Hamburgs bekendste bordeelbouwer is overleden
Portret van Willi Bartels

Achtergrond - 6 november 2007

(6 november 2007) Een van de bekendste gezichten van Hamburg is overleden: Willi Bartels, bordeelbouwer en vastgoedmagnaat. De ‘Koning van St. Pauli’ bouwde in de jaren zestig in Hamburgs hoerenbuurt het modernste bordeel van Europa.

Vastgoedman Bartels bouwde in zijn leven maar één bordeel, op de Reeperbahn in de wijk St. Pauli, de bekendste hoerenbuurt van Duitsland. Zijn naam zou er echter voor altijd mee verbonden blijven: het Eros-Center, in zijn tijd het modernste en vrouwvriendelijke huis van lichte zeden in Europa. Initiatiefnemer was de gemeente Hamburg, die iets wilde doen tegen de ongebreidelde straatprostitutie in St. Pauli.

Het complex met plaats voor 140 prostituees was ingericht met de veiligheid van de vrouwen als voornaamste zorg. Om te voorkomen dat de vrouwen beroofd zouden worden, waren de peeskamertjes uitgerust met een speciale wandkluis waar zij hun loon in konden stoppen. Onder het bed bevond zich een alarmknop om in geval van nood de bewaking te waarschuwen. Het Eros-Center had zijn eigen kantine, “Zum Feinschmecker”, die de prostituees viergangen-maaltijden aanbood. Verder bevond zich een dokterspost in het gebouw en zorgde een uitgebreide staf voor roomservice en schoonmaak.

Bartels was een Hamburgse grootheid waar de gemeente ook in de jaren zestig al niet omheen kon, de aangewezen persoon om het nieuwe bordeel te bouwen.

De in St. Pauli geboren selfmade-ondernemer had zijn Hamburgse imperium stukje bij beetje opgebouwd. Via zijn vader, uitbater van een nachtclub, kwam Bartels – die eigenlijk voor slager had geleerd - in het uitgaanscircuit terecht. In 1937 runde hij zijn eerste tent, het Tanzpalast. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon Bartels met puinruimen (letterlijk) rond het plein Die Grosse Freiheit, vóór en na de oorlog bekend om zijn cafés en nachtclubs. De gehaaide Hamburger verwierf steeds meer panden en grond in St. Pauli, totdat hij heer en meester was over een groot deel van het traditionele uitgaansgebied en de rosse buurt, de Kiez. Hij eindigde met een vastgoedbestand van een dozijn hotels, tweeduizend woningen in heel Noord-Duitsland, een derde van de Reeperbahn en zo’n beetje het hele plein Die Grosse Freiheit in zijn bezit.

Wie iets in St. Pauli geregeld wilde hebben, kon het beste op audiëntie bij Bartels. Als een echte godfather ontving de ‘Koning van St. Pauli’, zoals zijn bijnaam luidde, smekelingen en vrienden in nood in zijn hotel Hafen Hamburg, uitkijkend op de Elbe en het reusachtige beeld van kanselier Otto von Bismarck. Plaats van handeling was Bartels' persoonlijke biertafel.

Geheel in stijl deed Bartels ook aan liefdadigheid. Hij opende een café voor Hamburgse daklozen en doneerde royaal aan een stichting tegen kinderkanker. “Zuinigheid, vlijt, discipline en mijn familie” noemde Bartels de fundamenten van zijn succes.

De Hamburger overleed op 92-jarige leeftijd en op vreedzame wijze, zoals de Duitse kranten niet nalaten te benadrukken. 

Met het modelbordeel het Eros-Center liep het slecht af: het huis van plezier was ondanks alle veiligheidsmaatregelen toneel geworden van schietpartijen, geweld en moord. Daarnaast speelde in de jaren tachtig de angst voor aids het bedrijf parten. De klanten bleven weg en in 1988 moest het Eros-Center zijn deuren sluiten. Tegenwoordig huist het St. Pauli Museum in het pand, mede dankzij een flinke bijdrage van wijkkoning Bartels.

Site van het wijkmuseum van St. Pauli, voorheen het Eros-Center van Willi Bartels.

Manager-magazin.de
Der König von St. Pauli

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger