De VS mengt zich in de strijd, 1917
Eerste Wereldoorlog: 1914-1918
De deelname van de Verenigde Staten aan de Eerste Wereldoorlog was een belangrijk keerpunt in de Eerste Wereldoorlog. De Fransen, Britten en Duitsers waren oorlogsmoe. De Amerikanen daarentegen begonnen net. Hun soldaten waren nog enthousiast en pepten het moreel van de geallieerde troepen op.
Foto van een Amerikaanse tank bij Verdun. De deelname van Amerika betekende een keerpunt in de oorlog.
Op 6 april 1917 raakten de Amerikanen bij de oorlog betrokken. In 1915 bracht een Duitse onderzeeër het Amerikaanse passagiersschip Lusitania tot zinken. Bijna 1200 opvarenden kwamen om het leven. Dit leidde bijna tot een oorlogsverklaring van de Verenigde Staten. Het besluit van de Duitse legerleiding om de duikboten - die na dit incident nog slechts beperkt waren ingezet - weer onbeperkt te gebruiken ging de Amerikanen te ver. Daarnaast waren de VS woedend over het zogenaamde Zimmermann-telegram. In dit telegram werden Mexico en Japan door Duitsland aangemoedigd om de Verenigde Staten aan te vallen. Hierop verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland.
De Amerikaanse deelname zou het keerpunt van de oorlog worden. Het moreel van de geallieerden ging hierdoor flink omhoog terwijl de Duitse soldaten steeds minder vertrouwen in een overwinning kregen. Ook begonnen de Duitse reserves op te raken. Daarnaast werd de situatie aan het thuisfront steeds nijpender. De economische blokkade van de geallieerden veroorzaakte een groot gebrek aan voedsel en grondstoffen. In augustus 1918 werd voor de Duitse legerleiding duidelijk dat een overwinning niet meer haalbaar was. Op 3 oktober werd een verzoek tot wapenstilstand bij de Amerikanen ingediend. Op 11 november werd deze in een treinwagon in het bos van Compiègne gesloten.