Zo ziet de achttiende Bondsdag er uit
Meer vrouwen en parlementariërs met migrantenachtergrond
Achtergrond - 22 oktober 2013
Vandaag is de achttiende Bondsdag van Duitsland aangetreden, in zijn nieuwe samenstelling. De groep van 631 parlementsleden bestaat uit meer vrouwen en is ouder en gekleurder dan die van de vorige periode. En de FDP'ers? Die zaten op de bezoekerstribune.
Het was een gemoedelijke eerste dag voor de parlementsleden. CDU'er Norbert Lammert werd voor de derde keer als voorzitter gekozen en kreeg – voor de derde keer - bloemen. De parlementariërs feliciteerden elkaar en leerden de nieuwe gezichten kennen.
Dat waren er nogal wat: hoewel er maar elf Bondsdagleden meer zijn dan aan het eind van de vorige periode, zijn er wel 230 nieuwe leden bijgekomen. Logisch, want alle 93 FDP'ers moesten hun zetel afstaan. De liberale partij haalde immers de kiesdrempel niet bij de verkiezingen. Enkelen van hen zaten vandaag op de publieke tribune.
De CDU/CSU heeft met 311 vertegenwoordigers de sterkste fractie – op twitter het ‘zwarte blok’ genoemd, gevolgd door de SPD met 193 zetels. De Linke hebben er 64 en de Groenen eentje minder: zij sturen 63 volksvertegenwoordigers naar Berlijn.
In het nieuwe parlement is het aantal vrouwen met 36,3 procent hoger dan in de vorige periode, dat was toen 32,8 procent. De SPD heeft met 40 procent de meeste vrouwen in de fractie.
Het aantal parlementariërs met een migratieachtergrond steeg van 21 naar 34.
De Groenen hebben het hoogste aantal met 11 procent. Voor de eerste keer in de geschiedenis zitten er Afro-Duitse politici in de Bondsdag: Karamba Diaby (SPD) en Charles M. Huber (CDU). Ook maakte er voor het eerst een Nederlander entree: CDU'er Kees de Vries mocht voor district Anhalt aantreden.
Noch het percentage vrouwen, noch het aantal parlementariërs met een migrantenachtergrond is daarmee representatief voor de Duitse bevolking, schrijft de website Deutschland.de.
De gemiddelde leeftijd van Bondsdagleden is iets gestegen van 49 naar 50 jaar. Het jongste parlementslid is SPD'er Mahmut Özdemir (geen familie van Groenen-voorzitter Cem Özdemir), geboren op 23 juni 1987. De oudste is Heinz Riesenhuber van de CDU, geboren op 1 december 1935.
Met afstand de grootste beroepsgroep in het parlement zijn de dienstverleners: maar liefst 576 van de 631, volgens de Süddeutsche Zeitung. Ook juridische beroepen zijn goed vertegenwoordigd: 54 parlementariërs hebben een juridische achtergrond. Ingenieurs en wiskundigen zijn minder goed gerepresenteerd (20). Ook laaggeschoolden zijn er weinig. Er zitten slechts 6 handwerkers en 2 mijnwerkers in de Bondsdag.
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig