Duitslandweb logo Duitslandweb

17 februari 1962: Stormvloed in Hamburg

Achtergrond - 17 februari 2022 - Auteur: Tim de Boer

In de nacht van 16 op 17 februari is het precies zestig jaar geleden dat in verschillende delen van Noord-Duitsland de dijken doorbraken tijdens een stormvloed. Vooral Hamburg werd zwaar getroffen. De watersnoodramp van 1962 eiste 340 levens.

17 februari 1962: Stormvloed in Hamburg
© Joop van Bilsen/Anefo, CC0, Wikimedia Commons
Watersnood in Hamburg, 19 februari 1962

Veel oudere Noord-Duitsers staat de nacht van 16 op 17 februari in het geheugen gegrift: de nacht dat het water kwam. De regio was niet goed op de ramp voorbereid. Net als in Nederland werd na de watersnood van 1953 begonnen met de bouw van betere verdedigingssystemen tegen hoogwater. Met uitzondering van de stormvloedkering van Bremerhaven, die een overstroming van de stad heeft voorkomen, waren deze verdedigingswerken nog niet af. De gevolgen waren rampzalig. 

Op 16 februari bereikte de storm Vincette orkaankracht. De wind bereikte snelheden van 130 kilometer per uur en kwam vanuit het noordwesten, recht op de Duitse Noordzeekust gericht. De hydrografische dienst meldde dat het water aan de Noordzeekust om 20:00 uur een hoogte van 4,70 meter boven het normale peil had bereikt, aldus NDR. De dienst gaf daarom een stormvloedwaarschuwing voor het kustgebied uit. In Hamburg, dat ruim 50 kilometer van de kust ligt, maakte de bevolking zich weinig zorgen. De stad werd in de waarschuwingen niet expliciet genoemd en dus gingen de Hamburgers rustig slapen. 

Op zestig plaatsen brak het water door de dijken

Om 22:00 uur brak bij Cuxhaven aan de monding van de Elbe de eerste dijk. Het hoogwater stroomde steeds meer landinwaarts de Elbe op, richting de Hanzestad. Om twee uur ‘s nachts stond het waterpeil bij het stadsdeel St. Pauli op 5,70 meter boven het normale peil. Op den duur werd de waterdruk voor de dijken en dammen te groot: op zestig plaatsen brak het water door de dijken. Auto’s, huizen en mensen verdwenen in de kolkende massa. De stroom viel uit en de telefoon deed het niet meer. Volgens Tagesschau werden zo’n 100.000 mensen door het water van de buitenwereld afgesloten. 

Niet alleen Hamburg werd zwaar getroffen door de vloed, ook de kustgebieden kregen het zwaar te verduren. Op veel plekken werden de zwakke dijken en dammen doorbroken of raakten zwaar beschadigd.

Onderschatting

Crisismanagement werd lokaal geregeld, en dus werd er met wisselend succes tegen de vloed opgetreden. De regio van Bremen en Bremerhaven werd vroeg gewaarschuwd en het Britse en het Amerikaanse leger hielpen bij evacuatie en dijkversterking, aldus TAZ. De schade bleef daar relatief beperkt. In Hamburg kwam de hulp door het onderschatten van de dreiging pas later op gang. Doordat communicatiemiddelen uitgevallen waren, liep de coördinatie van hulpverleners moeizaam. 

Bij de watersnood in Hamburg was een hoofdrol weggelegd voor de latere bondskanselier Helmut Schmidt. Hij was in die tijd politiesenator in Hamburg. Schmidt pakte de situatie doortastend aan. Zonder zich door voorschriften en regels te laten afremmen, mobiliseerde hij militaire en civiele hulpkrachten uit binnen- en buitenland en coördineerde persoonlijk de reddingsoperaties. Uiteindelijk zijn meer dan 20.000 mensen bij deze operaties betrokken. 

Ongeveer 20.000 mensen raakten dakloos

De schade van de stormvloed was enorm. Ongeveer 340 mensen zijn om het leven gekomen, waarvan 315 in Hamburg. Infrastructuur, huizen en voertuigen werden verwoest en veel dieren zijn verdronken. Ongeveer 20.000 mensen raakten dakloos. Na de ramp werd besloten veel geld te investeren in nieuwe dijken en stormvloedkeringen. Hamburg heeft een 100 kilometer lange kering aangelegd die minstens 7,20 meter boven het normale peil ligt, aldus omroep NDR. Ook langs de kust worden nieuwe dijken gebouwd.

Woensdagavond werd in Hamburg stilgestaan bij de ramp 60 jaar geleden, met een herdenking en een minuut stilte. Bij de ceremonie waren verschillende reddingsdiensten en dijkwachten uit de omgeving aanwezig. Op Twitter beschrijft het account '60 Jahre Hamburger Flut' van uur tot uur wat er gebeurde in die vreselijke februarinacht.

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger