In de ban van de politiek
Literatuur tijdens de roerige jaren zestig, BRD 1961 - 1969
Literatuur werd in de jaren zestig meer en meer een beproefd middel om politiek-maatschappelijke invloed uit te oefenen. In vergelijking met de wederopbouwjaren vonden schrijvers met hun maatschappijkritiek in steeds bredere lagen van de samenleving gehoor.
De oorlog in Vietnam was vaak een thema in het werk van auteurs in de jaren zestig.
De jaren vijftig werden gekenmerkt door maatschappelijke stabiliteit en economische voorspoed. Aan die rust kwam in de jaren zestig abrupt een einde. Er ontstond algemene ontevredenheid en er kwam steeds meer kritiek op de omgang met de Tweede Wereldoorlog. In de literatuur verschoof het accent van individuele identiteit naar collectieve thema’s.
Auteurs schreven over maatschappelijke onderwerpen als oorlogsschuld, de kloof tussen de Eerste en de Derde Wereld, de kernwapenwedloop, de economische recessie, de arbeidsomstandigheden in de industrie en de oorlog in Vietnam. Schrijvers vonden dat hun werk maatschappelijk relevant moest zijn en impact moest hebben op de lezers.
Een voorbeeld van deze maatschappelijke betrokkenheid was het werk van de literaire groepering Gruppe ’61. Schrijvers van deze groep zochten contact met de onderkant van de samenleving om misstanden aan den lijve te ervaren. Vervolgens brachten ze verslag uit. Günter Wallraff is een exponent van deze groep.
Ook kwam er een nieuwe generatie op die de oorlog niet bewust had meegemaakt. Deze jongeren vroegen de ouderen verantwoording af te leggen voor hun handelen tijdens de oorlog.