De voorbarige primeur
Duitse pers likt zijn wonden na uitglijder

Achtergrond - 21 januari 2008

(21 januari 2008) En weer had de Duitse media een dopingprimeur: dertig sporters, waaronder Michael Boogerd, zouden bloeddoping hebben gebruikt. Bewijs bleek echter te ontbreken en boosdoeners ARD en dpa trokken publiekelijk het boetekleed aan.

Afbeelding: danlees, www.flickr.comEen staaltje journalistieke machtspolitiek. Dat lijkt ten grondslag te hebben gelegen aan de misser van televisiezender ARD en het Duitse persbureau dpa in de dopingaffaire rond de Oostenrijkse firma Humanplasma.

Vorige week dinsdag bracht dpa het nieuws naar buiten dat een dertigtal topsporters op de klantenlijst van het vermeende dopinglaboratorium zou staan. Het persagentschap baseerde zich op onderzoek van ARD-journalist Horst Seppelt. Onder andere de inmiddels gestopte Boogerd en zijn voormalige Rabobank-collega’s Rasmussen en Mentsjov zouden zich in Wenen aan verboden bloedtransfusies hebben bezondigd.

Naast wielrenners ging het daarbij om twintig Duitse biatleten en langlaufers. Alleen de wielrenners werden door dpa bij naam genoemd.

Te voorbarig

Bewijzen voor de aantijgingen werden echter niet geboden. Het persagentschap ging zelfs zo ver om in het stuk “zouden doping hebben gebruikt” gemakshalve te vervangen door “hebben doping gebruikt” – daarvoor heeft dpa inmiddels excuses aangeboden.

Pas veertig minuten na publicatie van het bericht bracht ARD de dopingaffaire in de nieuwsuitzending Tagesschau. En dat terwijl het eigenlijk hun primeur was. Want wat was het geval geweest? Seppelt, de dopingexpert van de zender, was met het nieuws naar concurrent dpa gegaan. Probeerde Seppelt met deze actie de Tagesschau-redactie onder druk te zetten? Of vertrouwde hij zijn eigen zender de primeur niet toe?

Seppelt is inmiddels een spreekverbod opgelegd door ARD, zodat het hoe en waarom van zijn actie vooralsnog in nevelen gehuld blijft. Duidelijk is in ieder geval dat de rammelende primeur binnen een mum van tijd door nieuwsredacties over de hele wereld werd overgenomen. Een nieuwe dopingrel was geboren.

Verontschuldigingen


“Reputatiemoord!”, reageerde de Duitse skibond DSV namens de twintig biatleten en langlaufers en kondigde gerechtelijke stappen aan. In een poging aan schadebeperking te doen bood ARD twee dagen na de gewraakte uitzending publiekelijk zijn verontschuldigingen aan.

“Het strookt niet met onze beroepsopvatting dergelijke verdachtmakingen te uiten zonder met controleerbare feiten te komen”, viel sportchef Michael Antwerpes donderdag voor het begin van de live-uitzending van een wereldbekerwedstrijd biatlon zijn collega Seppelt af.

Toch kan het nog een dure primeur worden voor dpa en ARD. De DSV heeft inmiddels een in mediarecht gespecialiseerd advocatenkantoor in de arm genomen om de opgelopen imagoschade te peilen. Opmerkelijk is dat de ARD jaarlijks miljoenen euro’s in het Duitse biatlon pompt en daarmee tot de belangrijkste financiers van de Duitse skibond behoort.

Boogerd nog niet uit gevarenzone


Voorbarig of niet, dat ARD en dpa hun dopingberichten hebben moeten inslikken, betekent niet dat ze geen kern van waarheid bevatten. Dat er na de zaken rond de dopingarts Fuentes in Spanje en de dopingkliniek in Freiburg ook in Oostenrijk sterke aanwijzingen voor georganiseerde doping bestaan, wordt door weinig experts in twijfel getrokken. Volgens Bengt Saltin, voormalig antidoping-verantwoordelijke voor de internationale skibond Fis, is het slechts een kwestie van tijd voor er namen naar buiten komen van sporters die samenwerkten met het dopinglaboratorium Humanplasma.  

Horst Seppelt werkt intussen in alle stilte verder om het bewijs omtrent het Weense dopinglaboratorium rond te krijgen.

Spiegel Online/Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger