In Saksen is een beerput opengegaan
Nieuws

Achtergrond - 11 juni 2007

(11 juni 2007) Afpersing, schimmige vastgoeddeals, prostitueebezoek en misschien zelfs wel moord. Een corruptieschandaal waarbij de hoogste gezagsdragers betrokken zijn, heeft de Oost-Duitse deelstaat Saksen in zijn greep. De gevolgen zijn ook in Berlijn voelbaar.

In Saksen is een beerput opengegaan. Uit dossiers van de Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, zou blijken dat politici, ambtenaren, politie en justitie op het hoogste niveau banden onderhouden met de georganiseerde misdaad.

Verhalen die in de media circuleren, liegen er niet om. Zo zouden vooraanstaande, lokale politici uit Leipzig zich op Tsjechische prostituees hebben laten trakteren in de achterkamers van het gemeentehuis. Ambtenaren en vastgoedmanagers kwamen in een Italiaans restaurant bijeen om illegale deals te sluiten. Leidende politiefunctionarissen speelden dienstgeheimen door aan de maffia in ruil voor gratis bordeelbezoekjes.

Tussen 2003 en 2006 heeft de veiligheidsdienst onder de codenaam Abseits (buitenspel) zo’n honderd dossiers aangelegd over de misstappen van de Saksische bestuurlijke elite. Alleen: niemand weet er het fijne van omdat de stukken geheim zijn.

Toch laten politici met enige kennis van de dossiers, zoals de Saksische minister van Binnenlandse Zaken Albrecht Buttolo, duidelijk merken dat er iets groots aan de hand is. Buttolo heeft “vol walging” van de stukken kennis genomen. CDU-afgevaardigde in het deelstaatparlement Frank Kupfer, die als lid van de parlementaire controlecommissie inzage heeft in de dossiers, concludeerde dat de rechtsstaat gevaar liep.

Inmiddels zijn de gevolgen ook in politiek Berlijn voelbaar. Vanwege zijn vermeende rol in het schandaal is de prominente christendemocraat Thomas de Maizière in opspraak geraakt. Hij is chef van Merkels kanselarij en voormalig Saksisch minister van Binnenlandse Zaken. De Mazière zou tijdens zijn ministerschap (2004-2005) door de binnenlandse veiligheidsdienst al vroeg op de hoogte zijn gesteld van de criminele netwerken in zijn deelstaat. De minister liet de parlementaire controlecommissie hierover echter in het ongewisse, terwijl hij wettelijk verplicht was deze op de hoogte te stellen. Volgens De Maizière was dit niet nodig, de informatie van de Verfassungsschutz bevatte te weinig concrete aanknopingspunten.

Onder- en bovenwereld als twee handen op één buik. Waarnemers wijten het ontstaan van de criminele netwerken aan de ongekende mogelijkheden die Oost-Duitsland bood vlak na de val van de Muur en de ineenstorting van het oude systeem. Handige investeerders kregen de unieke kans te profiteren van de pioniersstemming in het land. “Een ideale voedingsbodem voor Unkultur”, concludeert de krant Der Tagesspiegel. Saksen was als meest succesvolle Oost-Duitse deelstaat een geliefde bestemming voor groot geld.

De Maizière heeft aangekondigd niet terug te treden wegens de affaire. De Duitse regering heeft haar vertrouwen in de politicus uitgesproken.

Tageszeitung
De Maizière schließt Rücktritt aus

Spiegel Online
CDU-Politiker nehmen Kanzleramtschef de Maizière ins Visier

FAZ.net
„Schockierende Erkenntnisse“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger