Duitslandweb logo Duitslandweb

Zo ziet de achttiende Bondsdag er uit
Meer vrouwen en parlementariërs met migrantenachtergrond

Achtergrond - 22 oktober 2013

Vandaag is de achttiende Bondsdag van Duitsland aangetreden, in zijn nieuwe samenstelling. De groep van 631 parlementsleden bestaat uit meer vrouwen en is ouder en gekleurder dan die van de vorige periode. En de FDP'ers? Die zaten op de bezoekerstribune.

Zo ziet de achttiende Bondsdag er uit
© picture alliance / dpa

Het was een gemoedelijke eerste dag voor de parlementsleden. CDU'er Norbert Lammert werd voor de derde keer als voorzitter gekozen en kreeg – voor de derde keer - bloemen. De parlementariërs feliciteerden elkaar en leerden de nieuwe gezichten kennen. 

Dat waren er nogal wat: hoewel er maar elf Bondsdagleden meer zijn dan aan het eind van de vorige periode, zijn er wel 230 nieuwe leden bijgekomen. Logisch, want alle 93 FDP'ers moesten hun zetel afstaan. De liberale partij haalde immers de kiesdrempel niet bij de verkiezingen. Enkelen van hen zaten vandaag op de publieke tribune.

De CDU/CSU heeft met 311 vertegenwoordigers de sterkste fractie – op twitter het ‘zwarte blok’ genoemd, gevolgd door de SPD met 193 zetels. De Linke hebben er 64 en de Groenen eentje minder: zij sturen 63 volksvertegenwoordigers naar Berlijn.   

In het nieuwe parlement is het aantal vrouwen met 36,3 procent hoger dan in de vorige periode, dat was toen 32,8 procent. De SPD heeft met 40 procent de meeste vrouwen in de fractie. 

Het aantal parlementariërs met een migratieachtergrond steeg van 21 naar 34. 

De Groenen hebben het hoogste aantal met 11 procent. Voor de eerste keer in de geschiedenis zitten er Afro-Duitse politici in de Bondsdag: Karamba Diaby (SPD) en Charles M. Huber (CDU). Ook maakte er voor het eerst een Nederlander entree: CDU'er Kees de Vries mocht voor district Anhalt aantreden. 

Noch het percentage vrouwen, noch het aantal parlementariërs met een migrantenachtergrond is daarmee representatief voor de Duitse bevolking, schrijft de website Deutschland.de.

© DBT

De gemiddelde leeftijd van Bondsdagleden is iets gestegen van 49 naar 50 jaar. Het jongste parlementslid is SPD'er Mahmut Özdemir (geen familie van Groenen-voorzitter Cem Özdemir), geboren op 23 juni 1987. De oudste is Heinz Riesenhuber van de CDU, geboren op 1 december 1935. 

Met afstand de grootste beroepsgroep in het parlement zijn de dienstverleners: maar liefst 576 van de 631, volgens de Süddeutsche Zeitung. Ook juridische beroepen zijn goed vertegenwoordigd: 54 parlementariërs hebben een juridische achtergrond. Ingenieurs en wiskundigen zijn minder goed gerepresenteerd (20). Ook laaggeschoolden zijn er weinig. Er zitten slechts 6 handwerkers en 2 mijnwerkers in de Bondsdag. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger