlinale had ik een delegatie Nederlandse vrienden op bezoek. Dat is altijd weer erg leuk, want ik val dan weerautomatisch in mijn 'oude' Berlijnleven terug: dag en nacht door de stad zwerven.

Lees meer

Een beschavingsoffensief

Columns - 26 februari 2002
van Annemieke Hendriks, Amsterdam Amper had de trein het voormalig Oost-Duitse grondgebied verlaten of het ging fout. Tot…

Lees meer

Nederland is genormaliseerd

Columns - 8 februari 2002
In Kaboel werken momenteel Nederlandse en Duitse militairen in een volledig geïntegreerde structuur samen als onderdeel van de vredesmacht. Bondskanselier Schröder ontving voor de Duitse inzet internationale complimenten.

Lees meer

Traumhochzeit

Columns - 4 februari 2002 - Auteur: Marja Verburg
Je hoort wel dat mensen die langer in het buitenland wonen steeds meer waarde hechten aan vaderlandse tradities en symbolen, maar dat geldt niet voor mij. Ik ben namelijk altijd al dol geweest op tradities en symbolen. En helemaal op koninklijke huwelijken.

Lees meer

Als je iets over Duitsland wilt zeggen

Columns - 1 februari 2002
(1 februari 2002) Natuurlijk wil ik over Duitsland wat zeggen. En over Duitsers. Ik ken ze tenslotte, ik ben er geweest, ik heb er geleefd.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger